Dag 1. Hemorten – Aten
Vi flyger till Aten och vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till centrum. Vi checkar in på Polis Grand Hotel och får tid för egna strövtåg och lunch innan vi på eftermiddagen möter vår lokala guide. Efter en kort bussfärd till Syntagmatorget promenerar vi genom Monastiraki, den berömda loppmarknaden i gamla stan där man finner allt från souvenirer till böcker och antikviteter. Vi fortsätter mot området Plaka, Atens äldsta kvarter med pittoreska gränder kantade av tavernor, butiker och restauranger. Under vår promenad passerar vi resterna av agora, det viktigaste torget i antikens Aten, och det oerhört välbevarade Hefaisteion, ett doriskt tempel uppfört i mitten av 400-talet f.Kr. och tillägnat gudarna Hefaistos och Athena. Plaka domineras av den cirka 150 meter höga Akropolisklippan med sina imponerande antika tempel som på kvällen är upplysta. Promenaden avslutas med en välkomstmiddag på en lokal restaurang.

Dag 2. Aten – Kalampaka
Efter frukost lämnar vi Aten och reser norrut mot Kalampaka. På väg dit stannar vi till vid bergspasset Thermopyle. Vid det berömda slaget 480 f.Kr. besegrade persiska styrkor under storkonung Xerxes ledning de grekiska styrkorna, ledda av Spartas kung Leonidas. Idag finns här ett minnesmärke över slaget med en bronsstaty av kung Leonidas. Vi fortsätter till Kalampaka där vi checkar in på Hotel Liknon. Efter lunch på egen hand samlas vi för ett oförglömligt besök vid Greklands viktigaste klosterkomplex Meteora. Vyerna i detta stenlandskap är slående. På toppen av branta sandstensklippor, formade av erosionen, byggdes med början under 1300-talet ett antal kloster som under århundraden utgjort en helig tillflyktsort för munkar. Området upptogs på Unescos världsarvslista 1988. Dagen avslutas med middag på hotellet.

Dag 3. Kalampaka – Nafpaktos
Vi äter tidig frukost och åker sedan genom bergen i centrala Grekland till den antika staden Delfi, belägen på Parnassosbergets sydsluttning. Här bjuds vi på fantastiska vyer över de stora olivlundarna och Korintiska viken. I Delfi besöker vi Apollonhelgedomen med arkeologiska lämningar av antika skattehus, altaren och segermonument. Helgedomens viktigaste byggnad var Apollontemplet, dit antikens greker vallfärdade för att få råd om livsavgörande beslut av det berömda oraklet Pythia. Vi gör också ett besök på Delfis arkeologiska museum där vi bland annat får beskåda körsvennen, som är en av världens mest berömda bronsstatyer. Efter lunch på egen hand åker vi vidare längs Korintiska viken till Nafpaktos, där vi checkar in för två nätter på centralt belägna Hotel Nafpaktos. Med sin lilla befästa hamn och sitt imponerande venetianska slott som tornar upp sig på berget är staden en av områdets mest pittoreska. Gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Dagsutflykt till Olympia
Dagens utflykt går till en av Greklands mest berömda sevärdheter, den antika helgedomen Olympia. Vi börjar med att åka över den imponerande Rio-Antirrio-bron, en av världens längsta hängbroar, som går över Korintiska viken och förbinder grekiska fastlandet med Peloponnesos. Vi fortsätter förbi Patras och anländer så småningom till Olympia, det antika Greklands viktigaste Zeushelgedom och platsen för antikens främsta idrottsevenemang, de olympiska spelen som enligt traditionen ska ha grundats 776 f.Kr. Under en guidad rundtur ser vi bland annat resterna av Zeustemplet, Palaestra och skulptören Fidias verkstad. Vi besöker också Olympias arkeologiska museum med den berömda skulpturen Hermes med Dionysosbarnet, troligen utförd av Praxiteles som var en av antikens mest berömda konstnärer. Under sen eftermiddag återvänder vi till Nafpaktos. Gemensam middag på hotellet.

Dag 5. Nafpaktos – Aten
Efter frukost och utcheckning beger vi oss mot den lilla kuststaden Diakopto, belägen på andra sidan av Korintiska viken. Härifrån gör vi oförglömlig tågresa med det historiska tåget ”Odontotos” på en kuggstångsbana som invigdes 1896. Vi åker genom Vouraikosravinen genom tunnlar och över broar med otroliga vyer över det vackra landskapet vid floden Vouraikos. Efter cirka en timmes resa når vi den fina lilla byn Kalavryta på 750 meters höjd över havet. Här har vi fri tid att strosa runt i byn och äta lunch på egen hand innan vi fortsätter med vår buss mot Argolisslätten och det arkeologiska utgrävningsområdet Mykene. Under sen bronsålder var Mykene en befäst borg omgärdad av cyklopiska murar, som består av stora oregelbundna stenblock. Vi gör en guidad tur på platsen och ser bland annat den berömda Lejonporten och den så kallade Agamemnons grav, som är den bäst bevarade av de kupolgravar man grävt ut i Mykene. Sedan fortsätter vi mot Aten och gör längs vägen ett kort stopp vid den imponerande Korinthkanalen som öppnades 1893. I Aten checkar vi in på Polis Grand Hotel för två nätter och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Guidad stadsrundtur i Aten
Idag gör vi en stor stadsrundtur i den grekiska huvudstaden. Med buss passerar vi många av stadens viktigaste monument, såsom Zeustemplet, Hadrianusbågen, parlamentet, universitetet och Panathinaikostadion som var huvudarenan under OS 1896. Vi stiger av vid Akropolisklippan, sedan 1987 upptagen på Unescos världsarvslista, och fortsätter vår guidade tur till fots. Här uppe beundrar vi bland annat det imponerande Parthenontemplet i dorisk stil, byggt på 400-talet f.Kr. och helgat åt gudinnan Athena. Vi ser också portbyggnaden Propyléerna, Athena Nike-templet och templet Erechteion, berömt för sina kolonner i kvinnogestalt, så kallade karyatider (idag kopior). En fin promenad förbi Herodes Atticus Odeion från 160-talet e.Kr., fortfarande använd för musik- och teaterföreställningar, samt Dionysosteatern tar oss till Atens nya Akropolismuseum som invigdes 2009. Under vårt besök i museet ser vi bland annat statyer, votivgåvor till olika gudar, delar av Parthenonfrisen och karyatiderna från Erechteion. Härifrån fortsätter vi vår promenad till den pittoreska stadsdelen Plakas trevliga gränder. Under dagen äter vi gemensam lunch, medan eftermiddagen och kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 7. Avkoppling eller dagskryssning till öarna Hydra, Poros & Egina
Dagen är fri för egna aktiviteter, och kvällen tillbringas på egen hand.

Vi erbjuder också en tillvalsutflykt i form av en härlig dagskryssning till tre öar i Saroniska bukten. Vårt första stopp är den lilla motortrafikfria ön Hydra, favoritö för både inhemska och utländska kändisar. Ön präglas av gränder med kullersten och vita och grå hus som klättrar uppför sluttningarna. Här kan man antingen strosa runt till fots eller ta en åsnetur. Nästa stopp blir på den lummiga ön Poros med sitt karakteristiska vita klocktorn, byggt 1927. Sista ön på vår kryssning är Egina, berömd för sina pistagemandlar som sägs vara de bästa i Grekland. Här finns möjlighet att åka häst och vagn eller besöka Afaiatemplet från cirka 500 f.Kr, beläget på öns östra del på en 160 meter hög topp. Under dagen avnjuter vi en lunchbuffé ombord på båten. Utflykten behöver förbokas. Pris 865:-

Dag 8. Aten – Hemorten
Efter frukost på hotellet checkar vi ut och åker till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · transfers · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 5 middagar · engelsktalande guide · utflykter enligt program · tågbiljett
Tillägg: Enkelrum från 2 475:- · tillvalsutflykt Hydra, Poros & Egina
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 19/9 bor vi på Hotel Titania i Aten.

Andra liknande resor:

Aten

Klassiska Grekland

Tolón

Vandring Grekland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se