Dag 1. Hemorten – Bryssel
Vi flyger till Bryssel och tar oss sedan vidare till Gent, Belgiens tredje största stad. Det brukar sägas att Gent är en liten stad med stort hjärta – här råder en avslappnad atmosfär, och den charmiga medeltida stadskärnan bjuder på ett rikt utbud av mysiga pubar och restauranger. Vi checkar in för fem nätter på Europahotel som ligger i ett lugnt område vid floden Leie. Hotellet har dessutom en stor, härlig terrass. När vi har installerat oss på rummen samlas vi i restaurangen för en gemensam middag.

Dag 2–4. Gent med omnejd
Under resan har vi tre cykeldagar enligt nedanstående beskrivningar. Vi cyklar cirka 4–5 timmar per dag genom det belgiska landskapet som har perfekta förutsättningar för trevliga dagar på cykel. Under våra dagsutflykter i Flandern har vi med oss lunchpaket från hotellet att avnjuta längs vägen. Landskapet är platt och väl anpassat för cyklister med sina många fina cykelleder. Elcykel och cykelhjälm finns att hyra mot en extra kostnad och behöver förbokas inför resan. Efter avslutad cykeltur återvänder vi till vårt hotell i Gent, där vi äter en välsmakande middag samtliga kvällar.

Längs floden Schelde

Vi inleder dagen med frukostbuffé som serveras i hotellets restaurang och gör oss därefter redo för att upptäcka vad den flamländska landsbygden har att erbjuda. På dagens utflykt cyklar vi längs floden Scheldes vackra dalgång förbi gröna poppelskogar och flodens meanderslingor. Vi passerar även genom flera charmiga små samhällen, såsom Melsen, Vurste, Semmerzake och Gavere. För att verkligen få tillfälle att njuta av det omgivande landskapet cyklar vi huvudsakligen på bilfria vägar. Cirka 30 km.

Slottet Laarne
Vi äter frukost och hämtar sedan våra cyklar för dagens utflykt. Idag färdas vi återigen längs floden Schelde, men denna gång öster om Gent. Vid denna del av floden byggdes många pampiga villor på 1800-talet av rika företagare. Vi ser det medeltida slottet i Laarne med sin berömda silversamling. Under eftermiddagen fortsätter vi vår cykeltur genom den belgiska landsbygden och återvänder sedan till vårt hotell. Cirka 50 km.

Slottet Ooidonk
Efter frukost ger vi oss återigen ut på våra cyklar. Idag upptäcker vi ett av de vackraste områdena kring floden Leie, mellan Gent och staden Deinze. Här har landskapet inspirerat en mängd belgiska konstnärer, och vi cyklar bland annat genom de pittoreska små samhällena Deurle och Sint-Martens-Latem, där flera av dem har bott och uppskattat läget nära skogen och floden Leie. Under cykelturen ser vi även slottet Ooidonk, som med sina tinnar och torn verkar vara hämtat ur sagorna. Slottet är ett utmärkt exempel på spansk-flamländsk renässansarkitektur och anses vara ett av Belgiens vackraste slott. Vid cykelturens slut återvänder vi till vårt hotell i Gent. Cirka 50 km.

Dag 5. Brygge
Idag gör vi en utflykt till staden Brygge, vars välbevarade medeltida stadskärna är med på Unescos världsarvslista. Brygge grundades på 800-talet och blev tack vare sina kanaler ett säte för sjöburen handel. Mellan 1200- och 1400-talen var det Nordeuropas viktigaste handelsstad. Namnet kommer sannolikt från det gammalnederländska ordet för bro eller brygga, brugga. Här besöker vi chokladmuseet där vi får lära oss om den välkända belgiska chokladen. Dess historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, och över Atlanten till det historiska gamla mayariket. Vi fortsätter sedan dagen med en kort båttur på kanalerna. Här får vi tillfälle att beundra de största sevärdheterna från en annorlunda vinkel, däribland det magnifika stadspalatset Gruuthuse. Vi avrundar med ett besök på det anrika bryggeriet De Halve Maan där familjen Maes har bryggt öl i århundraden. Vi blir visade runt i bryggeriet och tar del av dess fascinerande historia. Självklart provsmakar vi även det anrika ölet innan det är dags att återvända till vårt hotell i Gent för middag.

Dag 6. Gent – Hemorten
Efter några upplevelserika dagar har vi nått fram till resans sista dag. Vi äter frukost på hotellet och gör oss redo för att resa hem till Sverige. Vår buss hämtar oss vid hotellet och tar oss till flygplatsen i Bryssel, där vi går ombord på vårt flyg hem.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 3 lunchpaket · 5 middagar · cykelhyra · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 195:- · hyra elcykel 295:- · hyra cykelhjälm 85:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Bryssel Antwerpen

Flandern

Holland

Tre länder

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se