Dag 1. Hemorten – Aten
Vi landar på Atens flygplats och åker in till staden med vår buss. Väl framme i centrala Aten checkar vi in på fyrstjärniga Hotel Titania, som erbjuder både gym och badmöjligheter för den som inte vill bege sig ut på Atens myllrande gator direkt. Resten av dagen tillbringas på egen hand och vi samlas igen för en välkomstmiddag på kvällen. 

Dag 2. Aten
Efter frukost väntar Aten på att utforskas. Vi inleder med en busstur till några av de viktigaste monumenten och landmärkena i staden, historiska såväl som moderna. Vi ser bland annat Panathinaikon stadion som var huvudarena under OS 1896, men användes redan under 300-talet före Kristus, den pampiga villan Zappeion, Zeustemplet, Hadrianus triumfbåge, den okände soldatens grav, Schliemanns hus, och det gamla parlamentet. På Syntagmatorget ser vi vaktavlösningen framför parlamentet innan vi beger oss till det heliga berget Akropolis. Akropolisturen inkluderar Propylae, Nikes tempel, Partenon och Erechtheiontemplet. Vi återvänder till hotellet och har resten av dagen är fri för egna aktiviteter.

För den som är sugen på en eftermiddagsutflykt erbjuder vi en  busstur söderut, hela vägen ned till Kap Sunion på Attikahalvöns sydligaste spets. Under resan passerar vi några av Atens mest prestigefyllda bostadsområden Glyfada, Vouliagmeni och Varkiza med underbara stränder och får en fantastisk utsikt över den Saroniska bukten. Vid Kap Sunion besöker vi det mäktiga gamla Poseidontemplet som ligger högt beläget på en klippa med pampig utsikt över det Egeiska havet. Efter vi har fått lära oss mer om havsguden Poseidon och denna heliga plats stannar vi kvar ett tag med hopp om att se en av templets berömda solnedgångar. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi och äter middag på den havsnära restaurangen Palea Fokea. Utflykten behöver förbokas inför avresa. Pris 695:-

Dag 3. Aten – Paros
Efter en tidig frukost lämnar vi fastlandet och tar färjan mot Kykladerna och den charmerande ön Paros. I Paros hamn möts vi av en lokal eskort och transfer till fyrstjärniga Hotel Narges och resten av dagen spenderas på egen hand med att upptäcka staden Aliki och dess gyllene stränder. Här finns det en uppsjö av aktiviteter att ägna sig åt oavsett om man vill hålla till i vattnet eller på land. Du kan exempelvis dyka, åka ut med båt, hyra cykel och utforska kusten, följa med på ridtur eller vandra upp i bergen och besöka ett bysantiskt kloster.

För den som vill finns också möjlighet att följa med oss på en kvällsutflykt till det vykortsvackra Naousa. Naousa är en av Paros mest populära byar och dess smala stenlagda gator, pittoreska hamn och mysiga butiker, tavernor och barer ger den en alldeles unik karaktär. Här får vi tid att strosa omkring i de pittoreska omgivningarna innan vi beger oss tillbaka till hotellet. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris 295:-

Dag 4. Parikia & Lefkes
Efter frukost ger vi oss ut för att upptäcka Paros huvudstad Parikia och dess rika historia. Här finns det mycket att titta på, från traditionella grekiska hus till neoklassiska herrgårdar, antika monument och fontäner. Vi vandrar genom gamla stan till ruinerna av det venetianska slottet från 1200-talet och besöker även stadens högst belägna kyrka dedikerad till St Konstantin och Helena. Härifrån fortsätter vi till en av Greklands största och äldsta kyrkor, den imponerande Panagia Ekatontapiliani som byggdes redan på 400-talet. Från Parikia fortsätter vi vår resa till öns mittpunkt och foten av Profitis Ilias där vi återfinner Paros gamla huvudstad Lefkes. Byn är något mindre än sin moderna motsvarighet men anses vara en av de vackraste på hela Paros. Här njuter vi av de pittoreska och vackra vyerna en stund innan vi återvänder till hotellet. Resten av eftermiddagen är för egna äventyr. 

För den som vill uppleva ännu mer denna dag erbjuder vi en kvällsutflykt till ön
Antiparos, som är belägen en kort färjeresa bort. Här upptäcker vi den pittoreska lilla staden Chora med sina små stenbelagda gränder, sin mysiga marknad och sitt medeltida slott från 1400-talet. Middagen intas på en lokal restaurang innan vi stiger på färjan igen och återvänder till hotellet.       
Utflykten behöver förbokas inför avresa. Pris 595:-

Dag 5. Paros – Santorini
Vi checkar ut från hotellet och åker ned till hamnen där vi stiger på snabbfärjan till undersköna Santorini. Här checkar vi in på fyrstjärniga Hotel Afroditi Venus i hjärtat av Kamari. Njut av hotellets spa-avdelning eller vandra ned till den svarta lavastranden med sitt djupblå vatten.

På eftermiddagen samlas vi för en tur till Santorinis huvudstad Fira som majestätiskt vilar på sina klippor 250 meter över havet. Här vandrar vi genom stenlagda gränder och njuter av den förstklassiga panoramautsikten över blå kyrktak, den vackra kalderan och den mäktiga vulkanen. Promenaden avslutas på en mysig lokal restaurang där vi äter middag innan vi återvänder till hotellet.

Dag 6. Kamari, Pyrgos & Oia
Förmiddagen är fri för egna strövtåg, om man inte vill följa med på en trevlig tillvalsutflykt med segelbåt på kalderan. Vi åker till Athinios hamn och följer med en segelbåt ut till vulkanen. Vår första landstigning ger oss chansen att promenera ända fram till kratern och kika ner innan båten tar oss vidare till de varma källorna i Palea Kameni. Missa inte chansen att doppa dig i det gröna, svavelrika vattnet innan vi seglar vidare till den lilla ön Thirassia, också känd som Theresia, som skildes från Santorini vid ett vulkanutbrott. Här kan du ta en romantisk promenad längs den långa sandstranden, beundra de vita kalkstenshusen eller besöka några av de charmiga kyrkorna innan vi återvänder till hotellet efter lunch. Utflykten behöver förbokas inför avresa. Pris 395:-

På eftermiddagen samlas vi igen för ännu en upptäcktsfärd. Vårt första stopp är bergsbyn Pyrgos med sin venetianska fästning. Här besöker vi också klostret Profitis Ilias som ligger på Santorinis högsta punkt och bjuder på en spektakulär utsikt över ön och Egeiska havet. Från Pyrgos åker vi vidare till en av Santorinis vackraste och i särklass mest berömda byar Oia. Här vandrar vi fram bland vitkalkade hus och försöker hitta den absolut bästa platsen att beundra den vackra solnedgången innan vi åker tillbaka till Kamari. 

Dag 7. Santorini – Aten
Morgonen inleds med en lång frukost innan vi tar transfern till färjan som för oss tillbaka till Aten där vi återigen checkar in på Hotel Titania. Dagen är fri för egna strövtåg innan vi samlas på kvällen för en sista middag tillsammans i Akropolis skugga. Det blir både grekisk musik och folkdans innan kvällen är slut och vi återvänder till hotellet. 

Dag 8. Aten – Hemorten
Vi avnjuter en sista frukost på hotellet och vinkar adjö till Grekland för den här gången innan vi stiger på busstransfern som tar oss till flygplatsen och planet hem.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 895:- · tillvalsutflykter
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Aten

Rundresa Grekland

Klassiska Grekland

Tolón

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se