Dag 1. Hemorten – Marina di Grosseto
Vi flyger till Rom. Här väntar en transferbuss som tar oss till vårt hotell i den toskanska orten Marina di Grosseto, en klassisk badort belägen ungefär tretton kilometer väster om staden Grosseto. Vi bor sju nätter på Hotel Terme Marine Leopoldo II där vi blir serverade frukost och middag samtliga dagar.

Dag 2. Vandring från Pitigliano till Sovana samt termalbaden i Saturnia
Vi inleder dagen med en bussresa österut till den medeltida lilla staden Pitigliano, pittoreskt belägen på en hög tuffstensklippa. Staden grundades av etruskerna, och den led vi idag ska vandra går delvis längs ravinvägar, uthuggna i den vulkaniska tuffstenen av etruskerna flera hundra år f.Kr. Vi vandrar genom ekskogar, längs djupa och trånga klippväggar bevuxna med olika typer av ormbunkar och förbi etruskiska nekropoler. Denna förtrollande vandringsled tar oss till den lilla staden Sovana som också ligger på en tuffstensklippa. Efter en promenad genom den medeltida stadskärnan fortsätter vi med buss till Saturnias naturliga termalbad med varmt svavelhaltigt vatten. Vandringstid cirka 3,5 timmar, höjdskillnad 250 meter.

Dag 3. Vandring på ön Giglio
Idag ska vi upptäcka den näst största ön i den toskanska arkipelagen som består av sju öar. Från Porto Santo Stefano tar vi båten till natursköna Giglio och börjar vår vandring genom det kuperade landskapet. Dagens rutt är något mer utmanande än gårdagens, med en del uppförsbackar och trappor. Genom orörd natur följer vi gamla åsnestigar och trappor uthuggna i klippan upp till den medeltida byn Giglio Castello, belägen på cirka 400 meters höjd. Här tar vi en paus innan vi återvänder till hamnen på en vacker stig längs kusten med fantastisk utsikt över havet. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 500 meter.

Dag 4. Vandring i fumarolparken Sasso Pisano
Fumaroler kallas de källor som mer eller mindre konstant släpper ut varma gaser, till exempel vattenånga och koldioxid, ur marksprickor. Idag vandrar vi genom ett suggestivt landskap präglat av geotermisk aktivitet. Under den första delen av vår rutt får vi uppleva fumarolernas utströmningar, varmt vatten som bubblar upp från jordens inre och markens otroliga färger orsakade av jordskorpans mineraler. När vi kommit upp till toppen har vi en underbar utsikt över byn Monterotondo Marittimo och vidare ut över havet. Vandringen tillbaka till byn Sasso Pisano går genom en vacker kastanjeskog. Vandringstid cirka 3,5 timmar, höjdskillnad 290 meter.

Dag 5. Marina di Grosseto
Dagen är fri för egna aktiviteter. Vi kan till exempel njuta av hotellets wellnesscenter (mot avgift) eller utomhuspooler. Det finns också möjlighet att hyra en cykel och färdas på cykelvägar norrut till den lilla pittoreska kuststaden Castiglione della Pescaia eller inåt landet till den större provinshuvudstaden Grosseto. Vår reseledare ger gärna fler tips på vad man kan ägna dagen åt.

Dag 6. Vandring på ön Elba
Elba är den största ön i Toscanas arkipelag och den tredje största i Italien. Den mineralrika ön har en varierande natur med frodig grönska, vackra stränder och höga berg. Vi tar båten från Piombino till öns huvudort Portoferraio och fortsätter till fiskebyn Viticcio där dagens vandring börjar. Därifrån vandrar vi söderut längs kusten mot Scaglieri vars bukt är känd för sin fina sandstrand. Vi passerar den lilla byn Forno som fått sitt namn efter de etruskiska ugnar för järnframställning som hittats här. Vandringen avslutas i den populära badorten Procchio där vi får tid på egen hand innan vi återvänder till fastlandet. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 7. Vandring i naturparken Maremma, besök på gård
Idag gör vi en underbar vandring i naturparken Maremma som sträcker sig över 9 800 hektar och är ett av Toscanas viktigaste naturreservat. Här vandrar vi i orörd natur genom pinjeskogar, längs kusten och vid isolerade stränder. Från utsiktsplatsen vid försvars- och utkikstornet Collelungo, byggt på 1400-talet, kan vi njuta av den fantastiska vyn ut över kusten och havet. Här intar vi också vår picknicklunch innan vi fortsätter till en av områdets stränder där det finns möjlighet till bad. På vägen tillbaka mot Marina di Grosseto gör vi ett besök på en bondgård där man framställer ost och vin som vi får provsmaka. Vandringstid cirka 4 timmar, höjdskillnad 120 meter.

Dag 8. Marina di Grosseto – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en picknicklunch · 7 middagar · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 345:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På vandringen dag 3 finns det möjlighet att åka lokalbuss första eller sista sträckan (eller båda) för cirka 2 euro per person och sträcka.

Andra liknande resor:

Toscana mat & vin

Chianti med vinfest

Lazios sjöar

Florens

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se