Dag 1. Hemorten – Mainz
Vi flyger till Frankfurt, där vår buss väntar för att ta oss vidare till staden Mainz. Här har vi några timmar för egna strövtåg innan vi stiger ombord på vårt kryssningsfartyg.

Den som älskar böcker kan besöka Gutenbergmuseet där man får en intressant inblick i den moderna boktryckarkonstens historia. Mainz grundades av romarna på första århundradet f.Kr., och här finns rester av en romersk teater. Passa på att kombinera en shoppingrunda i Römerpassage med ett besök i resterna av det gamla Isis-tempel som gömmer sig under gallerian.

På kvällen kastar vi loss och kryssar ombord på båten M/S Amadeus Silver II tillbaka mot Frankfurt.

Dag 2. Frankfurt – Mannheim
Tillbringa förmiddagen med att upptäcka Frankfurt, eller Mainhattan som staden ibland kallas tack vare sina många skyskrapor som tornar upp sig över floden Mains vatten. Ett annat populärt smeknamn är Bankfurt, då staden är Tysklands och hela EU:s finanscentrum. Här finns bland annat Europeiska centralbanken.

I Frankfurt finns en uppsjö med intressanta museer att besöka, till exempel arkitekturmuseet och filmmuseet.

Vi njuter av en god lunch på skeppet innan vi kryssar vidare till Mannheim, dit vi ankommer på kvällen. 

Dag 3. Mannheim – Speyer
Efter frukost åker vi på en guidad busstur till den pittoreska staden Heidelberg där vi börjar med ett besök vid den vackra och romantiska slottsruinen Schloss Heidelberg. Slottet har vakat över gamla stan sedan 1200-talet och fasaden är utsmyckad med skulpturer av tyska kungar och tysk-romerska kejsare.

Njut av den vackra slottsträdgården och utsikten över Neckardalen innan vi stiger på bussen igen för att åka ner till gamla stan. Här gör vi en historisk vandring, där vi bland annat passerar Heidelbergs äldsta bro Alte Brücke, stadshuset samt den imponerande Heiliggeistkirche.

Lunchen avnjuts ombord på vårt fartyg medan vi färdas vidare till barockstaden Speyer. Här rekommenderas ett besök i den enorma domkyrkan från 1000-talet. Kejsardomen byggdes av kejsare för kejsare och står med på Unescos världsarvslista som den största och mest betydelsefulla romanska byggnaden i Tyskland.

Vi äter middag ombord på fartyget medan vi färdas vidare på floden mot Strasbourg, en viktig knutpunkt för fransk och tysk kultur.

Dag 4. Strasbourg
Strasbourgs stadskärna på ön Grande-Île är upptagen på Unescos världsarvslista och är fantastiskt vacker med sina korsvirkeshus och andra medeltida byggnadsverk. Staden hyser Europarådet och Europaparlamentet och är ett av Europas kulturella huvudsäten. Museerna och sevärdheterna är många och inkluderar bland annat arkeologimuseet, chokladmuseet och flera konstgallerier.

Den berömda katedralen Notre-Dame i gotisk stil är svår att missa. Här är fortfarande den härliga julmarknaden öppen så passa på att fynda. Shoppingen är också fantastisk i de små butikerna i området. Prova tartiflette, en fransk variant av potatisgratäng, på någon av de mysiga restaurangerna till lunch innan du fortsätter din upptäcktsfärd. För den som söker lite extra lyxkänsla rekommenderas ett besök i den glamorösa Lafayette-gallerian innan det är dags att återvända till fartyget för middag ombord.

Dag 5. Breisach – Basel
Efter årets sista frukost finns det möjlighet att besöka den lilla staden Breisach. Breisach betyder vågbrytare på keltiska och namnet kommer sig av att staden låg mitt i floden Rhen innan denna leddes om på 1800-talet.

De historiska byggnaderna i Breisach blev hårt åtgångna under andra världskriget, men har sedan dess till stor del restaurerats. Stadens sevärdheter inkluderar den vackra Sankt Stefansdomen i gotisk stil, det mekaniska brunnstornet och det världsarvslistade gamla fortet Neuf-Brisach.

Lunchen serveras ombord medan vi reser vidare till Schweiz tredje största stad Basel. På kvällen är det dags för nyårsgala med middag och fest in på småtimmarna. Missa inte att gå ut på soldäcket vid tolvslaget för att njuta av fyrverkerierna över staden och den glittrande floden.

Dag 6. Basel
Vi inleder det nya året med en härlig nyårsbrunch, och sedan har vi fri tid att utforska Basel. Här finns mängder av museer och konstgallerier att besöka. På Kunstmuseum Basel finns landets största offentliga konstsamling med verk från kända mästare som Rembrandt, Monet, Gauguin, Cézanne och Van Gogh. Dockhusmuseet står också ut som en mycket unik sevärdhet. Det är det största museet av sitt slag med över 6 000 olika dockor, nallar, miniatyrer och dockhus. Münster-katedralen i röd sandsten härstammar från 1000-talet och är känd för sina färgglada tegelutsmyckningar, vackra fönster och handsnidade stolar.

Lunchen serveras ombord och därefter kan vi fortsätta våra strövtåg i Basel. Missa inte att besöka något mysigt kafé i gamla stan och smaka på den traditionella nyårskakan Läckerli innan vi åker vidare på kvällen.

Dag 7. Breisach – Hemorten
Vi anländer till Breisach på morgonen och åker därifrån till flygplatsen i Frankfurt för hemfärd.

Extra utflykter
Rederiet erbjuder en rad extrautflykter som anmäls och betalas kontant ombord. Välj bland annat mellan en stadstur i Speyer eller vinprovning i Alsace. För att en utflykt ska genomföras behöver 20 personer ha anmält sig.

Hyttinformation
Haydndäck (ingår), fönster (ej öppningsbart), dusch/wc, tv, skrivbord, luftkonditionering

Straussdäck, tillägg från 1 775:-/hytt, öppningsbart panoramafönster med fransk balkong

Mozartdäck (övre däck), tillägg från 4 175:-/hytt, öppningsbart panoramafönster med fransk balkong

Mozartdäck svit (övre däck), tillägg från 8 575:-/hytt. Ökad komfort med mer yta, ca 9m² större än den ordinarie hytten.

M/S Amadeus Silver II
M/S Amadeus Silver II seglar under tysk flagg och är en flodkryssningsbåt av högsta klass. Alla hytter ligger utsides med fönster. Ombord finns bekvämligheter som en elegant restaurang, panoramalounge, soldäck med solstolar och frisör. Vi blir serverade frukost, lunch och middag varje dag ombord.

Ingår: Flyg t/r · reseledare · 6 övernattningar ombord på MS Amadeus Silver II · 6 frukostar · 6 luncher · 6 middagar varav en galamiddag på nyårsafton · eftermiddagskaffe/te med fika dagligen
Tillägg: Tillvalsutflykter · enkelhytt på Haydndäck från 4 575:- · dricks till lokala guider och personal ombord på båten tillkommer
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Cykel Rhendalen

Rhendalen

Tyska höjdpunkter

Tyska vinvägar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se