tid

Avgångstider 06.00 Ulricehamn, 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.10 Alingsås, 08.30 Vårgårda, 09.30 Lidköping, 12.00 Örebro, 16.00 Stockholm och ytterligare ett tiotal orter i södra och mellersta Sverige.

Dag 1. Hemorten – Stockholm
Avresa från hemorten under morgonen. Silja Lines kryssningsfartyg Serenade till Helsingfors avgår från Stockholm 16.45. Ombord finns taxfree-shopping, relaxavdelning och nöjen av olika slag. Middagsbuffé kan förbokas innan resan. Pris 385:-

Dag 2. Helsingfors – Sankt Petersburg
Vi äter en god frukost ombord på båten innan vi anländer till Finlands huvudstad. Här kliver vi på bussen som tar oss genom de tusen sjöarnas land över den ryska gränsen och vidare till vårt slutmål Sankt Petersburg. Staden grundades av den ryske tsaren Peter den store 1703 och är idag Rysslands andra största stad med cirka 5,2 miljoner invånare. Vi möts av vår guide innan vi checkar in för tre nätter på Hotel Oktiabrskaya i hjärtat av staden. Vi äter gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Sankt Petersburg
Efter frukost möter vi vår guide och gör en stadsrundtur. Vi börjar med att besöka Peter-Paulfästningen. Fästningen byggdes under det stora nordiska kriget för att skydda staden mot svenskarna, men hann inte bli färdig innan hotet var över. Här finns också Peter-Paulkatedralen där Rysslands sista tsarer ur Romanov-ätten ligger begravda. Från Peter-Paulfästningen tar vi oss vidare till Isakskatedralen, ett av Sankt Petersburgs mest kända landmärken. Den imponerande kupolen är förgylld med över 100 kilo guld.

Vi fortsätter till det vackra Eremitaget för en rundvisning på ett av världens främsta konstmuseer. Museet omfattar konst, antikviteter och historiska föremål utställda i sex historiska byggnader. Vinterpalatset är den största byggnaden och var tidigare residens åt de forna tsarerna. Eremitaget har den största Rembrandtsamlingen i världen utanför Nederländerna och flera verk av bland annat Leonardo da Vinci, Rubens, van Gogh och Monet. Gemensam middag på kvällen.

Dag 4. Sankt Petersburg
Idag besöker vi Peterhofs palats och trädgård med dess storslagna fontäner. Peter den store ville efterlikna det franska Versailles i lyx och flärd, och fastän palatset fick genomgå en omfattande restaurering efter andra världskriget är det imponerande än idag med sina stora målningar och gulddekorationer. Den vackra trädgården med alla fontäner och skulpturer är också mycket sevärd. En av de mest berömda skulpturerna föreställer Simson som bänder upp lejonets gap, vilket ska symbolisera Rysslands seger över Sverige i slaget vid Poltava.
Kvällen bjuder på en rysk folkloreafton med middag på Nikolajevskijpalatset.

Dag 5. Sankt Petersburg – Novgorod
Efter frukost och utcheckning lämnar vi Sankt Petersburg och reser vidare till den historiska staden Novgorod, även kallad Holmgård, som sägs ha grundats av vikingahövdingen Rurik. Här checkar vi in för två nätter på Park Inn by Radisson Veliky Novgorod, som ligger i den nya delen av staden, nära floden Volchov. Idag gör vi även en guidad rundtur i Novgorod, som är en av Rysslands äldsta städer. Vi besöker bland annat Kreml, Rysslands äldsta fästning som omnämns i skrift redan på 1000-talet. Innanför Kremls murar ligger stadens förnämsta kyrka, den ärevördiga vita Sofiakatedralen som uppfördes under 1000-talet i bysantinsk stil. Vi gör också ett besök vid den gamla handelsplatsen Jaroslavs gård, som var en viktig knutpunkt för handeln mellan Norden och Bysans. På området finns flera kyrkor, däribland den ljusrosa Nikolaikatedralen. På kvällen äter vi middag i hotellets restaurang.

Dag 6. Novgorod
Efter frukost fortsätter vi att utforska Novgorod. Vi gör ett besök på klostret Sankt Georg, som ligger naturskönt vid sjön Ilmen. Det grundades enligt legenden i början på 1000-talet av storfurst Jaroslav den vise, vars kristna namn var Georg. Han var gift med Olof Skötkonungs dotter Ingegerd, som sedermera blev helgon i rysk-ortodoxa kyrkan under namnet Anna av Ryssland.
Vi fortsätter därefter till Vitoslavlitsy-museet för träarkitektur, som ligger en kort bit från klostret. Det är ett friluftsmuseum som består av ett trettiotal bostadshus, kyrkor och kapell från 1500–1800-talet, som på 1960-talet flyttades hit från olika platser i Novgorodområdet. Museet ligger i ett härligt öppet landskap omgivet av idylliska sjöar, ängar och floder. Efter rundturen återvänder vi till vårt hotell i Novgorod. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Novgorod – Moskva
Efter frukost ger vi oss av till den moderna metropolen Moskva. Med runt 13 miljoner invånare är den Europas folkrikaste stad, och den har en rik historia som sträcker sig över flera tidsepoker. Staden grundades 1147 vid Moskvafloden och är idag Rysslands politiska, ekonomiska, kulturella och vetenskapliga centrum. Vi checkar in för tre nätter på Hotel Izmailovo och äter gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Moskva
Under en guidad stadsrundtur ser vi oss om i Rysslands kontrastrika huvudstad. Vi besöker den äldsta stadsdelen Kreml, vilket betyder befästning. Detta muromgärdade område finns upptaget på Unescos världsarvslista, och här finns flera berömda byggnader. Under dagen besöker vi också några av Moskvas kända katedraler. På Röda torget finner vi till exempel ett av Rysslands kännetecken, den magnifika Vasilijkatedralen som byggdes i mitten av 1500-talet. En annan känd byggnad är Kristus Frälsarens katedral, som är världens högsta ortodoxa katedral. Den byggdes ursprungligen på 1800-talet till minne av Rysslands seger över Frankrike under Napoleonkrigen, men förstördes 1931 på order av Sovjetledaren Stalin. Efter Sovjets fall återuppbyggdes katedralen och stod klar år 2000. Som avslutning på vår tur besöker vi någon av Moskvas vackert utsmyckade tunnelbanestationer.

Dag 9. Moskva
Efter frukost har vi dagen fri för egna äventyr i Moskva. Vår reseledare ger gärna förslag på aktiviteter och utflyktsmål.

Dag 10. Moskva – Velikije Luki
Vi njuter av en frukostbuffé på hotellet, och gör oss därefter redo för avfärd. Vi reser till Velikije Luki, en av Rysslands äldsta städer som finns omtalad i en krönika från 1100-talet. Staden ligger vid floden Lovat och är idag är en viktig järnvägsknut. Här övernattar vi på centralt belägna Hotel Yubilenaya. Vi äter middag i hotellets restaurang på kvällen.

Dag 11. Velikije Luki – Riga
Vi äter frukost på hotellet och reser vidare mot Lettland. I Riga går vi ombord på en av Tallinks färjor som avgår mot Stockholm 17.30. Middagsbuffé kan förbokas innan resan. Pris 330:- Därefter har vi gott om tid att strosa omkring i butikerna eller kanske ta en drink i baren där det bjuds på underhållning fram på småtimmarna. För den som hellre kopplar av med bastu och bad, rekommenderas ett besök i den härliga spaavdelningen.

Dag 12. Stockholm – Hemorten
Frukost innan vårt fartyg anländer till Stockholm cirka 10.30. Vi reser mot Göteborg som vi når cirka 18.00.

Visum

Du behöver visum för att få resa till Ryssland. För information om hur du söker visum besök vår hjälpguide:

https://www.rolfsbuss.se/diverse/ryssland-visum.pdf

Vänligen observera ni får inbjudan till Ryssland från oss cirka 40 dagar innan avresa.


Ingår: Buss t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 2 övernattningar i dubbelhytt · 11 frukostar · 9 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 895:- · utsideshytt från 295:- per hytt · middagsbuffé utresa 385:- · middagsbuffé hemresa 330:-
Resevaluta: Ryska rubel och euro för lunch dag 2 och 11

Andra liknande resor:

Sankt Petersburg

Sankt Petersburg

Tredagarskryssning

Julmarknadskryssning

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se