Dag 1–2. Hemorten – Sydney
Vi flyger med mellanlandningar till Sydney.

Dag 3. Ankomst Sydney
Vi ankommer till Sydney under tidig morgon och möts där av en buss som tar oss till centrala Sydney och vårt hotell Travelodge Sydney. Vi har möjlighet att vila upp oss på hotellrummet tills det är dags att möta vår lokalguide som visar oss runt i Sydney under eftermiddagen. Staden är belägen på den folkrika östkusten i delstaten New South Wales och dess centrum ligger runt Port Jackson. Sydney med sina fyra miljoner invånare är idag en mångkulturell stad. Fram till andra världskriget var dock nästan alla invånare av brittisk eller irländsk härkomst. Under dagen ser vi både den historiska stadsdelen The Rocks, Darling Harbour och botaniska trädgården. Självklart ser vi även Sydneys världsberömda operahus, ritat av den danske arkitekten Jörn Utzon. Byggnaden tog fjorton år att uppföra och invigdes 1973. Tillsammans med vår guide gör vi under en timme en guidad tur i operahuset där vi får lära oss mer om dess historia och se de främsta höjdpunkterna i den fantastiska byggnaden. Under kvällen gör vi en båttur i Sydneys hamn vilket ger oss nya perspektiv på operahuset och den väldiga stålbron Sydney Harbour Bridge i solnedgången. Vi avnjuter middag ombord på båten innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 4. Utflykt Blue Mountains, Katoomba och Featherdale Wildlife Park
Efter frukost åker vi på en heldagsutflykt till Blue Mountains väster om Sydney, ett område utnämnt till världsarv av Unesco. Bland bergen finns djupa klyftor och raviner med ett fåtal vattenfall. Vi åker till Katoomba som är huvudorten i området och ser bland annat Wentworth falls, Three Sisters och Jamison Valley. Vi besöker Scenic World för en panoramatur med kabinlift. Under dagen gör vi även ett besök i Featherdale Wildlife Park i västra Sydney. Här finns över 270 arter av fåglar, kräldjur, däggdjur och pungdjur. Vi kommer tillbaka till Sydney under kvällen och besöker Sydney Tower för en läcker buffémiddag med utsikt över staden.

Dag 5. Sydney
Frukost. Vår sista dag i Sydney tillbringas på egen hand. Kanske lockar en promenad i parken Royal Botanic Garden med vackra vyer över Sydneys hamn och Farm Cove, en lunch i Chinatown eller ett besök på Sea Life Sydney Aquarium.

Dag 6. Sydney – Nadi – Natadola
Vi beger oss med buss till Sydneys flygplats för vidare flygning till Fijis huvudö Viti Levu och staden Nadi. Här möts vi av det kanske gladaste och vänligaste folket i världen och ordet bula, som betyder ett kärleksfullt hej, lär vi oss fort. Efter det hjärtliga välkomnandet på flygplatsen möter vi bussen som tar oss till Natadola och vårt boende Yatule Resort & Spa. Resten av dagen står till eget förfogande och kanske vill vi redan nu njuta av den närliggande stranden. På kvällen intar vi en gemensam middag under stjärnorna som avslutning på denna första dag i otroliga Fiji.

Dag 7. Utflykt Sigatoka
Efter frukost beger vi oss till Sigatoka och dess sanddyner, som var den första nationalparken på Fiji. Här vi gör en lättare vandring för att upptäcka mer av detta område som är av stor historisk betydelse. Vi finner bland annat lämningar från Fijis historiska tillverkning av keramik. När vi sedan kommer till staden Sigatoka besöker vi en marknad där vi ser och kan köpa hantverk från dagens Fiji. Rugby är den viktigaste sporten i landet och Sigatoka är också något av Fijis rugbycentrum, vilket märks i staden. Vi äter gemensam lunch på en lokal restaurang innan vi åker tillbaka till vårt hotell.

Dag 8. Natadola – Pacific Harbour
Vi äter frukost och checkar sedan ut från vårt hotell. Vi reser längs den natursköna Coral Coast Highway tills vi når Navuafloden. Här stiger vi ombord på en båt som tar oss till en traditionell fijiansk by. Vid välkomnandet guidas vi traditionsenligt genom en så kallad kavaceremoni av lokalbefolkningen. Kava anses vara Fijis nationaldryck och görs på roten av kavaväxten. Den sägs ha en avslappnande effekt på den som dricker den, så även om smaken inte är den godaste kan det vara värt att prova. Efter ceremonin gör vi en tur i byn och äter en lättare lunch med traditionell underhållning. Det märks tydligt att invånarna är stolta över sitt arv och sin kultur. Efter lunchen åker vi vidare uppför floden till ett vattenfall för lite avslappning och ett bad. För de som vill finns även möjlighet att ta en tur på en bambuflotte innan vi återvänder nerför floden. Vi fortsätter med vår buss till Pacific Harbour där vi checkar in på The Pearl South Pacific Resort för de två kommande nätterna.

Dag 9. Utflykt Månrevet
Efter frukost startar dagens äventyr. Vi åker till den östra sidan av Viti Levu som bjuder på annorlunda vegetation än de delar av ön vi sett hittills på resan. Vi når Takalana Bay där vi tar en båttur ut till Månrevet för att spana efter de fängslande och lekfulla delfinerna som bor här. Vi fortsätter sedan ut på revet, som är ett marinreservat, till ett område där vi kan bada och snorkla bland mångfalden av fiskar och andra fascinerande djur och växter. Vi intar en lättare lunchbuffé tillsammans under dagen och återvänder sedan till Pacific Harbour. Efter vår härliga dag på havet är det skönt med lite vila under bussfärden tillbaka.

Dag 10. Pacific Harbour – Denarau
Idag är en sovmorgon kanske på sin plats efter den långa gårdagen. Efter att ha intagit frukost checkar vi ut från vårt hotell och beger oss tillbaka mot Nadi. Väl där gör vi en stadsrundtur där vi bland annat ser den sovande jättens trädgård med en fantastisk mångfald av lokala blommor och andra växter. Vi besöker även det färgglada Sri Siva Subramaniya-templet, som är södra halvklotets största hinduiska tempel. Vi får tid för lunch i Nadi innan vi åker och checkar in på vårt hotell The Palms på Denarau Island. Kvällen tillbringas på egen hand och det finns både restauranger och shopping i hotellets närområde.

Dag 11. Utflykt Sabeto
Vi äter frukost på Café O, beläget på hotellområdet, innan vi åker till Sabeto och dess berömda lerbad som besöks av både turister och lokalinvånare. Att bada i termisk lera är verkligen speciellt. Det sägs att det minskar ålderstecken och har en helande effekt. Efter lerbadet finns en varm källa att tvätta av sig i och vi nästan känner hur stressen rinner av oss tillsammans med leran. På väg till vår lunch stannar vi till vid Rise Beyond the Reef-initiativet som är en plattform som skapats för att underlätta för kvinnor på landsbygden att sälja och marknadsföra sina hantverksprodukter samt utbilda dem i entreprenörskap och kvalitetssäkring. Vår lunchrestaurang idag heter Tukuni vilket betyder historia, och det ser vi också på menyn som består i traditionella rätter från både urbefolkningen och den stora delen av befolkningen som har indiskt ursprung. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell i Denarau.

Dag 12. Utflykt Mamanucaöarna
Efter frukost på Café O är det dags att uppleva en av de mindre öarna i Fiji. Vi tar oss till den närliggande hamnen där vi stiger ombord på en båt som tar oss ut på det paradisturkosa vattnet till Plantation Island som är en av de tjugo Mamanucaöarna. Väl ute på ön har vi hela dagen att njuta på egen hand, bada, sola eller kanske ta del av någon av de aktiviteter som erbjuds. Under dagen ingår lunch och på eftermiddagen tar båten oss tillbaka till fastlandet och vårt hotell.

Dag 13. Nadi – Hemorten
Idag är det dags att lämna detta glädjens land och återvända hemåt. Vi äter återigen frukost på Café O och åker sedan till flygplatsen under morgonen. Vi flyger med mellanlandningar tillbaka till Sverige.

Dag 14. Hemkomst
Vi ankommer till hemorten under eftermiddagen.

För visum till Australien
Svenska medborgare behöver ansöka om ett elektroniskt turistvisum före avresan. Detta är gratis och görs via internet på http://www.border.gov.au/Trav/Visa-1/651-

För visum till Fiji
Svenska medborgare behöver inte ansöka om visum för att resa till Fiji. Man behöver dock ha ett pass som är giltigt minst sex månader efter avresa från Fiji. 

Ingår: Flyg t/r inklusive flygplansmåltider · inrikesflyg · 10 övernattningar i dubbelrum · 10 frukostar · 5 luncher · 3 middagar · alla utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum 7 995:- · dricks till chaufförer och lokala guider i Australien (räkna med 3–6 dollar per person och dag)
Resevaluta: Australisk och fijiansk dollar

Andra liknande resor:

Oceanien

Australien 2019

Stora Nya Zeeland

Stora Australien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se