Dag 1. Hemorten – Minsk
Vi flyger till Minsk, där vi blir upphämtade av vår buss som tar oss till hotellet. Vi checkar in på Hotel Belarus för fyra nätter. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 2. Minsk – stadsrundtur, friluftsmuseet Dudutki
Vitrysslands huvudstad är en stad med pampiga boulevarder och torg. Vi börjar dagen med en guidad rundtur där vi får veta mer om stadens nutid och historia. Vi ser några av de vackraste och mest betydelsefulla byggnaderna. Den ortodoxa katedralen är ett av Minsks mest kända landmärken, och den Övre staden har med sina färgglada, charmiga hus blivit en symbol för staden. I de trånga, mysiga gränderna samsas butiker, små restauranger, museer och skulpturer. Under rundturen får vi även en inblick i de tragiska åren under andra världskriget som drabbade stadens invånare hårt.

Vi fortsätter dagen med en utflykt till friluftsmuseet Dudutki där vi får stifta bekantskap med ett urval av traditionella hantverk. Museet som öppnade 1995 är naturskönt beläget precis intill en flod. På området finns till exempel ett stall, vildsvin i hägn, en krukmakarverkstad och en utställning med veteranbilar. Utflykten inkluderar även provsmakning av traditionellt vitryskt hembränt, drycken ”samogon”, nybakat bröd i bageriet samt en härlig lunch i kvarnen, som är Vitrysslands enda fungerande vinddrivna kvarn. Ett perfekt tillfälle att inhandla souvenirer och ta minnesvärda bilder.

Dag 3. Mir och Njasvizj
Vi äter frukost på hotellet och ger oss därefter av till slottet Mir, som ligger i närheten av staden med samma namn. Slottet som började byggas i början av 1400-talet bär spår av Vitrysslands turbulenta historia. Det stod till exempel övergivet under ett helt århundrade och har genomgått otaliga förvandlingar. Under vårt besök får vi en rundtur genom slottet där vi bland annat får se både matkällaren och den stora balsalen, smyckad i rokokostil. Efter rundturen åker vi in till staden Mir, vars historiska stadskärna har behållit känslan av mysig småstad. Här har vitryssar, polacker, romer, judar och tatarer levt sida vid sida under lång tid, vilket också präglat arkitekturen. Vi äter lunch på en lokal restaurang.

Vi fortsätter vår färd till Njasvizj. Vid marknadsplatsen i den pittoreska staden kan vi bland annat se stadshuset, barockmonumentet Slutskporten och andra vackra byggnader. Vi besöker även stadens slott. Det rektangulära trevåningsslottet beställdes av magnaten Radziwiłł 1582, ritades av den italienske arkitekten Giovanni Maria Bernardoni och stod färdigt i början på 1600-talet. Under sin långa historia har slottet blivit demolerat och renoverat ett antal gånger, senast under sovjettiden då det användes som sanatorium och tilläts förfalla. Sedan 1995 är det med på Unescos världsarvslista. Vi får chansen att beundra de fantastiska rummen och kan föreställa oss hur tjänstefolk och herrskap levde här under slottets glansdagar. Under rundturen får vi också lära oss om Radziwiłłfamiljen, som var den mest inflytelserika adelsätten i storfurstendömet Litauen.

Dag 4. Tillvalsutflykt Chatyn och Stalinjinjen
Efter frukost har vi dagen fri för egna äventyr. De som önskar har möjlighet att följa med på en tillvalsutflykt till minnesplatsen som tillägnats offren vid massakern i Chatyn. Under våren 1943 brände nazisterna ner byn tillsammans med alla dess invånare. Flera andra byar i Vitryssland gick samma öde till mötes, och Chatyn har blivit en symbol för deras tragiska öde. Vid den naturskönt belägna minnesplatsen finns bland annat 26 obelisker som föreställer skorstenar, en för varje hus, med klockor som ringer varje minut.

Efter en gemensam lunch åker vi vidare till Stalinlinjen, som ligger cirka fyra mil utanför Minsk och var en befästning längs Sovjetunionens västra gräns. Platsen är ett friluftsmuseum som grundats till minne av Sovjets seger mot Nazityskland under andra världskriget. Här kan man till exempel se artilleri och vapen som användes under kriget. I museets kafé kan man också smaka på mat och dryck som var typisk för krigstiden. Pris fr. 195:-

Därefter återvänder vi till Minsk för att besöka ”Komarovka”, den största matmarknaden i Vitryssland. De som inte deltagit i dagens tidigare aktiviteter har möjlighet att möta upp vid hotellet för att följa med på marknaden. På Komarovka finner vi ett brett utbud av grönsaker, kött, fisk, honung, bakverk och choklad. Passa på att smaka på traditionell mat och dryck, såsom kondenserad mjölk, smetana, lufttorkat kött och rökt späck. 

Dag 5. Minsk – Hemorten
Vi äter frukost på hotellet och blir därefter upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen. Vi flyger till hemorten.

För inresa i Vitryssland krävs ett reseförsäkringsbevis på engelska. Kontakta ert försäkringsbolag för mer information.

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 2 luncher · en middag · provsmakning på Dudutki · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 845:- · tillvalsutflykt enligt program
Resevaluta: Vitrysk rubel

Andra liknande resor:

Vilnius

Vilnius

Östersjön runt

Masurien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se