Dag 1. Hemorten - Addis Abeba
Vi flyger till Etiopiens huvudstad Addis Abeba, vars namn betyder ”ny blomma”. Vi åker med vår buss till Jupiter International Hotel där vi bor i två nätter. 

Dag 2. Utflykt Addis Abeba
Efter frukost får vi en guidad rundtur av staden och vi besöker Nationalmuseet där vi bland annat kan se skelettresterna från Lucy, en kvinnlig urtidsmänniska som levde här för tre miljoner år sedan. Vi får även se den magnifika Trinity-katedralen, där Etiopiens kejsare Haile Sellassie I ligger begravd. Från berget Entoto, som med sina 3 200 meter är högsta toppen i Addis Abeba, har vi en storslagen utsikt över staden. Här finns också ett litet men intressant museum och en kyrka i vilken kejsare Menelik II kröntes. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet. Frukost och middag ingår samtliga dagar, luncherna tillkommer.

Dag 3. Addis Abeba - Bahir Dar
Tidigt på morgonen flyger vi till Bahir Dar, en liten stad vid Etiopiens största sjö Tana. Här möts vi av vår lokalguide och vi checkar in på vårt hotell Avanti Blue Nile Resort. Sedan gör vi en kryssning Etiopiens största sjö Tana, där Blå Nilen rinner upp. Båten tar oss till klostret Ura Kidanmihret och under klostrets halmtak finner vi uttycksfulla och färgrika fresker med religiösa motiv. Här finns också en imponerande samling av illustrerade biblar. På eftermiddagen åker vi längs en naturskön väg till den lilla staden Tiss Abay, där vi tar en kort promenad för att uppleva Blå Nilenfallen. Vattenfallet är drygt 40 meter högt och 400 meter brett. De som önskar kan klättra ner längs vattenfallet, men måste i så fall klättra upp på andra sidan och åka båt tillbaka över floden för att återvända till utgångspunkten. Tillbaka till hotellet för gemensam middag.

Dag 4. Bahir Dar - Gonder
Efter frukost åker vi cirka fyra timmar till staden Gonder, som ligger vackert vid Simenbergen. Under åren 1632 till 1855 var Gonder Etiopiens huvudstad och under en period på 1600-talet en av världens folkrikaste städer, men numera är den ett handelscentrum för jordbruksprodukter. Vi checkar in på Goha Hotel och efter lunch på egen hand besöker vi det magifika palatsområdet Fasil Ghebbi, där många kejsare och kungar har försökt överträffa varandra med pampiga slott och palats. Området är numera ett museum och ett av Unescos världsarv. Vi besöker kejsar Fasilades palats och bad där man döper kristna och kyrkan Debre Birhan Sellassie. Middag på hotellet.

Dag 5. Gonder - Debark, Simenbergens nationalpark
Vi åker till Simenbergens nationalpark. Vid infarten i Debark möter vi vår lokala naturguide som följer med oss under vistelsen i parken. Efter en timmes körning kommer vi fram till Simien Lodge, som ligger på 3 260 meter och är Afrikas högst belägna hotell. Vi checkar in och efter lunch går vi på en guidad tur på två timmar i den vackra parken med dess spännande djurliv. Här har vi chans att se den unika geladaapan och andra arter som bara finns i detta område. Tillbaka till Simien Lodge för middag.

Dag 6. Debark - Aksum
Efter frukost åker vi genom det Etiopiska höglandet på en av landets vackraste vägar mot staden Aksum och passerar på vägen Tekezeflodens kanjon. Resan kan upplevas som tröttande, men vi färdas genom ett ständigt fascinerande landskap. Medhavd matsäck kan ätas på vägen. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Aksum där vi checkar in på Sabean International Hotel för två nätter.

Dag 7. Aksum
Idag gör vi en rundtur i Aksum, som är den etiopiska kulturens och kristendomens vagga och en av Afrikas mest intressanta städer ur historiskt perspektiv. Den är även ett religiöst centrum för den etiopisk-ortodoxa kyrkan. Vi bekantar oss med ett litet men innehållsrikt arkeologiskt museum och får se de berömda monolitobeliskerna och andra gravmonument från 200-talet. Vi besöker också basilikan Maria av Sion, byggd på 1600-talet, där förbundsarken med Mose stentavlor förvaras enligt etiopisk tradition. Arken visas upp en gång om året, men det är förbjudet att öppna den, så ingen vet säkert vad den innehåller. Efter lunch fortsätter rundturen och vi besöker kund Kalebs och hans sons underjordiska gravar från 500-talet. Slutligen får vi se det som sägs vara drottningen av Sabas palats och bad. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 8. Aksum - Hawsen
Efter frukost åker vi vidare till Hawzen och passerar på vägen staden Adwa där ett berömt slag mellan de etiopiska och italienska arméerna utkämpades 1896. Vi åker även förbi Yeha som är känt för sitt stora och välbevarade stentempel, som sägs vara över 2 500 år gammalt. Vi stannar för lunch i staden Adigrat och kör sedan vidare till Hawzen, där vi bor på Gheralta Lodge. Middag på hotellet.

Dag 9. Hawsen - Mekele
Dagens mål är staden Mekele och på vägen dit besöker vi Maryam Korkor som är en av de berömda klippkyrkorna i regionen Tigray. Kyrkan är uthuggen direkt ur berget på en av Gheraltabergens toppar. För att komma upp till kyrkan fordras en ganska krävande vandring på cirka en timme i vardera riktning och vandringen förutsätter att man är i god fysisk form. Sedan fortsätter vi till staden Wukro där vi besöker klippkyrkan Abreha astebeha från 300-talet, som är dekorerad med fantastiska väggmålningar. Efter lunch i Wukro kör vi till Mekele, som kejsar Yohannis IV gjorde till huvudstad på 1800-talet. Mekele ligger mycket vackert på en platå mellan den låglänta regionen Afar i öster och Simenbergen i sydväst. Vi checkar in på Planet Hotel där vi äter middag på kvällen.

Dag 10. Mekele - Lalibela
Efter frukost fortsätter vi resan genom ett vackert och omväxlande landskap vidare mot Lalibela. Vi stannar i Sekota för att äta lunch. Längs vägen passerar vi Amhara-folkets byar, en folkgrupp koptiska kristna som även finns i Sverige. Framme i Lalibela, som är en vallfartsort för medlemmar av den etiopisk-ortodoxa kyrkan, checkar vi in på Tukul Village Hotel där vi ska bo i tre nätter.

Dag 11. Lalibela
Idag får vi en guidad tur av klippkyrkorna i Lalibela, de förnämsta av Etiopiens klippkyrkor från tidigt 1200-tal. Dessa har helt eller delvis huggits ut ur de massiva kalkstensklipporna och anses unika i den kristna arkitekturen. Kung Lalibela lät uppföra kyrkorna som en kopia av Jerusalem och de är ett av Unescos världsarv. På förmiddagen besöker vi de kyrkor som representerar det jordiska Jerusalem. Efter lunch får vi se kyrkorna som representerar det himmelska Jerusalem och framför allt Sankt Georgs kyrka, huggen ur berget i form av ett kors.

Dag 12. Lalibela
Tidigt på morgonen gör vi en vandring i bergen upp till Asheton Maryamklostret. Vandringen är ganska krävande och tar cirka en och en halv timme. När vi kommer fram besöker vi klippkyrkan och beundrar den makalösa vyn från en av Etiopiens bästa utsiktspunkter. Efter lunch på hotellet kör vi norrut till kyrkan Yimrehanne Kristos, som ligger inuti en grotta och är ett vackert exempel på sen aksumitisk arkitektur. Middag på hotellet.

Dag 13. Lalibela – Addis Abeba - Hemorten
Efter frukost åker vi till flygplatsen och flyger tillbaka till Addis Abeba. Vår lokalguide möter oss på flygplatsen och tar oss med till en restaurang i staden där vi äter lunch. På eftermiddagen finns tid för att besöka Merkato som är Afrikas största utomhusmarknad. Här finns ett brett utbud av varor från hela landet och kanske hittar vi några souvenirer att ta med hem. På kvällen samlas vi på en etiopisk restaurang där vi äter en avskedsmiddag med traditionell etiopisk underhållning.

Dag 14. Ankomst Hemorten
Vi anländer till vår hemort.

Visum
Bör sökas före avresa på https://www.evisa.gov.et/client  och kostar ca 50 USD per resenär, eller söks vid ankomst.

Ingår: Flyg t/r · 12 övernattningar i dubbelrum · 12 frukostar · 12 middagar · utflykter enligt program · reseledare · lokala guider
Tillägg: Enkelrum från 4 175:-
Resevaluta: Birr
Speciellt: Visum krävs

Andra liknande resor:

Uganda med Rwanda

Kenya

Uganda

Tanzania Zanzibar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se