tid

06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.35 Uddevalla, 09.10 Tanum och ytterligare ett tiotal orter längs med vägen.

Dag 1. Hemorten – Rjukan
Avresa från hemorten under morgonen. Söder om Oslo svänger vi av västerut och kör mot Drammen. Vi fortsätter till Kongsberg som är känt för sin tidigare silverbrytning. Där blir det tid för lunch i centrum. Därefter åker vi via Notodden till Rjukan och Gaustablikk som vi når under sen eftermiddag. Här inkvarterar vi oss på fina Gaustablikk Høyfjellshotell. Hotellet har bland annat pool och bastu. Middag på kvällen.

Dag 2. Halvdagsvandring Gaustablikk och Norsk Industriarbeidermuseum
Efter frukost utgår vår första vandring från vårt hotell som ligger vackert beläget på en högfjällsplatå ovanför Rjukan. I området finns otaliga vandringsleder och några av dem används vintertid för längdskidåkning. Under vår vandring har vi vacker utsikt mot Telemarks högsta fjäll Gaustatoppen. Vi vandrar cirka fyra timmar innan vi är tillbaka vid vårt hotell för en gemensam lunch.

På eftermiddagen finns chans att följa med på en tillvalsutflykt till Vemork nära Rjukan. Här byggde Norsk Hydro 1911 ett kraftverk som användes vid framställandet av tungt vatten. Det var här som Operation Gunnerside genomfördes av norska motståndsmän 1943, vilket ledde till ett tillfälligt produktionsstopp. Vi besöker Norsk Industriarbeidermuseum där vi får en guidad visning och ser en film om kraftverket och dess historia. Utflykten behöver förbokas innan resan. Pris 210:-  Middag på kvällen.

Dag 3. Halvdagsvandring Gaustablikk
Efter frukost gör vi en vandring tillsammans med vår reseledare i området runt Gaustablikk. Vi vandrar i cirka fyra timmar. De som önskar en rejäl utmaning kan få skjuts av vår buss till foten av Gaustatoppen för en toppvandring på egen hand. Från startplatsen tar det cirka två och en halv timmar till toppen på 1 883 meter. Vandringens nivåskillnad är cirka 700 höjdmeter. Det finns även möjlighet att åka Gaustabanen som är en bergbana som går inne i fjället. Biljetter löses på plats och kostar cirka 300 NOK enkel väg och 400 NOK t/r. Efter vår vandring äter vi en gemensam lunch. Eftermiddagen är fri för att exempelvis njuta av hotellets bekvämligheter. Middag på kvällen.

Dag 4. Halvdagsvandring Hardangervidda med Krossobanen
Efter frukost beger vi oss ner till dalen och passerar Rjukan. Strax väster om Rjukan når vi kabinbanan Krossobanen som tar oss upp till Hardangervidda. Här gör vi en cirka tre timmar lång vandring som avslutas med en gemensam lunch vid liftstationen. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 5. Rjukan – Hemorten
Vi startar hemresan efter frukost. Vi åker genom Oslofjordstunneln och stannar för lunch när vi nått Bohuslän. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg cirka 17.30.

I Telemark finns vandringar som passar både nybörjare och erfarna vandrare. De gemensamma vandringarna är cirka tre till fyra timmar per dag med en höjdskillnad på cirka 100–300 höjdmeter. Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta vandringen kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula, allra bäst är vandringskängor. Vandringsstavar kan underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Buss t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 3 luncher · 4 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 975:- · tillvalsutflykt till Vemork 210:- · biljett Gaustabanen (tillval)
Resevaluta: Norska kronor
Speciellt: Det finns möjlighet att göra heldagsvandringar på egen hand och då kan man byta ut lunchen mot ett lunchpaket.

Andra liknande resor:

Geilo

Geilo

Kryssning

Oslo julmarknad

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se