Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Sicilien
Vi flyger med mellanlandning till Catania på Sicilien. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till vårt hotell där vi äter gemensam middag på kvällen. 

Dag 2. Lipari
Efter frukost tar bussen oss till Milazzo där färjan mot Lipari avgår. Väl ute på ön är det dags för en vandring med en lokalguide där vi upptäcker den mer okända delen. På den västra sidan finner vi det gamla pimpstensbrottet, och vi passerar även Timpone Pataso med sina olika jordskikt. Längre söderut når vi sedan San Calogero och dess lämningar av ett av de äldsta antika termalbaden. Slutligen tar vi oss tillbaka till öns huvudort Lipari där vi avnjuter en vinprovning innan vi beger oss till vårt hotell för de kommande fem nätterna, Hotel Aktea. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 3. Filicudi
Frukost. Med bärplansbåt tar vi oss till nästa ö Filicudi. Där vandrar vi sedan tillsammans med vår guide genom natursköna områden och kommer till den övergivna byn Zucco Grande. Denna dag har vi med oss lunchpaket på turen. En kort avstickare ger oss också möjlighet att besöka Vallone Fontana, en liten grotta där vi hittar en färskvattenkälla. Det finns möjlighet att utöka vandringen en timme för de som även vill se byn Capo Graziano innan vi återvänder till hamnen för tillbakafärd till hotellet. Gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Salina
Efter frukost beger vi oss denna dag med båt till Salina där vi tar bussen till den högsta punkten på våra vandringar. Monte Fossa ligger 962 m.öh. och är ett måste för oss vandrare, så glöm inte kameran denna dag. Vi startar vandringen nära pilgrimskyrkan Madonna del Terzito och vandrar i cirka fyra timmar. På kvällen återvänder vi till vårt hotell för gemensam middag.

Dag 5. Stromboli
Frukost. Denna dag startar lugnt och under tidig eftermiddag tar vi oss sedan med båt till Stromboli där vi hittar den typiska eoliska stilen på husen. Vi har under dagen med oss lunchpaket från hotellet. Under cirka två timmars vandring kan vi njuta av panoramautsikten och den unika vegetationen, innan vi sedan når Sciara del Fuoco, 400 m.öh. Här kan vi, om vi har turen på vår sida, även få uppleva ett av de spektakulära utbrotten. Under kvällen tar vi båten tillbaka till Lipari och avnjuter middag och vin ombord innan vi stiger i land.

Dag 6. Vulcano
Efter frukost är det dags att stiga ombord på båten mot Vulcano som ligger längst söderut av öarna. Vår vandring mot kratern börjar direkt vid hamnen. Väl uppe på toppen får vi en storslagen utsikt över den fortfarande aktiva vulkanen och de eoliska öarna. När vi tagit oss ner från högsta punkten har vi möjlighet att njuta av ön på egen hand, exempelvis kan vi koppla av på den svarta sandstranden eller mot en avgift bada i en av de berömda varma svavelkällorna. Vi återvänder sedan till vårt hotell i Lipari och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Sicilien och Etna
Efter att vi intagit frukost är det dags att lämna de eoliska öarna och återvända till Sicilien för en tur till Etna, Europas högsta aktiva vulkan. Etnas sidor är täckta med bördig vulkanisk jord och på de lägre sluttningarna växer citrusfrukter, fikon, mandel, vindruvor och oliver. Vi tar oss upp till cirka 1 800 meters höjd för att börja vår vandring. Vi får bland annat beundra kratern där ett av de senaste decenniernas viktigaste utbrott skedde, innan vi återvänder ner längs vägen som lavaflödet skapat. Gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Sicilien – Hemorten
Efter frukost är det är dags att åka till flygplatsen i Catania. Efter mellanlandning beräknas vi nå vår hemort under kvällen.

Våra vandringar på Eoliska öarna är något mer utmanande än våra andra vandringsresor. Vi vandrar cirka tre till fyra timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 300–600 höjdmeter. Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera vissa hjälpmedel. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Exempel på ytterligare hjälpmedel är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 2 lunchpaket · 7 middagar · utflykter enligt program · lokala vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 595:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Alla utflykter är beroende av vädret och kan vid ogynnsamma väderförhållanden ställas in.
Andra liknande resor:

Kilimanjaro

Vandring Sardinien

Vandring Toscana

Mount Everest BC

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se