Inga fler avgångar i år

Dag 1–2. Hemorten – Sydney
Vi flyger mot Sydney.

Dag 3. Ankomst Sydney
Vi ankommer till Sydney under tidig morgon och möts av en buss som tar oss till centrala Sydney och vårt hotell Travelodge Sydney. Vi checkar in, äter frukost och har möjlighet att vila upp oss lite på rummen efter resan. Under kvällen äter vi en läcker buffémiddag inklusive dryck på Sydney Tower med utsikt över staden.

Dag 4. Stadsrundtur Sydney
Efter frukost träffar vi vår lokalguide som visar oss runt i Sydney under hela dagen. Staden är belägen på den folkrika östkusten i delstaten New South Wales och dess centrum ligger runt Port Jackson. Sydney med sina fyra miljoner invånare är idag en mångkulturell stad. Fram till andra världskriget var dock nästan alla invånare av brittisk eller irländsk härkomst. Under morgonen besöker vi Bondi Beach som är en av Australiens mest kända stränder. Under förmiddagen besöker vi även Sydneys världsberömda operahus, ritat av den danske arkitekten Jörn Utzon. Fjorton år tog det att uppföra byggnaden som invigdes 1973. Tillsammans med en lokalguide gör vi en guidad tur och får lära oss mer om operahuset och dess historia. Under en timme får vi se de främsta höjdpunkterna i denna fantastiska byggnad.

Vid lunchtid gör vi en båttur i Sydneys hamn och ombord serveras en lunchbuffé som ingår i resans pris. Under båtturen berättas det om några av de sevärdheter som kan ses från hamnen. En av dem är den väldiga stålbron Sydney Harbour Bridge och vid det södra brofästet finns den historiska stadsdelen The Rocks. Under eftermiddagen besöker vi bland annat den berömda klippan The Gap som ligger vid infarten från Tasmanhavet till Watsons Bay. Vi gör även ett besök i Darling Harbour. Efter en händelserik dag återvänder vi till vårt hotell under sen eftermiddag.

Dag 5. Utflykt Blue Mountains, Katoomba och Featherdale Wildlife Park
Efter frukost reser vi för en heldagsutflykt till Blue Mountains väster om Sydney, ett område utnämnt till världsarv av Unesco. Bland bergen finns djupa klyftor och raviner med ett fåtal vattenfall. Vi åker till Katoomba som är huvudorten i området och ser bland annat Wentworth falls, Three Sisters och Jamison Valley. Vi besöker Scenic World för en panoramatur med kabinlift. Under dagen gör vi även ett besök i Featherdale Wildlife Park i västra Sydney. Här finns över 270 arter av fåglar, kräldjur, däggdjur och pungdjur. Då närkontakt med vissa djurarter är tillåten kan man med lite tur få chansen att klappa en koala. Under början av kvällen är vi tillbaka vid vårt hotell.

Dag 6. Sydney
Frukost. Vår sista dag i Sydney tillbringas på egen hand. Kanske lockar en promenad i parken Royal Botanic Garden med vackra vyer över Sydneys hamn och Farm Cove, en lunch i Chinatown eller ett besök på Sea Life Sydney Aquarium.

Dag 7. Sydney – The Olgas – Yulara
Vi beger oss med buss till Sydneys flygplats för vår inrikesflygning till ”The Outback”. Vi flyger till Yulara som ligger två mil från den berömda klippan Uluru, även känd som Ayers Rock. När vi landat möter vi vår buss och en chaufför. Vi gör en utflykt till bergsformationerna Kata Tjuta som även kallas The Olgas och vår chaufför berättar om området. Tillsammans med Uluru utgör Kata Tjuta-klipporna nationalparken Uluru-Kata Tjuta National Park. Därefter tar vi oss vidare till Uluru för att i solnedgången beskåda detta fantastiska inselberg. Under tiden får vi njuta av snacks och förfriskningar. Vi övernattar sedan på Outback Pioneer Hotel & Lodge.

Dag 8. Yulara – Uluru – Kings Canyon
Efter frukost beger vi oss till Uluru för att se soluppgången tillsammans med vår lokalguide. Klippan är en av Australiens främsta sevärdheter och har blivit en symbol för hela kontinenten. Uluru är det ursprungliga namnet som aboriginerna gav den ensamma klippan. Vi gör även en enklare vandring till bland annat Mutitjulu Waterhole. Under eftermiddagen reser vi vidare till Kings Canyon som vi når i början av kvällen. Här bor vi en natt på Kings Canyon Resort.

Dag 9. Kings Canyon – Alice Springs
Efter frukost beger vi oss till Kings Canyon som är en kanjon och en del av Watarrka National Park. Floden Kings Creek har under miljontals år grävt sig ned genom det röda sandstenslandskapet. Under förmiddagen gör vi en så kallad River walk tillsammans med en lokalguide. Vi vandrar några timmar och upplever några av platserna vid Kings Canyon. Vandringen är fysiskt krävande så det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk. Vid lunchtid reser vi vidare mot Alice Springs som vi når under kvällen. Här bor vi en natt på Aurora Hotel.

Dag 10. Alice Springs – Cairns
Efter frukost möter vi en lokalguide som tar oss på en rundtur i Alice Springs. Alice Springs och Uluru ligger båda i Northern Territory. I denna mycket glesbefolkade del av landet krävs luftburen läkartjänst för att nå fram i tid till avlägsna gårdar och byar och befolkningen behöver undervisning på distans för att genomföra sin skolgång. Några kanske minns tvserien ”Doktorn kan komma” som utspelade sig i Alice Springs. Vi gör under dagen ett besök på Alice Springs School of the Air Visitor Centre and Royal Flying Doctor Service Alice Springs Tourist Facility. Vi ser också Anzac Hill Memorial som hedrar australiensiska och nya zeeländska soldater som deltog i första världskriget. Vi beger oss sedan till Alice Springs flygplats för vår inrikesflygning till Cairns. Där möter vi vår buss som tar oss till Holiday Inn Cairns Harbourside. Här bor vi tre nätter.

Dag 11. Utflykt Stora barriärrevet
Efter frukost ger vi oss ut på en heldagsutflykt till världens största rev, Stora barriärrevet. Under morgonen åker vi båt ut till revet och vi får låna med oss snorkelutrustning. Under dagen ingår en lättare lunch. Väl vid revet lägger båten till vid en plattform där man kan gå i land och det är givetvis frivilligt om man vill bada. Härifrån utgår också turer med glasbottenbåtar som gör att även de som inte badar kan se det livliga djurlivet från ovan. Under eftermiddagen är vi tillbaka i Cairns. Vårt hotell ligger endast några minuters promenad från havet.

Dag 12. Utflykt regnskogen, Freshwater och Kuranda
Efter frukost beger vi oss till Freshwater sydväst om Cairns. Här reser vi med Kuranda Scenic Railway, järnvägssträckan som tar oss genom regnskogen till Kuranda. Tågturen tar cirka två timmar. Väl i Kuranda som ligger i regnskogen besöker vi den populära historiska marknaden. Under eftermiddagen gör vi en utflykt med Army Ducks, ett slags terrängfordon som är en korsning mellan jeep och båt. Vi besöker ett regnskogscenter där vi får lära oss mer om aboriginernas liv och levnadssätt. Senare besöker vi även Koala Wildlife Park och på vägen hem mot Cairns gör vi en panoramatur med gondolliften Skyrail.

Dag 13. Cairns
Frukost och avfärd mot flygplatsen. Vi flyger mot hemorten.

Dag 14. Hemkomst
Vi når hemorten.

Visum
Svenska medborgare behöver ansöka om ett elektroniskt turistvisum före avresan. Visumet är gratis och ansökan görs via internet på http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/651-

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 10 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · 2 luncher · en middag · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 8 695:- · dricks till chaufförer och lokala guider (räkna med 3–6 dollar per person och dag)
Resevaluta: Australisk dollar
Andra liknande resor:

Australien

Stora Australien

Oceanien

Stora Nya Zeeland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se