Dag 1. Hemorten – Kiev
Vi flyger till Kiev och tar oss sedan till Hotel Premier Rus som ligger i centrala stan, där vi bor i fyra nätter. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. 

Dag 2. Kiev
Vi inleder dagen med en härlig frukost på hotellet och ger oss därefter ut för att upptäcka staden tillsammans med vår lokala guide. Kiev är en vacker stad med en rik kultur och en historia som går tillbaka till tidig medeltid. Under turen besöker vi bland annat Sofiakatedralen, där vi får tillfälle att beskåda några av världens största fresker och mosaiker. Vi fortsätter därefter till Sankt Andreas kyrka, byggd i barockstil av den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli under mitten av 1700-talet. Vi besöker även Gyllene porten, en passage som går genom den gamla stadsmuren. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 3. Tillvalsutflykt Tjernobyl
Efter frukost har vi möjligheten att följa med på en heldagsutflykt till Tjernobyl, som drabbades av den kända kärnkraftskatastrofen 1986. Vi besöker bland annat ”spökstaden” Prypjat, som när Tjernobylkatastrofen var ett faktum övergavs av sina 50 000 invånare på mindre än 24 timmar. I den numera tysta och övergivna staden finns många skyltar och symboler som vittnar om den forna Sovjettiden, och mitt i stadsparken står det stora pariserhjulet som aldrig hann ta emot några besökare. Vi besöker några av de högsta husen, såsom Polissya Hotel, samt en skola och några bostadshus. Vi åker även runt det havererade kärnkraftverket, där vi får möjlighet att fotografera vid reaktor 4. Under dagen äter vi gemensam lunch inne på området. Framåt kvällen återvänder vi till Kiev. Utflykten behöver förbokas inför resan.  Pris 1 195:-

Dag 4. Pyrohiv
Idag gör vi en utflykt till Pyrohiv och utomhusmuseet Ukrainian Museum of Folk Architecture and Rural Life. Museet är uppdelat i sju olika små byar, där man kan se exempel på trähus, kyrkor och väderkvarnar som var typiska för Ukraina under 1600-talet och fram till 1900-talet. Byarna ligger vackert utspridda bland träd och kullar i det böljande landskapet. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 5. Kiev – Lviv
Vi äter frukost på hotellet och ger oss därefter av mot Lviv. På vägen stannar vi först till i Klevan och besöker en gammal järnvägstunnel som även kallas ”kärlekstunneln”. Denna tunnel är förmodligen en av de mest romantiska upplevelserna i Ukraina, och smeknamnet har den fått tack vare alla de nyförälskade par som besöker den varje år. Järnvägstunneln är ungefär en kilometer lång och användes tidigare av tåg som levererade virke till en fabrik i området, men är nu övertagen av vegetationen som bildat gröna ”väggar och tak” kring spåret. Vi besöker också fortet Tarakaniv, som byggdes under den politiskt och militärt komplexa tid som rådde i Ukraina under 1800-talet och som har gett upphov till en mängd sägner och legender. Dess huvudsakliga uppgift var att skydda järnvägen som gick mellan Lviv och Kiev. Väl framme i Lviv checkar vi in på Hotel Premier Dnister och har kvällen fri.

Dag 6. Lviv
Lviv, ”Lejonstaden”, beskrivs ofta som landets själ och hjärta. Staden grundades under 1200-talet av furst Danylo Halytskyj och döptes till Lviv för att hedra hans son Lev. Under flera århundraden var Lviv ockuperat av Polen, Österrike och sedan Sovjet och fungerade som porten mot öst respektive väst. Men sedan Ukrainas självständighet 1991 har staden fått möjlighet att utveckla sin egen identitet. Under förmiddagen gör vi en guidad rundtur i stadens arkitektoniska landskap med monument från olika tidsepoker – från gotiska 1300-talskatedraler till renässanskloster och armeniska kyrkor. Vi besöker några av stadens viktigaste landmärken, såsom det imponerande operahuset, stadshuset och Frihetsavenyn. Under eftermiddagen har vi tid att utforska den charmiga staden på egen hand.

Dag 7. Lviv – Hemorten
Vi äter frukost på hotellet och hämtas av vår buss som tar oss till flygplatsen. Vi flyger till hemorten.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 095:- · tillvalsutflykt Tjernobyl med lunch
Resevaluta: Ukrainsk hryvnia
Speciellt: Giltigt pass behövs tas med för utflykten till Tjernobyl

Andra liknande resor:

Minsk

Vilnius

Vilnius

Östersjön runt

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se