Dag 1. Hemorten – Delfi
Vi landar på Atens flygplats och åker vidare till Delfi där vi checkar in på trestjärniga Hotel Nidimos. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Vandring i Delfi
Efter en härlig frukost åker vi iväg till vandringsleden som går mellan Delfi och Kirra. Här har många hoppfulla vallfärdat under antikens dagar med frågor till oraklet. Vi följer den gamla vägen ner till vad som en gång var staden Crissa där pilgrimer till oraklet ofta bodde. Nu är det en liten by omgiven av mer än 1,5 miljoner olivträd. Landskapet är så unikt att det finns med på Unescos världsarvslista. I skuggan av ett gammalt kapell avnjuter vi ett mellanmål av läckra oliver medan vi får lära oss mer om denna fantastiska frukt och varför olivträdet har fått en så symbolisk betydelse i världen. Efter vår vandring reser vi till byn Itea vid Korintiska viken för lunch på egen hand. Vandringslängd cirka 6 kilometer, tid 3-4 timmar, höjdskillnad cirka 300 meter. 

Tillbaka i Delfi ägnas eftermiddagen åt egna aktiviteter, kanske till och med något så äventyrligt som skärmflygning, som är populärt här. På kvällen äter vi middag och tillbringar ännu en natt i denna mytomspunna stad.

Dag 3. Delfi – Kalampaka
Delfi ansågs under antiken vara världens absoluta medelpunkt. Den här morgonen besöker vi den heligaste platsen av alla – det urgamla Apollontemplet där oraklet Pythia rådfrågades och avgav sina spådomar. Följ den heliga vägen mot templet och känn historiens vingslag.

Vi fortsätter till Delfis arkeologiska museum där vi bland annat får beskåda Körsvennen i Delfi som är en av världens mest berömda bronsstatyer. Lunchen intas på egen hand innan vi möts igen för en resa över de grekiska bergen till den pittoreska byn Kalampaka, där vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Liknon. Här avnjuter vi ännu en härlig grekisk middag.

Dag 4. Vandring i Meteora och Kalampaka
Vid Greklands viktigaste klosterkomplex Meteora, upptaget på Unescos världsarvslista, är vyerna slående. På toppen av branta sandstensklippor, formade av erosionen, byggdes med början under 1300-talet ett antal kloster som under århundraden utgjort en helig tillflyktsort för munkar. Sex stycken används än idag av grekisk-ortodoxa munkar. Från ruinerna av det gamla klostret Pantokrator vandrar vi längs gömda stigar som bara lokalbefolkningen känner till. Bland de enorma stenformationerna går vi norrut och upptäcker Ypapantiklostret innan vi fortsätter mot antingen Varlaamklostret eller Stora Meteoronklostret. Eftermiddagen tillbringas på egen hand i Kalampaka. Till alla svampälskare kan vi varmt rekommendera ett besök på det naturhistoriska museet innan vi äter middag. Vandringslängd cirka 7 kilometer, tid cirka 4 timmar, höjdskillnad cirka 200 meter. 

Dag 5. Kalampaka – Ioannina
Idag lämnar vi Kalampakaområdet och åker vidare till Ioannina. På vägen gör vi ett stopp i den mysiga bergsbyn Metsovo där du får möjlighet att själv ströva omkring och upptäcka den unika arkitekturen.

När vi anlänt till Ioannina checkar vi in på femstjärniga Hotel Grand Serai, och resten av dagen tillbringas på egen hand. Njut av allt som hotellet har att erbjuda och vila upp dig lite eller strosa runt i denna historiska stad, belägen vid Pamvotissjön, och upptäck den bysantinska fästningen från 500-talet. Vyerna vid Pamvotissjön är underbara och det finns även möjlighet att ta båten ut till den lilla ön där Ali Pasha-museet ligger. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 6. Ioannina – Nafpaktos, vandring i Zagoria och Nafpaktos
Efter frukost besöker vi Zagoriaregionen med en av världens djupaste raviner och en imponerande mängd byar. Inte mindre än 46 små samhällen binds samman av det intrikata systemet av stigar och gamla stenbroar i detta vackra och rogivande bergslandskap. Vandringen utgår från Kipi, som en gång var regionens huvudsäte. I Koukouli besöker vi Lazaridismuseet och tittar närmare på de olika växterna från området. På vägen tillbaka till Kipi följer vi den gamla stenbelagda stigen Koukoulis trappor innan vi åter stiger ombord på vår buss och åker vidare till Monodendri. I Monodendri har du möjlighet att se dig om på egen hand och inta lunch på någon av de lokala restaurangerna. Missa inte att besöka det unika klostret Agia Paraskevi som klänger sig fast längst ut på klipporna och erbjuder en enastående utsikt över Vikosruinen. Vandringslängd cirka 7 kilometer, tid 3-4 timmar, höjdskillnad cirka 170 meter. 

Senare på eftermiddagen beger vi oss söderut till Nafpaktos dit vi anländer lagom till middagen och checkar in på trestjärniga Lepanto Beach Hotel.

Dag 7. Nafpaktos och Trizoniaön
Med sin lilla venetianska hamn och sitt imponerande slott som tornar upp sig på berget, är Nafpaktos en av områdets mest pittoreska städer. Vi gör en gemensam tur till slottet där vi har möjlighet att vandra omkring på egen hand. Härifrån är utsikten över den gamla staden i kombination med vyn över den hypermoderna Rio-Antiriobron i en klass för sig. Från slottet vandrar vi ner till hamnen, och på vägen stannar vi till vid Botsaristornet vars arkitektur påminner om en morisk fästning. Efter vår tur stiger vi på bussen igen och färdas till den lilla byn Glyfada. Härifrån gör vi en kort båttur ut till den enda bebodda ön i Korintiska viken. Trizoniaön är liten och vacker med bara ett fåtal invånare. Här är tempot lugnt och inga motorfordon är tillåtna. Vi följer en stig runt halva ön, innan vi återvänder till den lilla hamnen där vi njuter av en havsinspirerad lunch.  Vandringslängd cirka 2 kilometer, tid 20-30 min.

Senare på eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell, och resans sista kväll är fri för egna aktiviteter. Vi föreslår en vandring tillbaka ner till hamnen och stans centrum som är fullt av små livliga barer och restauranger.

Dag 8. Nafpaktos – Hemorten
Efter en sista frukost vinkar vi adjö till denna genuina del av Grekland och åker tillbaka till Atens flygplats för hemresa.

Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 1 lunch · 6 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 795:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Tolón

Klassiska Grekland

Aten

Vandring Albanien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se