Vandring Vrådal
med Telemarkskanalen
När hösten gör sitt intåg i den norska fjällvärlden sker en underbar förvandling. De gula och röda färgerna på träden ger en känsla av att fjället brinner och den friska fjälluften gör att det är en perfekt tid för vandring. På vår resa bor vi fyra nätter på ett utmärkt högfjällshotell vid Gaustablikk som är beläget nära Gaustatoppen och Rjukan. Vi gör tre halvdagsvandringar tillsammans och besöker Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork.
06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.35 Uddevalla, 09.10 Tanum och ytterligare ett tiotal orter längs med vägen.
Efter frukost gör vi i ordning våra lunchpaket som vi skall ha med oss under dagen och tar plats i bussen för att åka mot Rjukan fjällstuga för vår första vandring, I sabotörerna fotspår. Här får vi höra om den grupp med unga norrmän som 1943 tog sig genom snöstormen till kraftstationen i Vemork för sabotera för tyskarna, Operation Gunnerside. Vi stannar till på lämpligt ställe för lunch. Väl framme i Vemork får vi en guidad visning på Norsk Industriarbeidermuseum. Här får vi även se en film om kraftverket och dess historia. Vandringstid cirka 3-4 timmar, svårighetsgrad lätt till medel. Längd ca 7km, höjdskillnad ca 500-1000 m ö h. Gemensam middag på kvällen.
Efter frukost gör vi i ordning våra lunchpaket som vi skall ha med oss under dagen och tar plats i bussen för att åka mot Rjukan fjällstuga för vår första vandring, I sabotörerna fotspår. Här får vi höra om den grupp med unga norrmän som 1943 tog sig genom snöstormen till kraftstationen i Vemork för sabotera för tyskarna, Operation Gunnerside. Vi stannar till på lämpligt ställe för lunch. Väl framme i Vemork får vi en guidad visning på Norsk Industriarbeidermuseum. Här får vi även se en film om kraftverket och dess historia. Vandringstid cirka 3-4 timmar, svårighetsgrad lätt till medel. Längd ca 7km, höjdskillnad ca 500-1000 m ö h. Gemensam middag på kvällen.
Efter frukost gör vi åter igen ordning våra lunchpaket för dagens guidade vandring till Gaustatoppen, som med sina 1883 m.ö.h är det högsta berget i Vestfold och Telemark. Vandringen tar oss ca 3 timmar upp till Gaustabanen. På vägen stannar vi till på ett lämpligt ställe för att äta vår medtagna lunch. På väg ner från Gaustatoppen tar vi Gaustabanen – en unik batteridriven bergbana som transporterar oss 850 meter horisontalt innanför berget. Idén till denna unika turistanläggning lanserades redan 1953, då var drömmen att de flesta skulle kunna få uppleva berget Gausta och kunna njuta av utsikten över 1/6 av Norges fastland. Det som en gång skulle ha blivit en turistanläggning blev istället en stängd NATO-anläggning på grund av sin lämplighet för radiokommunikation. under Kalla kriget. Åkturen tar ca 15 minuter och på vägen ner passerar vi 3 stationer. Vandringstid cirka 3 timmar, svårighetsgrad lätt till medel. Eftermiddagen är fri för att exempelvis njuta av hotellets bekvämligheter. Gemensam middag på kvällen.
Efter frukost gör vi åter igen ordning våra lunchpaket för dagens guidade vandring till Gaustatoppen, som med sina 1883 m.ö.h är det högsta berget i Vestfold och Telemark. Vandringen tar oss ca 3 timmar upp till Gaustabanen. På vägen stannar vi till på ett lämpligt ställe för att äta vår medtagna lunch. På väg ner från Gaustatoppen tar vi Gaustabanen – en unik batteridriven bergbana som transporterar oss 850 meter horisontalt innanför berget. Idén till denna unika turistanläggning lanserades redan 1953, då var drömmen att de flesta skulle kunna få uppleva berget Gausta och kunna njuta av utsikten över 1/6 av Norges fastland. Det som en gång skulle ha blivit en turistanläggning blev istället en stängd NATO-anläggning på grund av sin lämplighet för radiokommunikation. under Kalla kriget. Åkturen tar ca 15 minuter och på vägen ner passerar vi 3 stationer. Vandringstid cirka 3 timmar, svårighetsgrad lätt till medel. Eftermiddagen är fri för att exempelvis njuta av hotellets bekvämligheter. Gemensam middag på kvällen.
Tillmötesgående personal (Rolfs) som försöker tillfredsställa alla. Bra mix av organiserad verksamhet och egentid. Vi hade tur m vädret. Fantastiskt hotell, mat och omgivning.
Ingela var fantastiskt kunnig och bjöd på såväl historiska berättelser, som landskapet vi for förbi och bjöd på sig själv! Både intressant och roligt! Ingela var organiserad och tydlig i sin information. Bra med gemensamma samlingar innan middagen för att planera nästkommande dag! Örjan körde mjukt, fint och lugnt, man behövde aldrig vara rädd, inte ens på serpentinvägarna. Det var trevligt att både Ingela och Örjan deltog i så väl vandringarna som på alla måltiderna. Trots att vädret inte var det bästa, tycker vi detta var en toppenresa!