Dag 1. Hemorten – Bolsena
Vi flyger till Rom. Här väntar en transferbuss som tar oss till den förtjusande medeltida staden Bolsena, belägen vid sjön med samma namn cirka sexton mil norr om Rom. Vi checkar in på familjedrivna Hotel Ai Platani som ligger centralt, nära både den historiska stadskärnan och sjön. Samtliga dagar ingår frukostbuffé och middag på hotellet. 

Dag 2. Vandring på Ciminoberget och vid Vicosjön
Idag gör vi två olika vandringar. Vi åker buss på slingrande vägar genom kastanjeskogar upp till Monte Cimino på cirka 1 000 meters höjd. Här vandrar vi bland annat genom den berömda Faggeta vetusta, en hundratals år gammal bokskog som är upptagen på Unescos lista över naturarv. Dagen fortsätter sedan med ytterligare en vandring i Vicosjöns naturreservat, som täcker en yta av cirka 4 000 hektar och omfattar den vulkaniska sjön Vico samt bergen runtom sjön. Här finns en rik flora med bland annat bok, kastanj, ek, lönn och hasselnötsodlingar. Vi avslutar i den lilla staden Caprarola med ett besök i Palazzo Farnese, en imponerande villa som familjen Farnese lät uppföra på 1500-talet. Här ser vi både de stora salarna med magnifika takmålningar och den vackra renässansträdgården. Vi återvänder till Bolsena med buss. Vandringstid cirka 2,5 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 3. Båttur på Bolsenasjön, vandring till Montefiascone
Vi inleder dagen med en härlig båttur på den vulkaniska Bolsenasjön och njuter av vyn över sjöns två öar och det vackra landskapet runtomkring. Därefter gör vi en promenad i Bolsenas pittoreska medeltida centrum med smala gränder, trappor och gamla stenhus. Vi besöker också kyrkan Santa Cristina, uppförd på 1000-talet och platsen för det så kallade miraklet i Bolsena i mitten av 1200-talet. Efter lunch på egen hand är det dags för dagens vandring som går längs den berömda pilgrimsvägen Via Francigena. Vi lämnar Bolsena till fots och vandrar förbi vin- och olivodlingar, genom skogsdungar och på delar av den romerska vägen Via Cassia. Vårt mål är den vackra staden Montefiascone, känd för sitt vita vin Est! Est!! Est!!! Vinet görs främst på den gröna druvan trebbiano toscano, och bakom dess tillkomst finns en spännande historia. Innan vi återvänder till Bolsena med buss får vi provsmaka det berömda vinet. Vandringstid cirka 3 timmar, höjdskillnad 200 meter.

Dag 4. Vandring till Orvieto och Civita di Bagnoregio
Dagens utflykt börjar med att vi åker buss österut till grannregionen Umbrien. Här vandrar vi genom det natursköna kuperade landskapet till Orvieto, en betydande ort redan under etruskisk tid. Staden ligger högt uppe på en klippa bestående av den vulkaniska bergarten tuff. Den vackra katedralen från 1200-talet räknas som ett av den italienska gotikens främsta byggnadsverk och dominerar stadens silhuett. Etruskerna var skickliga inom vattenteknik, och under Orvieto har man funnit ett system av passager och vattencisterner uthuggna i den porösa tuffstenen. I denna suggestiva miljö gör vi ett besök 20 meter under mark och förflyttar oss flera årtusenden bakåt i historien. Efter gemensam lunch i Orvieto återvänder vi till Latium med buss och påbörjar dagens andra vandring. Vi vandrar i ett unikt landskap karakteriserat av eroderade raviner tills vi når den förtrollande lilla byn Civita di Bagnoregio, kallad ”den döende staden”. Byn reser sig på toppen av en tuffstenskulle som är starkt utsatt för erosion, och den nås endast till fots via en lång bro. Den medeltida bebyggelsen är mycket välbevarad, och när man strosar runt på de smala gatorna kantade av blomsterprydda stenhus känns det som om tiden har stått stilla. Vi återvänder till Bolsena med buss. Vandringstid cirka 2,5–3 timmar, höjdskillnad 400 meter.

Dag 5. Bolsena – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut och åker till flygplatsen för hemfärd.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · en lunch · 4 middagar · utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 895:- · vandringsstavar 120:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Toscana mat & vin

Rom

Rom

Rom Ischia Neapel

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se