tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Lidköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten - Hamburg
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Rödby–Puttgarden som tar 45 minuter. Bussen kör oss vidare till Hamburg där vi tillbringar natten på hotell. Gemensam middag på kvällen. 

Dag 2. Hamburg
Eftersom vårt fartyg inte avgår förrän sent på kvällen har vi gott om tid att upptäcka Tysklands näst största stad. Hamburg har över 1,8 miljoner invånare och är en kosmopolitisk stad full av historia, shopping och kultur. Här hittar du bland annat ett av Tysklands mest framstående konstmuseum, Hamburger Kunsthalle.

Hamburg stoltserar också med Europas tredje största hamn. Den kan besökas genom en guidad båttur eller till fots. Kanalerna i stadsdelen Speicherstadt i östra delen av hamnen kantas av ett över hundra år gammalt magasinkomplex i nygotisk stil som finns med på Unescos världsarvslista. Här återfinns bland annat Hamburgs kaffemuseum.

En annan känd sevärdhet är S:t Mikaelskyrkan i västra utkanten av staden. Den har brunnit ned två gånger och bombades sönder under andra världskriget, men sedan dess har den restaurerats i barockstil och är fortfarande ett av Hamburgs mest kända landmärken.

Fartyget MSC Preziosa avgår kl 22 och erbjuder en 360-graders panoramavy över hamnen och Hamburg medan vi börjar vår färd ut mot Nordsjön.  Vi äter gemensam middag på fartyget och har fortsättningsvis helpension ombord. Rederiet erbjuder tillvalsutflykter som måste bokas på egen hand, mer information om detta längst ned.  

Dag 3. Kryssning
Idag kryssar vi över Nordsjön och har möjlighet att njuta av skeppets faciliteter medan vi närmar oss norra Storbritannien.

Dag 4. Invergordon

Vi angör Skottland redan klockan 7 på morgonen i det lilla samhället Invergordon. De skotska högländerna är lika vackra som mytomspunna och sträcker sig över två tredjedelar av Skottland. Vildmarken här innefattar några av de största orörda områdena i Europa och en del små fiskebyar längs kusten kan fortfarande bara nås via båt.

Ungefär en timmes färd från Invergordon ligger den plats där jakobiternas dröm om att åter sätta Stuartätten på Storbritanniens tron dog i slaget vid Culloden 1746. Tronpretendenten Karl Edvard Stuart, mer känd i Skottland som ”Bonnie Prince Charlie”, fick fly för sitt liv efter nederlaget och historien om hans flykt är förevigad i den välkända visan Skye Boat Song.

Ett annat populärt utflyktsmål är det mäktiga Cawdor slott. Slottet, vars äldsta delar går tillbaka till 1300-talet, är nära förknippat med Shakespeares berömda pjäs Macbeth. Anledningen till det är helt enkelt felaktigheter i de källor Shakespeare ska ha förlitat sig på när han skrev pjäsen, då Macbeth och de historiska händelser pjäsen är baserad på utspelar sig redan på 1000-talet. Förutom en rundtur i slottet finns det även möjlighet att strosa genom de vackra trädgårdarna.

Från Invergordon kan man också ta sig till mytomspunna Loch Ness. Vid stranden vilar de vackra och mystiska ruinerna av Urquhart slott, och på sjön går det många turer för den som vill spana efter ”Nessie”eller andra varelser som kanske gömmer sig i den djupa sjöns mörka vatten.

Dag 5. Kryssning
Vi kryssar vidare norrut mot Island.

Dag 6–7. Reykjavik
Kring 10-tiden på morgonen angör vi Reykjavik. Islands huvudstad är inte stor, men den är mycket promenadvänlig. Här finns charmiga små butiker, kaféer och restauranger såväl som museer och hela 18 badhus då badmöjligheterna på den nordliga ön annars är mycket begränsade.

Två av stadens största sevärdheter är den moderna katedralen Hallgrímskirkja och operahuset Harpa. Stålskulpturen Solfärd av Jón Gunnar Árnason som vilar vid vattnet representerar en av de många vikingabåtar som en gång färdades hit. Från den kupolförsedda byggnaden Perlan har man en fantastisk panoramavy över Reykjavik och det vackra lavalandskapet.

I hamnen ordnas regelbundet turer ut för att titta på valar eller lunnefåglar och Reykjavik är en populär utgångspunkt om man vill åka på upptäcktsfärd norrut. Drygt fyra mil inåt landet finner man exempelvis den Unescolistade nationalparken Thingvellir. Här formades världens äldsta parlament och parken är en av Islands viktigaste och mest historiska platser. För den som är intresserad av tv-serier kan också nämnas att delar av den världskända serien Game of Thrones spelades in i Thingvellir.

Ett annat populärt utflyktsmål är Gullfoss som är ett av de kraftigaste vattenfallen i Europa. Området runtomkring erbjuder fantastiska vyer och goda vandringsmöjligheter. I närheten av Gullfoss ligger ett av de största gejserfälten i världen. På fältet finner du bland annat Islands äldsta kända Geysir som gav namn åt gejserfenomenet på 1800-talet. Här finns också den mest aktiva gejsern Strokkur som sprutar vatten ungefär var 3–5 minut.

Lite närmare Reykjavik – ungefär 45 minuter från staden – ligger en av Islands mest populära spaanläggningar. Blå lagunen är en naturpool med geotermiskt och mineralrikt vatten som alltid håller en temperatur på mellan 37 och 39 grader. Här kan man bada omgiven av ett fält av lavasten och i lä från den kalla vind som ofta viner på Island.

Dag 8. Ísafjörður
Under natten har vi färdats norrut till Ísafjorður, den största staden på Islands västra halvö där vi ankrar på morgonen. Här har islänningar och norrmän såväl som britter och tyskar idkat handel redan på 1400-talet. Staden har ungefär 2 600 invånare och hyser landets äldsta aktiva biograf. Kvarteret Nedstikaupstadur har mycket bebyggelse från 1700-talet, däribland Islands äldsta kvarvarande hus som byggdes 1743 och som vittnar om Ísafjorðurs storhetstid som handelsstad. Området runt staden erbjuder goda vandringsmöjligheter och det går också att hyra kajak.

Även Ísafjorður är en populär startpunkt för utflykter. Några mil norrut ligger den lilla staden Bolungarvik som förutom en mysig kyrka stoltserar med utomhusmuseet Osvor som illustrerar hur fiskarnas liv kunde se ut på 1800-talet. Här finns det möjlighet att smaka på ett typiskt isländskt mellanmål bestående av snaps och torkad fisk.

Från Ísafjorður kan man också ta sig till den lilla ön Vigur som ligger som en grön oas i Ísafjarðardjupfjorden. Under våren är ön hem till mängder med sjöfåglar och även ett och annat sjölejon. Här kan man ta en lugn promenad runt ön för att njuta av dess harmoniska och historiska atmosfär. Bönderna odlar fortfarande på traditionellt vis och flera av husen härstammar från 1800-talet, däribland Islands enda väderkvarn som byggdes 1840 och brukades för att mala mjöl från Danmark. På Vigur finner man också Europas minsta postkontor.

Dag 9. Akureyri
På morgonen angör vi Akureyri som med sina 18 000 invånare är Islands fjärde största stad. Den kallas ibland för ”huvudstaden i norr” och erbjuder ett stort utbud av museer, konstinstallationer och sevärdheter, däribland den speciella Akureyrarkirkja, Hof kulturcenter och Botaniska trädgården. Här finns också den kände jesuitprästen och författaren Jón ”Nonni” Sveinssons barndomshem som nu är ett museum dedicerat till hans liv och hans älskade barnbokskaraktär Nonni. Några kilometer från centrum ligger Tomtens hem, en julbutik som säljer jul- och festdekorationer året runt och har världens största adventskalender.

Akureyri har rötter från 800-talet och var en viktig handelsutpost för främst danskarna under tidig medeltid, men staden kan sägas ha grundats officiellt på 1700-talet när de första permanenta bostäderna tilläts att byggas på platsen. Populära aktiviteter i området inkluderar bland annat vandring, valskådning och besök vid den vackra vulkansjön Mývatn.

Mývatn ligger ungefär 105 kilometer söder om polcirkeln och är liksom Blå lagunen utanför Reykjavik en av Islands geotermiska badsjöar. Den grunda sjön är omgiven av ett enastående lavalandskap och har formats under tusentals år av vulkanisk aktivitet i området. I närheten av sjön ligger det fantastiska vattenfallet Goðafoss. Enligt legenden slängde en av Islands tidiga härskare sina hedniska avgudabilder i fallet för att markera sin konvertering till kristendomen. Legenden finns återgiven på ett av de målade fönstren i Akureyrarkirkja.

Från Akureyri kan man också ta sig till Europas valskådningshuvudstad Húsavík. Här kan du ha turen att få se allt från vikvalar, späckhuggare och knölvalar till andra marindjur och fåglar som letar sig in mot viken för föda. Följer man med på en båttur finns det möjlighet att komma närmare de lekfulla vitnosdelfinerna och lunnefåglarna. I Húsavík kan man också besöka Islands valcenter.

Dag 10. Kryssning
Dagen tillbringas till havs och vi färdas mot Orkneyöarna.

Dag 11. Kirkwall
Orkneyöarnas största stad erbjuder en fantastisk inblick i vikingarnas tidsålder. Gamla stans smala gator har knappt förändrats sedan de norska vikingarna härskade här under tidig medeltid, och den sandstensröda Sankt Magnuskatedralen står fortfarande där den byggdes till ära av den helgonförklarade jarlen Magnus Erlendsson på 1100-talet. Andra sevärdheter i staden inkluderar ruinerna av det gamla biskopspalatset och jarlpalatset som en gång var en av Skottlands mest eleganta renässansbyggnader. I närheten hittar du också Orkneymuseet med sin mycket speciella trädgård.

Skottlands nordligaste whiskyproducent, Highland Park, finns i Kirkwall. Destilleriet grundades på sent 1700-tal och har genom åren förvandlats från illegal spritfabrik till prisbelönt tillverkare och exportör. Här kan man få en guidad tur som avslutas med en kort film och provsmakning.

Längs med kusten finner du Scapa Flow-fjärden som var huvudbas för den brittiska flottan under första och andra världskriget. Här finns den berömda Churchillbarriären som byggdes av italienska krigsfångar och hade som syfte att dels skydda bukten, dels förbinda de södra öarna med Orkneys fastland. På den lilla ön Lamb Holm finns ett handmålat kapell, också det byggt av italienska krigsfångar.

På västra Orkneykusten ligger förhistoriska Skara Brae som finns med på Unescos världsarvslista som en av de bäst bevarade neolitiska byarna i Nordeuropa. Skara Brae ska ha varit bebott mellan ca 3180 och 2500 f.Kr. och är därmed äldre än Stonehenge. Besökscentret hyser flera gamla artefakter och ger en god inblick i dåtidens samhälle. I närheten ligger herrgården Skaill House som byggdes 1620. Det neolitiska ritualområdet Ring of Brodgar inte långt därifrån är över 5 000 år gammalt och inkluderar förutom de väldiga stenarna flera gravhögar och andra, mindre stencirklar. Man kan också se resterna av den gamla stencirkeln Stones of Stenness.

Dag 12. Kryssning
Vi kryssar tillbaka till Hamburg.

Dag 13. Hemfärd
Vi ankommer till Hamburg tidigt på morgonen och efter frukost möter vi vår buss för vidare färd hem till Sverige via Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknas nå Göteborg cirka 21.00.

Hyttinformation
Samtliga hytter har dubbelsäng som kan omvandlas till två enkelsängar (på begäran), luftkonditionering, badrum med dusch, interaktiv TV, telefon, trådlös internetuppkoppling (mot avgift), minibar och säkerhetsbox.

Det finns två hyttkategorier; Bella och Fantastica.

Bella – standard kategori
Fantastica – uppgraderat hyttläge och val av däck högre upp samt rumsservice dygnet runt med gratis servering av frukost i hytten.

Insideshytt Bella ingår i resans pris, Insideshytt Fantastica 1 895:-

Utsideshytt Bella 7 195:-, Fantastica 8 895:-

Balkongshytt Bella 11 995:-, Balkonghytt Fantastica 14 395:-

Information om bokning av utflykter med mera ombord
Inför er kryssning kan ni på egen hand boka tillval som t.ex. dryckespaket och utflykter.  I texten ovan beskrivs några av de utflyktsmål som erbjuds av rederiet.  Bokning  görs via följande länk och ger på vissa tillval ett lägre pris jämfört med att boka ombord. Tillvalen kan bokas online när ni fått era färdhandlingar från oss där det bokningsnummer ni behöver framgår och kan användas genom att skapa ett inlogg på hemsidan. Era färdhandlingar skickas till er ca 3 veckor före avresa.

Ingår: Buss t/r till ombordstigningsplats · 1 övernattning i dubbelrum · 11 övernattningar ombord på MSC Preziosa · dricks · 12 frukostar · 10 luncher · 12 middagar · reseledare
Tillägg: Tillvalsutflykter · enkelhytt pris och tillgänglighet på förfrågan
Resevaluta: Euro, brittiskt pund och isländsk krona

Andra liknande resor:

Vandring Toscana

Dalmatien

Istrien mat & vin

Baskien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se