logo
  • Om Rolfs
    Om gruppresor
    Våra reseledare
    Nyheter och erbjudanden
    Anslutningar
    Egen grupp
    Evenemang
    Beställ katalog
    Köp presentkort
    Reklamation
    Pressrum
    Rolfsbuss appen
    Föreläsningar
    Hitta en rumskompis
    Delbetala din resa räntefritt
    Frågor och svar
    Ris och ros
    Lediga tjänster
    Reseledarkurs
    Media
  • Allmän information
    Villkor för paketresor
    Försäkring
    Din resa
  • Blogg
  • 0771-150000Öppet alla dagar 07-24
Rolfs Flyg & Bussresor AB
KalenderVärldskartaSista minuten

  • Nyheter
  • Säsong
  • Vår Sommar Höst Vinter Julmarknadsresor Julaftonsresor Nyårsresor
  • Restyper
  • Bussresor Cykelresor Dagsturer Event & musik Flygresor Familjeresor Golfresor Campingresor Kryssningar Långresor Shopping Singelresor Skidresor Smakresor Sol & bad Sparesor Sportevenemang Storstad Teaterresor Träning & sport Vandringsresor Äventyrsresor
  • Regioner
  • Afrika Asien Brittiska öarna Centralamerika Frankrike Grekland Italien Kroatien Medelhavet Mellanöstern Nordamerika Norge Norden Oceanien Polen Portugal Spanien Sydamerika Turkiet Tyskland Österrike Övriga Europa
Ring kundtjänst
Blogg / Resor / Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka
Resor

Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka

Tapas eller Pastel de nata? Jag tar hellre saffransris med skaldjur eller saltad torsk!
Europa är fullt av slott, stränder och sevärdheter. Men låt oss vara ärliga: många av oss reser lika mycket för maten.

Så hur smakar då Europa, egentligen?
Här guidar vi dig genom tio länder och deras mest älskade (och ibland mest oväntade) nationalrätter. Perfekt för dig som:

· Vill veta vad man äter i Spanien/Italien/Portugal osv.
· Älskar mat lika mycket som att resa.
· Vill briljera med matsnack vid nästa middag hemma, eller på en gruppresa.

Redo? Vi börjar där solen alltid verkar skina i Europa: Medelhavet.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka3

Paella – Spanien

Ris, saffran, skaldjur, kyckling, kanin… paellan finns i lika många varianter som Spanien har tapasbarer. Den föddes i Valencia och är fortfarande landets mest ikoniska maträtt. Ett måste om du är i Spanien. Och gärna med havsutsikt och en kanna sangria till.

Tips:
Beställ aldrig paella på lunch före kl. 13.00; spanjorerna anser att risrätter ska få tid att lagas ordentligt.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka5

Pasta alla Carbonara – Italien

Glöm grädden! Riktig carbonara består av ägg, pecorino, guanciale och svartpeppar. En rätt så enkel att laga att man nästan skäms över hur otroligt god den är. Italien tar sin mat på största allvar, och carbonaran är något av en nationalskatt.

Tips:
Vill du veta om carbonaran är “äkta”? Kolla om kocken använder guanciale, inte bacon eller pancetta.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka7

Bacalhau – Portugal

Torkad och saltad torsk. That’s it. Ändå säger portugiserna att det finns över 365 recept i Portugal. Ett för varje dag på året, alltså.
Klassikern Bacalhau à Brás med potatisstrimlor och ägg är en solklar favorit i Lissabon.

Tips:
Ät bacalhau på en liten lokal tasca i Lissabon. Ju mindre meny, desto bättre fisk.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka9

Pot-au-feu – Frankrike

Frankrike kallades länge för haute cuisines hemland, men nationalrätten är… gryta! Pot-au-feu är långkok på nötkött och rotfrukter – rustikt, värmande och så franskt som det kan bli. Och ja, den serveras ofta med cornichons och senap. Vive la France!

Tips:
Fråga efter bouillon på sidan. I Frankrike dricker man ofta buljongen som soppa innan själva grytan.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka11

Sauerbraten – Tyskland

En av Tysklands mest älskade söndagsrätter. Sauerbraten är marinerad köttstek som långsamt tillagas tills den blir så mör att man undrar om fysikens lagar verkligen stämmer. Serveras med potatis, rödkål och obligatorisk sås.
Mättnadsgaranti? Jawohl!

Tips:
Äkta sauerbraten serveras ofta med kartoffelklöße (potatisdumplings). Saknas de? Då är du på fel ställe.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka13

Haggis – Skottland

Skottland bjuder på vackra högland, sjöodjur och… haggis. En kryddig smakbomb gjord på fårmage, havre och kryddor. Men låt inte ingredienslistan avskräcka dig; det smakar betydligt godare än man tror. (Beställ gärna med ett glas whisky. Det hjälper.)

Tips:
Ät haggis på en traditionell pub. Gärna med “neeps and tatties” (kålrot och potatis). Och ta kanske in även ett extra glas whisky...
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka15

Irish Stew – Irland

Regn, gröna kullar och kanske världens mysigaste gryta finns på Irland. Irish Stew är en robust blandning av lamm, potatis, lök och morötter. Enkel, irländsk bondmat när den är som bäst. Perfekt efter en dag längs Cliffs of Moher, eller i en pub i Dublin till The Pogues toner eller med live-folkmusik.

Tips:
Välj en pub där grytan serveras i gjutjärnskastrull. Då är den garanterat nylagad, inte mikrovärmd.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka17

Stuffat tal-Fenek – Malta

På Malta äter man gärna kaningryta, och den är så populär att malteserna nästan behandlar kaninen som en kulinarisk nationalhjälte. Grytan är mustig, tomatbaserad och serveras ofta med pasta eller bröd.

Tips:
Åk till byn Mgarr. Där anses de servera den bästa Stuffat tal-Fenek på hela Malta.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka19

Peka – Kroatien

Kroatiens kanske mest ikoniska rätt tillagas under ett lock av glöd. Peka gärna, men peta ej på glöden!
Peka är lamm eller kalv som långsamt tillreds med potatis, lök och kryddor under en järnkupa i öppen eld. Resultatet? Saftigt, rökigt och helt omöjligt att återskapa hemma i det svenska köket.

Tips:
Peka måste ofta förbokas! Restauranger lagar den inte “på beställning”, utan kräver ofta flera timmars framförhållning.
Paella eller haggis? Europeiska nationalrätter du måste smaka21

Fårikål (får i kål) – Norge

Enkelt: får + kål + pepparkorn. Och ändå är fårikål så gott att det blivit Norges nationalrätt. Perfekt som hösträtt, gärna efter en fjälltur. Eller på vintern. Oavsett när du äter det, kommer du undra hur något så simpelt kan smaka så hemtrevligt.

Tips:
Reser du på hösten? Då är fårikålssäsongen som bäst; många krogar har den bara då.

Vilken nationalrätt blir din nästa?

Det bästa med att resa i Europa är att varje land bjuder på sin egen historia. Via tallriken.
Från Spaniens saffransdoftande paella till Maltas kaningryta och Skottlands modiga rätt, haggis: Europa är helt enkelt världens bästa smörgåsbord.

Vilken blir din nästa att smaka? Svaret finns här!
Skapad av:Emil Carlberg
Uppdaterad senast:2025-12-10
Rolfs Flyg & Buss

Gruppresor med omtanke och erfarenhet sedan 1975.

Nordens störstagrupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.

Rolfsbuss
Om RolfsAllmän informationVillkor för paketresorFörsäkringDin resaHantering av personuppgifter
Information
Nyheter och erbjudandenGrupperBeställ katalogKöp presentkortReklamationPressrumRolfsbuss appenFrågor och svarReseledarkursLista över alla våra hotellArtiklarKampanjerLediga tjänster
Kontakta oss
Hjalmar Brantingsgatan 1, 417 06 Göteborg
0771-150000
info@rolfsbuss.se
Följ oss på sociala medier
Nordens störstagrupprese arrangör

Välplanerade äventyr med unika upplevelser, erfarna reseledare och likasinnade medresenärer.


Registrera till vårt nyhetsbrev