tid

Avgångstider 12.30 Borås, 13.30 Göteborg, 14.40 Falkenberg, 15.10 Halmstad och ytterligare ett tiotal orter i södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Karlskrona
Vi reser söderut via Halmstad och gör längs vägen ett stopp för fika innan vi i början av kvällen når Karlskrona. Härifrån avgår Stena Lines färja till Gdynia. Ombord på båten äter vi gemensam middag.

Dag 2. Gdynia – Gdańsk
Dagen börjar med en frukostbuffé ombord på båten innan vi anländer till Gdynia. När vi stigit i land möter vi vår lokalguide som tar oss med på en rundtur i det så kallade Trestadsområdet, det stora stadsområde som utgörs av de tre grannstäderna Gdynia, Sopot och Gdańsk. Kur- och badorten Sopot är den minsta av de tre, och här kantas den milslånga sandstranden av anrika hotell som varje år lockar tiotusentals badturister. Staden är känd för att ha Europas längsta träpir samt för det krokiga huset Krzywy Domek, uppfört 2004. Vi åker sedan vidare till Gdańsk, som är en av Östersjöområdets mest storslagna städer och även känd under sitt tyska namn Danzig. Här inleder vi med ett besök i Oliwakatedralen, belägen en bit utanför centrala Gdańsk. Kyrkan är den längsta i Polen och berömd för sina två karakteristiska slanka torn i gotisk stil samt för sin monumentala rokokoorgel. Efter lunch på egen hand fortsätter vi vår tur i Gdańsk, vars historiska centrum har återuppbyggts efter den svåra krigsförstörelsen i mars 1945. Under vår tur i gamla stan ser vi bland annat Długi Targ, långa torget, som kantas av färgglada borgarhus med gavlarna mot gatan, Neptunfontänen, rådhuset och Gyllene porten. Efter stadsrundturen checkar vi in för två nätter på centralt belägna hotell Mercure Gdansk Stare Miasto. På kvällen kan vi på egen hand botanisera bland stadens stora utbud av restauranger.

Dag 3. Utflykt till ordensborgen Malbork
Efter frukost åker vi på utflykt till den imponerande borgen Malbork, på tyska Marienburg, som började byggas på 1200-talet av riddarna i Tyska orden. Det är en stor tegelanläggning som genom århundradena har haft flera herrar, bland annat besattes den av svenskarna under trettioåriga kriget och under Karl X Gustavs polska fälttåg. I andra världskrigets slutskede förstördes borgen till hälften men har sedan dess återuppbyggts. Sedan 1997 finns anläggningen med på Unescos världsarvslista. Efter vårt besök återvänder vi till Gdańsk där vi har resten av eftermiddagen till eget förfogande. På kvällen äter vi middag på en lokal restaurang.

Dag 4. Gdańsk – Gdynia
Efter frukost har vi tid att upptäcka Gdańsk på egen hand. Man kan till exempel ta trappan upp i tornet i den storslagna Mariakyrkan, en av världens största tegelkyrkor som började byggas på 1300-talet. Efter de mer än 400 trappstegen belönas man med en fin utsikt över staden från kyrkans observationsdäck. I området ligger även den pittoreska gatan Mariacka med mysiga små affärer, bland annat många bärnstensbutiker, och trevliga kaféer. En annan av de främsta sevärdheterna i Gdańsk är hamnkranen från 1400-talet som blivit stadens symbol. Under eftermiddagen återvänder vi till Gdynia och stiger på färjan som ska ta oss tillbaka till Sverige. På kvällen äter vi gemensam middag ombord på båten.

Dag 5. Karlskrona – Hemorten
Vi äter frukost på båten innan vi anländer till Karlskrona cirka klockan 9. Vi beräknas nå Göteborg vid 15-tiden.

Ingår: Buss t/r · 2 övernattningar i insides dubbelhytt · 2 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 975:-
Resevaluta: Polska zloty

Andra liknande resor:

Gdansk

Gdańsk

Polska sjöar

Sparesa Polen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se