tid

Flera tillgängliga dagprogram

Det finns flera tillgängliga program för den här resan beroende på vilket datum du väljer att resa.

Dag 1. Hemorten – Ischia
Vi flyger till Neapel och åker vidare till hamnen i Pozzuoli, där vi tar båten över till Ischia. Vi bor sju nätter på familjedrivna Hotel Terme La Pergola, högt beläget ovanför de små städerna Lacco Ameno och Casamicciola på öns nordkust. Hotellet har flera pooler samt spa- och wellnesscenter. Frukostbuffé och middag ingår samtliga dagar. Under vår vistelse på den gröna ön gör vi fem gemensamma vandringar i det natursköna landskapet. Till och från vandringarnas start- och avslutningspunkt åker vi buss.

Dag 2. Vandring bland vulkaner
På Ischia finns över 40 gamla vulkaner, och idag ser vi flera vulkankratrar. Resans första vandring på öns nordöstra del börjar i orten Casamicciola. Genom Maddalenaskogen med pinjeträd och stenekar kommer vi fram till kratern Fondo d’Oglio. Här kan vi se fumaroler, det vill säga varma gaser, till exempel vattenånga och koldioxid, som mer eller mindre konstant strömmar ut ur marksprickor. Vi fortsätter till nästa krater, Fondo Ferraro, och vidare mot byn Fiaiano där vi kan njuta av underbara vyer över öns östra del och havet. Det sista vulkanutbrottet på Ischia ägde rum 1301. Ovanpå spåren av lavaflödena planterade man i mitten av 1800-talet en pinjeskog som brukar kallas Ischias gröna mössa. Här avslutar vi vår vandring. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 3. Vandring till varma källor
Dagens vandring på öns södra del startar i byn Panza. Vi vandrar genom skogslandskap och på stigar längs klippor med macchiavegetation och njuter av storslagna vyer över havet. Vägen har en del uppförs- och nedförsbackar och flera partier med trappor. Vi gör ett stopp vid Sorgetos varma källor som värmer upp havsvattnet nära kusten, där den som vill kan bada. Vandringen avslutas i den pittoreska byn Sant’Angelo, känd för sina pastellfärgade hus och sitt vackra läge vid en hög tuffstensklippa. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 4. Vandring i skogar med minnen från förr
Från byn Serrara Fontana börjar vi vår vandring på det höga berget Epomeos västra sluttningar. Vi passerar Frassitelliskogen med falsk akacia och kommer sedan in i den trolska Falangaskogen. Bland de majestätiska kastanjeträden hittar vi utrymmen som bönderna huggit ut i den lokala gröna tuffstenen. Dessa användes som tillfälliga boningar, redskapsbodar, cisterner för att samla regnvatten samt vinkällare för produktion och förvaring av vin. Det finns till och med så kallade snögropar, där man samlade vinterns snö och hagel som man sedan använde som is under sommarmånaderna. När vi kommit ut ur skogen når vi den lilla kyrkan Santa Maria al Monte, belägen nästan 500 m ö.h. och delvis uthuggen i tuffstenen. Här avnjuter vi vår picknicklunch med havet och staden Forio i blickfånget. Vandringstid cirka 3,5 timmar, höjdskillnad 350 meter.

Dag 5. Ischia
Dagen är fri för egna upptäcktsfärder. Med lokalbussen från Lacco Ameno eller Casamicciola tar man sig enkelt runt till öns olika orter. Från Casamicciolas hamn kan man ta båten till Neapel och tillbringa dagen i en av Italiens mest fascinerande storstäder. I Lacco Ameno kan man besöka öns intressanta arkeologiska museum. Två kilometer väster om Lacco Ameno ligger en av Italiens vackraste botaniska trädgårdar, Giardini di Mortella, som har mer än 3 000 exotiska växter från olika delar av världen. Observera att de två sevärdheterna inte är öppna alla veckodagar. Vår reseledare ger gärna tips på utflykter och aktiviteter.

Dag 6. Vandring upp på Monte Epomeo
Idag ska vi vandra upp till toppen av Ischias högsta berg Monte Epomeo, som med sina 789 meter dominerar hela ön. Genom kastanje- och steneksskogar når vi l’Eremo di San Nicola, en liten kyrka som huggits ut i tuffstenen. Därifrån är det inte långt till öns högsta punkt som vi når på sekelgamla åsnestigar. Uppifrån toppen av berget har vi en enastående utsikt över ön, Neapelbukten och vid klart väder även de pontinska öarna. Efter vår picknicklunch börjar vi vår vandring nedåt via en annan stig. Vandringstid 3,5–4 timmar, höjdskillnad 400 meter.

Dag 7. Vandring på dramatiska kuststigar
Under dagens vandring utforskar vi öns sydöstra del. Vi vandrar i en halvcirkel runt Vatolierekratern, genom byn Chiummanno och förbi kyrkan Madonna di Montevergine, uppförd på 1600-talet. Vi fortsätter genom macchiavegetation, olivlundar och vinodlingar längs stigar med hisnande vyer. Bland vingårdarna i byn Piano Liguori, belägen på 300 meters höjd över havet, äter vi lunch på en restaurang med utsikt över Sorrentohalvön, Capri, Vesuvius och Neapelbukten. Vi avslutar vår vandring i Campagnano, varifrån vi har en fin vy över staden Ischias fästning Castello Aragonese. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 300 meter.

Dag 8. Ischia – Hemorten
Efter frukost åker vi till Ischia Porto och tar båten till hamnen i Pozzuoli. Därifrån fortsätter vi till Neapels flygplats för hemfärd.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 2 picknickluncher · 7 middagar · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 575:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Notera att avresan 17/9 har avvikande program

Andra liknande resor:

Ischia

Vandring Amalfi

Italien jul & nyår

Sorrento

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se