Dag 1. Hemorten – Stresa
Vi flyger till Milano. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till den pittoreska staden Stresa på västsidan av Lago Maggiore. Vi bor sju nätter på Hotel Milan Speranza au Lac som ligger centralt i Stresa. Samtliga dagar serveras frukost och middag på vårt hotell. Vi har nu härliga dagar framför oss vid Italiens andra största sjö.

Dag 2. Vandring från Suna till Cavandone samt utflykt till Borromeiska öarna
Vi börjar vandringen i Suna-Verbania och tar oss upp till medeltidsbyn Cavandone. Längs vägen har vi fantastiska vyer över sjön och passerar gamla byar som har bevarats uppe i bergen. På eftermiddagen åker vi vidare till Borromeiska öarna. De har fått sitt namn efter sina ägare, den adliga familjen Borromeo som bland sina medlemmar kan räkna både kardinaler och ett helgon. Vi börjar med ett besök på den mest kända av öarna, Isola Bella. Här finns en storslagen barockanläggning från 1600-talet med ett palats och en fantastisk trädgård som reser sig i tio vackert utsmyckade terrasser (inträde ingår). Vi fortsätter till den mindre Isola dei Pescatori, fiskarnas ö, som är den enda av de Borromeiska öarna som är bebodd året runt. Här kan vi promenera bland smala gränder och beundra de karakteristiska husen i flera våningar med långa balkonger som används för att torka fisk.

Dag 3. Vandring Lago d’Orta
Idag utforskar vi tillsammans med vår lokala vandringsguide omgivningarna vid Ortasjön som ligger väster om Lago Maggiore. Vi vandrar i det natursköna landskapet vid sjöns sydöstra del genom skogar och små byar. Från berget Monte Mesma med sitt berömda franciskankloster från 1600-talet har vi fantastisk utsikt ut över sjön. Vi avslutar vår vandring i den lilla idylliska byn Orta San Giulio som ligger på en udde. Här får vi tid att strosa bland de pittoreska gränderna innan vi återvänder till Stresa.

Dag 4. Vandring Comosjön
Vi beger oss till Comosjön med buss där vi inleder vår tur med att ta bergbanan upp till Brunate, som också kallas Alpernas terrass eftersom man har en panoramautsikt över sjön. Vi fortsätter sedan mot Monte Piatto som bjuder på en av de vackraste utsikterna över Comosjön. Från Monte Piatto börjar vi ta oss nedåt igen och når den lilla byn Torno med sitt mysiga historiska centrum. Vi hoppar på båten som tar oss tillbaka till Como och på vägen får vi se Comosjön och dess omgivningar från ytterligare ett perspektiv. Väl i Como får vi uppleva dess historia och charm genom att besöka katedralen och den underbara sjöpromenaden.  

Dag 5. Stresa
Dagen tillbringas på egen hand. Varför inte passa på att ta en fika på något mysigt kafé, åka på en båttur i Lago Maggiore, promenera längs den fina sjöpromenaden eller besöka en lokal marknad. I Stresa finns det stora möjligheter till att koppla av och samtidigt njuta av den vackra naturen runtomkring. 

Dag 6. Vandring i Anzascadalen
Idag vandrar vi i den fascinerande Anzasca-dalen som ligger väster om Maggioresjön. Vi startar i Piedimulera och följer den uråldriga leden som fram till mitten av 1800-talet var den enda vägen mellan orterna Piedimulera och Macugnaga. Vi passerar små byar där de gamla gemensamma ugnarna och vinpressarna fortfarande finns kvar. Vår vandring tar oss längs fruktodlingar, små vattendrag och genom kastanjeskogar till byn Castiglione. Därifrån fortsätter vi med buss upp till byn Macugnaga, belägen på 1 300 meters höjd över havet nedanför Monte Rosas imponerande östvägg. Här möter vi en helt annan typ av bebyggelse, karakteriserad av trähus i alpin stil.

Dag 7. Vandring i botaniska trädgården Alpinia
Dagen tillbringas i Italiens andra största alpina botaniska trädgård, Alpinia. Vi åker båt till Baveno och vandrar sedan mot Alpinia genom kastanjeskogar och förbi porlande bäckar.  Väl i Alpinia möts vi av en fantastisk utsikt över Lago Maggiore, Borromeiska öarna och de schweiziska alperna. Därefter vandrar vi ner genom trevliga små byar och återvänder slutligen till Stresa.

Dag 8. Stresa – Hemorten
Förmiddagen tillbringas på egen hand tills vi samlas för att åka mot flygplatsen. 

Vi vandrar cirka 3-4 timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 200–600 höjdmeter. Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · vandringar enligt program · lokala vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 595:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Italiens sjöar

Schweiz

Glaciärexpressen

Milano

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se