Dag 1. Hemorten – Lago Maggiore
Vi flyger till Milano och tar oss sedan vidare till pittoreska Suna di Verbania på västsidan av Lago Maggiore. Vi bor sju nätter på Hotel Pesce D'Oro ett stenkast från vattnet. Samtliga dagar serveras frukost och middag på vårt hotell. Vi har nu härliga dagar framför oss vid Italiens andra största sjö.

Dag 2. Vandring från Suna till Cavandone och Borromeiska öarna
Vi börjar vandringen i Suna di Verbania och tar oss upp till medeltidsbyn Cavandone. Längs vägen har vi fantastiska vyer över sjön och passerar gamla byar som har bevarats uppe i bergen. På eftermiddagen åker vi på en båttur till Borromeiska öarna. De har fått sitt namn efter sina ägare, den adliga familjen Borromeo som bland sina medlemmar kan räkna både kardinaler och ett helgon. Vi börjar med ett besök på den mest kända av öarna, Isola Bella. Här finns en storslagen barockanläggning från 1600-talet med ett palats och en fantastisk trädgård som reser sig i tio vackert utsmyckade terrasser (inträde ingår). Vi fortsätter till den mindre Isola dei Pescatori, fiskarnas ö, som är den enda av de Borromeiska öarna som är bebodd året runt. Här kan vi promenera bland smala gränder och beundra de karakteristiska husen i flera våningar med långa balkonger som används för att torka fisk. Vi återvänder sedan till Suna di Verbania med båt och äter gemensam middag på hotellet. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 3. Vandring Lago d’Orta
Idag utforskar vi tillsammans med vår lokala vandringsguide omgivningarna vid Ortasjön som ligger väster om Lago Maggiore. Vi vandrar i det natursköna landskapet vid sjöns sydöstra del genom skogar och små byar. Från berget Monte Mesma med sitt berömda franciskankloster från 1600-talet har vi fantastisk utsikt ut över sjön. Vi avslutar vår vandring i den lilla idylliska byn Orta San Giulio som ligger på en udde. Här får vi tid att strosa bland de pittoreska gränderna innan vi återvänder till Suna di Verbania. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 270 meter.

Dag 4. Vandring Comosjön
Vi beger oss till Comosjön med buss och inleder vår tur från pittoreska Torno. Härifrån vandrar vi upp till Montepiatto som bjuder på en av de vackraste utsikterna över Comosjön. Från Montepiatto tar vi oss nedåt tillbaka till den lilla byn Torno med sitt mysiga historiska centrum. Vi stiger på båten som tar oss till Como, och på vägen får vi se Comosjön och dess omgivningar från ytterligare ett perspektiv. Väl i staden Como får vi fri tid att uppleva dess historia och charm. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 400 meter.

Dag 5. Lago Maggiore
Dagen tillbringas på egen hand. Varför inte passa på att ta en fika på något mysigt kafé, åka på en båttur i Lago Maggiore eller promenera längs den fina sjöpromenaden. Vår reseledare ger gärna förslag på utflykter och aktiviteter.

Dag 6. Vandring i Anzascadalen
Idag vandrar vi i den fascinerande Anzasca-dalen som ligger väster om Maggioresjön. Vi startar i Piedimulera och följer den uråldriga leden som fram till mitten av 1800-talet var den enda vägen mellan orterna Piedimulera och Macugnaga. Vi passerar små byar där de gamla gemensamma ugnarna och vinpressarna fortfarande finns kvar. Vår vandring tar oss längs fruktodlingar, små vattendrag och genom kastanjeskogar till byn Castiglione. Därifrån fortsätter vi med buss upp till byn Macugnaga, belägen på 1 400 meters höjd över havet nedanför Monte Rosas imponerande östvägg. Här möter vi en helt annan typ av bebyggelse, karakteriserad av trähus i alpin stil. Vandringstid cirka 3-4 timmar, höjdskillnad 300 meter.

Dag 7. Vandring Kastanjevägen
Vi åker båt till Belgirate och börjar vår vandring med att besöka den romanska kyrkan Sankta Anna där vi kan se fresker från 1300-talet. Vi vandrar längs den gamla åsneleden genom kastanjeskogar och trevliga små byar och passerar flera gamla medeltida kyrkor. Åsneleden leder oss slutligen till vackra Stresa där vi får fri tid att strosa i stadskärnan innan vi tar båten tillbaka till Suna. Vandringstid cirka 3-4 timmar, höjdskillnad 260 meter.

Dag 8. Suna di Verbania– Hemorten
Vi har fri tid tills vi samlas för att åka mot flygplatsen.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 695:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Italiens sjöar

Schweiz

Glaciärexpressen

Milano

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se