tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Hannover
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Rödby–Puttgarden som tar 45 minuter. I Tyskland fortsätter vi till utkanten av Hannover där vi checkar in på vårt övernattningshotell. Dagen avslutas med en gemensam middag.

Dag 2. Hannover – Freiburg
Efter frukost har vi ännu en dag på resande fot framför oss. Framåt kvällen når vi Freiburg som ligger vid utkanten av bergsområdet Schwarzwalds skogsbeklädda sluttningar och vinodlingar. Vi övernattar på Intercity Hotel Freiburg där vi också äter middag på kvällen.

Dag 3. Freiburg – Brunnen
Efter frukost fortsätter vi vår resa genom natursköna Schwarzwald, förbi den vackra sjön Titisee till Schweiz största stad Zürich. Här stannar vi till för en längre lunchpaus. Framåt eftermiddagen når vi den lilla turistorten Brunnen, som ligger omgiven av höga alper vid Vierwaldstättersjöns strand. När vi har checkat in på vårt boende, Hotel City, finns det tid för egna strövtåg i den mysiga stadskärnan. På kvällen njuter vi av en god middag i hotellets restaurang.

Dag 4. Brunnen
När vi har ätit frukost utforskar vi omgivningarna runt den vackra Vierwaldstättersjön. Vi börjar med ett stopp i Altdorf där vi beskådar Wilhelm Tell-statyn. Enligt traditionen är Altdorf den plats där Wilhelm Tell sköt äpplet från sin sons huvud. Vi åker sedan vidare längs sjön till den mysiga staden Luzern som är vackert belägen med höga berg på den ena sidan och Vierwaldstättersjön på den andra. Här gör vi en guidad stadsrundtur bland stadens sevärdheter innan vi får tid att äta lunch på egen hand. Den gamla stadskärnan är välbevarad och avgränsas mot norr av den medeltida tornförsedda muren som ännu finns kvar. Staden är även känd för sina gamla broar över floden Reuss, med målningar från 1500-talet. På vägen tillbaka till Brunnen stannar vi till i sommarkurorten Küssnacht och drottning Astrids minneskapell.

Dag 5. Brunnen – Lugano
Vi äter frukost på vårt hotell och ger oss därefter ut på de vackra alpvägarna till södra Schweiz. Under resan gör vi ett stopp i Verzascadalen innan vi stannar till för lunch i Locarno. Framåt eftermiddagen anländer vi till Lugano, som ligger vid Luganosjöns norra strand. Vi checkar in för en natt på Continental Parkhotel som är en pampig sekelskiftesbyggnad belägen med utsikt över sjön och bergen. På kvällen serveras middag i hotellets restaurang.

Dag 6. Lugano – Bolzano
Idag ska vi ge oss ut på en båttur över Comosjön, som är Italiens tredje största sjö och vars djupblå vatten omges av mysiga små byar och skogsbeklädda berg. Vi går ombord i den historiska staden Como vid sjöns sydvästra del och kliver av i lyxorten Bellagio, där strandpromenaden kantas av överdådiga palats. Vi fortsätter därefter vår resa mot Gardasjön och stannar till för lunch i den charmiga staden Peschiera del Garda. På eftermiddagen följer vi Gardasjöns östra sida till Torbole och vidare mot dagens mål som är Bolzano, Sydtyrolens största stad. Vi checkar in på naturskönt belägna Chrys Hotel, där vi äter gemensam middag.

Dag 7. Bolzano
Efter frukost gör vi en utflykt till den subtropiska botaniska trädgården Gärten von Schloss Trauttmansdorff som ligger i Merano. I trädgården som ligger vackert med utsikt över bergen, kan man se färgstarka blommor och växter från hela världen. Det finns även tid att utforska Merano. Med sitt unika läge och milda klimat har staden lockat många kända personligheter genom tiderna, såsom Franz Kafka och Elisabeth av Bayern. Efter vårt besök i Merano fortsätter vi till Kaltern. Området är framför allt känt för den vackra sjön Kalterer See och vinet som odlas på de omgivande sluttningarna. Här besöker vi en vingård och provsmakar vin som odlats i området. Framåt kvällen återvänder vi till vårt hotell i Bolzano där vi äter middag.

Dag 8. Bolzano – Innsbruck
Idag lämnar vi Italien och kommer via Brennerpasset in i Österrike och Tyrolen. Efter att ha passerat Europabrücke anländer vi till den charmiga staden Innsbruck, belägen mitt i Alperna omgiven av majestätiska berg. Under en guidad rundtur beundrar vi stadens sevärdheter och får veta mer om dess historia. Här finns gott om mysiga kaféer och restauranger och välbevarad arkitektur från olika århundraden. Vi övernattar på centralt belägna Hotel Grauer Bär, där vi även äter gemensam middag på kvällen.

Dag 9. Innsbruck – Berlin
Efter frukost fortsätter vi vår resa norrut genom Österrike och Tyskland. Vi övernattar i utkanten av Berlin och äter middag på hotellets restaurang.

Dag 10. Berlin – Hemorten
Efter frukost fortsätter vi vår resa. I mån av tid stannar vi vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 17.45, Göteborg 21.45 och Stockholm 23.45.

Ingår: Buss t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 8 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 275:-
Resevaluta: Euro och schweizisk franc

Andra liknande resor:

Innsbruck & Seefeld

Jul i Tyrolen

Stubaital

Längdskidor Tyskland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se