tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige

Dag 1. Hemorten – Berlin
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock som tar strax under två timmar. I Tyskland fortsätter vi till utkanten av Berlin där vi checkar in på vårt hotell. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Berlin – Bratislava
Efter frukost beger vi oss söderut på snabba motorvägar. Vi passerar floden Elbe och delstaten Sachsens huvudstad Dresden och kommer sedan in i Tjeckien. Resan tar oss genom Tjeckiens två landsdelar Böhmen och Mähren förbi Prag och Brno, och framåt kvällen anländer vi till Slovakiens huvudstad Bratislava. Här övernattar vi på Mercure Bratislava Centrum. Middag på kvällen.

Dag 3. Bratislava – Budapest
Vi inleder dagen med en guidad rundtur i Bratislava. Under cirka tre timmar visar vår lokalguide oss staden som under flera hundra år tillhört Österrike-Ungern under namnet Pressburg. Bratislava är en fascinerande blandning av gammalt och nytt. I den historiska stadskärnan promenerar vi på mysiga gator och ser bland annat den gotiska Sankt Martinsdomen och det gamla rådhuset. En betydligt modernare sevärdhet är nya bron över Donau, byggd 1967–72 och berömd för sin UFO-liknande utsiktsplattform belägen på brons över 80 meter höga torn. Efter lunch reser vi den korta biten till Budapest, där vi checkar in på Hotel Lions Garden för tre nätter. Hotellet håller utmärkt standard och ligger på Pestsidan nära stadsparken. På kvällen äter vi gemensam middag.

Dag 4. Budapest
Efter frukost gör vi en stadsrundtur med en lokalguide i den ungerska huvudstaden som har runt 1,7 miljoner invånare. Donau delar upp staden i två distinkta delar: väster om floden ligger Buda med sina höjder och historiska byggnader, öster om floden ligger Pest med sina avenyer, affärer och imponerande offentliga byggnader. Under vår rundtur utforskar vi båda delarna och ser bland annat Mattiaskyrkan, Fiskarbastionen, Gellértberget, broarna, Hjältarnas torg, parlamentsbyggnaden och operan. Efter turen har vi fri tid i centrum för lunch och möjlighet att på egen hand besöka den berömda saluhallen som finns i södra änden av gågatan Váci utca. Här finns allt mellan himmel och jord, bland annat hundratals sorters ostar, korvar och kryddor. Middag på kvällen.

Dag 5. Tillvalsutflykt Pustan
Frukost. Idag har vi hela dagen fri för egna aktiviteter. Om man önskar kan man följa med på en heldagsutflykt till den riktiga ungerska pustan sydost om Budapest. Vi smakar ungersk palinka, åker häst och vagn, lyssnar på musik och ser en fantastisk hästshow. Hästshowen framförs av ungerska cowboyer, så kallade chicos, som visar sina färdigheter på hästryggen och med sina piskor. Därefter äter vi lunch med äkta gulaschsoppa. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris från 250:-
På kvällen äter vi gemensam middag. Efter middagen gör vi en kortare stadsrundtur i det vackert upplysta Budapest.

Dag 6. Budapest – Brno
Efter frukost har vi förmiddagen fri i Budapest. De som önskar kan göra ett besök på något av Budapests badhus som är byggda över hälsobringande varma källor. Ungerska bad är en upplevelse och badtraditionen går tillbaka ända till romartiden. De mest populära badhusen är Gellért- och Széchenyibaden med sina vackra byggnader uppförda i början av 1900-talet. Vid lunchtid reser vi norrut via Bratislava till Tjeckiens andra största stad Brno. Vi checkar in på Hotel Holiday Inn där vi sedan äter gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Brno – Berlin
Frukost och avresa mot Berlin. Under morgonen reser vi genom jordbrukslandskapen i Mähren och på förmiddagen passerar vi Prag. Framåt eftermiddagen korsar vi bergskedjan Erzgebirge i gränstrakterna mellan Tjeckien och Tyskland. Vi fortsätter genom södra Sachsen förbi Dresden och når under början av kvällen vårt hotell i utkanten av Berlin. Gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Berlin – Hemorten
Frukost och avresa till Rostock. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.45, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.45.

Ingår: Buss t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 375:- · tillvalsutflykt Pustan
Resevaluta: Ungerska forinter och euro
Speciellt: På avresan 2/10- 2020 bor vi i Brno dag 2 och Bratislava dag 6. Stadsrundturen i Bratislava görs under eftermiddagen dag 6.

Andra liknande resor:

Budapest

Budapest

Fyra huvudstäder

Budapest-Wien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se