Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Sankt Petersburg
Vi flyger till Sankt Petersburg. Här väntar flodkryssaren M/S Tchaikovsky på oss. Efter att vi har inkvarterat oss i våra bekväma hytter samlas vi för en välkomstdrink och därefter njuter vi av vår middag. Under samtliga dagar ingår helpension ombord.

Dag 2. Sankt Petersburg
Efter frukost gör vi en stadsrundtur i storslagna Sankt Petersburg. Staden grundades av den ryske tsaren Peter den store år 1703 och är idag Rysslands andra största stad med cirka 5,2 miljoner invånare. Det är en vacker stad med rik historia, ståtliga palats, pampiga avenyer och mysiga kanaler. Vi besöker ett av världens främsta konstmuseer, Eremitaget. Museet omfattar konst, antikviteter och historiska föremål utställda i sex byggnader. Vinterpalatset som är den största byggnaden var tidigare residens åt de forna tsarerna och ligger otroligt vackert beläget vid floden Neva. Eremitaget har den största Rembrandtsamlingen i världen utanför Nederländerna och flera verk av bland annat da Vinci, Rubens, van Gogh och Monet.

Dag 3. Sankt Petersburg
Efter frukost har vi dagen fri för egna äventyr i Sankt Petersburg. Vår reseledare ger gärna förslag på aktiviteter och utflyktsmål.

Dag 4. Kryssningsdag med stopp i Mandrogi
Vi kryssar från Sankt Petersburg på floden Neva till Europas största insjö Ladoga. Sjön har ett rikt djurliv och en endemisk sälart kallad ladogasälen. Vi åker längs med sjöns södra kust tills vi når infarten till floden Svir. Vi stannar i den lilla byn Mandrogi som är ett utomhusmuseum. De vackra och dekorativa trähusen är byggda i traditionell rysk stil och visar hur det såg ut förr i tiden.

Dag 5. Kizji
Vi reser längs med lugna Svirfloden över Onegasjön. Sjön har mer än 1 300 öar och vi besöker ön Kizji, i den norra delen av sjön. Ön har lämningar från 1400-talet och här finns idag ett utomhusmuseum med över 80 byggnader i nordrysk träarkitektur, grundat 1951. De främsta byggnaderna är två magnifika kupolprydda träkyrkor från 1700-talet, upptagna på Unescos världsarvslista. Vi gör en guidad rundtur i den vackra omgivningen.

Dag 6. Goritsy
Vi lämnar Onegasjön, kryssar in på Volga–Östersjökanalen och stannar i Goritsy. Sedan besöker vi Kirillo-Belozerskijs kloster, vackert beläget vid sjön Siverskoye. Klostret grundades 1397 och var under 14–1500-talet ett av de största och rikaste klostren i Ryssland. Klosterområdet på 12 hektar har 11 kyrkor och omges av en mur med torn som byggdes under 1600-talet för att skydda mot inkräktare. Klostret är sedan 1924 ett museum. 

Dag 7. Jaroslavl
Vi kryssar vidare och kommer ut i Rybinskreservoaren, en gigantisk reservoar vars area är lika stor som 80 procent av Vänerns yta. Den byggdes på 1940-talet för bland annat elproduktion. Vi reser på Europas längsta och vattenrikaste flod Volga ner till medeltidsstaden Jaroslavl, grundad på 1000-talet och känd för sin vackra arkitektur. Det är den största staden i den Gyllene ringen, med cirka 600 000 invånare. Vi besöker Spasskijklostret som grundades på 1100-talet på platsen där floden Kotorosl möter Volga. Klostret omgavs av starka försvarsmurar och hyser idag Jaroslavls äldsta byggnad. Vi besöker därefter storslagna profeten Elias kyrka. Den byggdes i mitten på 1600-talet och är ett enastående och välbevarat arkitektoniskt monument i gammal rysk stil. Kyrkans interiör är rikt dekorerad med freskomålningar av mästarna från Kostroma.

Dag 8. Uglitsj
Vi reser längs med Volga till den historiska staden Uglitsj som har ett eget Kreml. Den grundades som ett furstendöme 1148 och är en av de mest populära gamla ryska städerna. Det var här tsaren Ivan den förskräckliges yngste son Dmitrij blev mördad, endast 10 år gammal. På platsen för händelsen byggdes sedan den magnifika och färggranna kyrkan Dmitrij Blodskyrka. Vi besöker även den vackra Förklaringskatedralen med sina lökformade kupoler.

Dag 9. Moskva
Vi kryssar genom Moskvakanalen och anländer till den moderna metropolen Moskva, där vi gör en stadsrundtur och även besöker Kreml. Staden är Europas folkrikaste med runt 13 miljoner invånare och har en rik historia som sträcker sig över flera tidsepoker. Staden grundades 1147 vid Moskvafloden och är idag Rysslands politiska, ekonomiska, kulturella och vetenskapliga centrum. På Röda torget ligger ett av Rysslands kännetecken, den magnifika Vasilijkatedralen som byggdes i mitten av 1500-talet. Intill finner vi Moskvas äldsta stadsdel Kreml, vilket betyder befästning. Katedraltorget är Kremls hjärta och där står tre storslagna katedraler och Ivan den stores klocktorn, som sägs vara Moskvas geografiska mittpunkt.

Dag 10. Moskva
Efter frukost har vi dagen fri för egna äventyr i Moskva. Vår reseledare ger gärna förslag på aktiviteter och utflyktsmål.

Dag 11. Moskva – Hemorten
Efter en sista frukost lämnar vi vår båt för den här gången och åker till flygplatsen. Vi flyger till vår hemort.

M/S Tchaikovsky
M/S Tchaikovsky är en 4-stjärnig flodkryssningsbåt som erbjuder en unik charm och elegans vilket gör resan oförglömlig. Alla hytter ligger utsides med panoramafönster. Ombord finns bekvämligheter som en panoramarestaurang, två barer, ett litet bibliotek, skönhetssalong, lounge och soldäck. Vi blir serverade frukost, lunch och middag varje dag ombord, dryck tillkommer.

Hyttinformation

Alla hytter är utrustade med öppningsbara panoramafönster, dusch/wc, tv, luftkonditionering och värdeskåp.

Tillvalsutflykter
Rederiet erbjuder en rad tillvalsutflykter som kan anmälas och betalas kontant i euro under resans gång. Exempel på utflykter är Peterhof och Katarinapalatset i Sankt Petersburg och Novodevitjijklostret och Sergijev Posad i Moskva. För att en utflykt ska genomföras behöver 20 personer ha anmält sig.

Visum

Du behöver visum för att få resa till Ryssland. För information om hur du söker visum besök vår hjälpguide: 

https://www.rolfsbuss.se/diverse/ryssland-visum.pdf

Vänligen observera ni får inbjudan till Ryssland från oss cirka 40 dagar innan avresa.

Ingår: Flyg t/r · 10 övernattningar ombord på M/S Tchaikovsky · 10 frukostar · 9 luncher · 10 middagar · välkomstdrink · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelhytt från 5300:- · hytt på mellandäck 1 060:- · junior suite mellandäck 8 095:- · junior suite övre däck 14 995:- · dricks till lokala guider och personal ombord på båten, cirka 7 euro per resenär och dag
Resevaluta: Ryska rubel
Speciellt: Avresan 21/8 är en 12-dagars resa med en extra natt i Moskva. På avresan 20/7 åker vi med den trestjärniga M/S Zosima Shashkov.
Andra liknande resor:

Sankt Petersburg

Europeiska Ryssland

Sankt Petersburg

Tredagarskryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se