Dag 1. Hemorten – Albir
Vi flyger till Alicante och tar oss sedan vidare till Albir där vi checkar in på fyrstjärniga hotell Sun Palace Albir. Här ska vi bo de kommande dagarna med helpension, på vandringsdagarna ingår lunchpaket istället för lunch på hotellet. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Vandring Vall Gallinera
Efter frukost åker vi upp i bergen för vår första vandring. Vi utforskar Vall Gallinera, ett kluster av små byar förenade av smala slingrande vägar genom bördiga odlingslandskap. De naturliga källorna och de årliga regnen ger detta område en sällsynt biologisk mångfald. Här blandas stenek, tallar, buskar och bergsvegetation. Även faunan är rik på olika däggdjur, fåglar, reptiler och groddjur. Den lilla byn Alcalà de la Jovada är mest känd som Al Azraqs födelseplats. Han var den sista moriske vesiren av Valencia som slogs med den kristne kungen Jakob I i Aragonien på 1200-talet om dessa landområden. Vall Gallinera har spår av bosättningar från äldre stenåldern, bland annat grottmålningar som finns på Unescos världsarvslista. Vi passerar också ruinerna av Al Azraqs sista fäste, Gallineraslottet, som fortfarande imponerar.
Längd cirka 8 km, vandringstid ca 3,5-4 timmar, höjdskillnad 300 m.

Dag 3. Vandring Parcent
Dagens vandring börjar med en vacker tur längs med den lilla Gorgosfloden i Popdalen intill mandelodlingar och vingårdar, de traditionella grödorna i detta område, och små byar med moriska anor som Alcalalí, Xaló och Llíber. Vi går genom Senjadistriktet, över Llíberberget via Gamla vägen, omgivna av tusentals vinrankor, till byn Llíber. Efter att ha utforskat denna charmiga lilla by fortsätter vi längs Gorgosfloden mot Xaló. Landskapet vi går genom anses ha ett stort ekologiskt värde. Vi passerar ruiner som byggts enligt "la pedra en sec", en teknik att bygga med sten utan murbruk som påminner om våra svenska stengärdsgårdar. Vi besöker byn Xaló, känd för sin hantverksmässiga vin-och charkproduktion, för att sedan fortsätta längs floden till nästa lilla by, Alcalí. Sista etappen av denna dags vandring går på en lantlig väg mellan odlingar och en ravin som tar oss till Parcent där vår buss väntar för att ta oss tillbaka till hotellet.
Längd cirka 11 km, vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 160 m.

Dag 4. Albir
Fri dag för egna aktiviteter. Hotellet har en egen pool, spa-och fitnessavdelning. En kort promenad därifrån ligger stranden, Playa de Raco d l´Albir, som fått EU:s Blå Flagg för sitt rena och klara vatten. Längtar du efter stadsmiljö så ligger Benidorm en knapp halvtimmes bussresa bort. Det är cirka 50 km till Alicante, med ett stort utbud av alla slags aktiviteter. Din reseledare ger gärna tips på utflyktsmål.

Dag 5. Tabarca
Idag åker vi till Santa Pola där vi tar båten till Tabarca för en rundtur på Spaniens minsta bebodda ö. Här låg tidigare en strategiskt viktig stad och för hundra år sedan bodde här cirka 1 000 personer. Numera är ett 60-tal personer bofasta och det finns få vägar och fordon. Från detta gamla piratnäste har vi en hänförande utsikt över Alicantes berg från havssidan. Ön är ett skyddat naturområde tack vare sitt överflöd av växt-och djurliv, både till havs och på land. Öster om staden brer sig ett hedlandskap ut med barrväxter, gräs, blommor och kaktusar, som annars inte är den mest typiska hedväxten. Längst bort från bebyggelsen ligger en muromgärdad kyrkogård, och mitt på heden en byggnad som fram till mitten av 50-talet användes som fängelse.
Längd cirka 4 km, vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 0 m.

Dag 6. Vandring Moraig
Idag åker vi norrut för veckans mest utmanande vandring och för att uppleva en annan typ av den spanska kustens natur. Långt ifrån de milslånga sandstränderna bjuds vi här på ett betydligt mer vilt, dramatiskt och robust landskap. Att gå längs klipporna på norra Costa Blanca vid enorma vertikala bergväggar och med Medelhavet vid horisonten är en enastående upplevelse. Vi börjar vår vandring i ett väldigt grönt område med buskar och tallar. Mellan bergväggarna mot havet finns unik vegetation, som inte finns i någon annan del av världen. Därtill har denna del av kustlinjen en geologisk historia som sträcker sig 110 miljoner år bakåt i tiden. Vi ser spektakulära bergsformationer, till exempel förkastningar i Riu Bland och Moraigbukten. De små grottorna vi hittar längs vägen påminner om de stigar som användes av fiskare som riskerade sina liv när de fiskade från dessa klippor så nära havet, och om smugglare som gömde sitt smuggelgods här.
Längd cirka 7 km, vandringstid cirka 3,5 timmar, höjdskillnad 130 m.

Dag 7. Albir
Fri dag för egna aktiviteter.

Dag 8. Albir – Hemresa
Utcheckning och transfer till Alicantes flygplats för hemresa.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 lunchpaket · 3 luncher · 7 middagar · vandringar enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 295:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Vid sen ankomst utgår middag första kvällen.

Andra liknande resor:

Costa Blanca

Golf La Manga

Costa Cálida

Mallorca

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se