Dag 1. Hemorten – Santo Stefano al Mare
Vi landar i Nice och åker vidare med transfer till Best Western Hotel Anthurium i den lilla orten Santo Stefano al Mare mellan Sanremo och Imperia på den italienska rivieran.

Dag 2. Sanremo
Vår första utflykt startar direkt vid hotellet. Vi tar cykelvägen längs kusten tills vi kommer till den lilla orten Ospedaletti. Innan vi når Ospedaletti går cykelvägen genom en 1,7 kilometer lång nedlagd jänvägstunnel som dessutom är ett litet museum tillägnat det klassiska cykelloppet Milano–Sanremo. På vägen tillbaka till Santo Stefano stannar vi till i blomsterrivierans huvudstad Sanremo för att njuta av en lugn promenad längs huvudgatan. Det här är en cykeltur på 40 kilometer med en stigning på cirka 200 höjdmeter.

Dag 3. Bussana Vecchia
Efter frukost beger vi oss till badorten Arma di Taggia där vi bland annat ser hamnen och madonnahelgedomen Santuario Grotta della S.S. Annunziata. Den ligger i en grotta som tillhör ett urgammalt grottsystem där man hittat spår av mänsklig aktivitet från så långt tillbaka som yngre stenåldern. Härifrån cyklar vi uppåt mot ruinerna av den gamla byn Bussana Vecchia, förstörd av en jordbävning i slutet av 1800-talet, och det nya konstnärsmecka som vuxit upp där. När vi insupit lite inspiration cyklar vi vidare till den medeltida staden Taggia, känd för sin extra vergine olivolja som produceras av de lokala taggiascaoliverna. Vi besöker dominikanklostret från 1400-talet som hyser konstverk av bland annat Parmigianino. Det finns också tid för en promenad genom den pittoreska stadskärnan, där man kan passa på att provsmaka typiska specialiteter som brödkringlorna ”canestrelli” och kakor smaksatta med fänkål innan vi cyklar tillbaka till hotellet. Det här är en cykeltur på 30 kilometer med en stigning på ungefär 200 höjdmeter.

Dag 4. Cannes och Nice
Idag beger vi oss till Franska rivieran och cyklar. Vi tar bussen till filmfestivalernas Cannes där vi börjar cykla österut och sätter siktet på den berömda halvön Cap d’Antibes. Vi cyklar genom Antibes historiska centrum, passerar hamnen och fortsätter längs kusten till livliga Cagnes-sur-Mer och sedan vidare till Nice. I Nice tar vi en skön promenad längs den välkända strandpromenaden Promenade des Anglais och genom gamla stan, där vi bland annat finner barockkyrkan Cathédrale Sainte Réparate, justitiepalatset och operahuset, innan vi möter vår buss som tar oss tillbaka till vårt hotell. Dagens cykeltur är 45 kilometer med en stigning på ungefär 150 höjdmeter.

Dag 5. Santo Stefano al Mare
Idag är dagen fri för egna aktiviteter. Stranden ligger bara 400 meter från hotellet, och det finns också möjlighet att göra egna cykelturer längs kusten eller inåt landet.

Dag 6. Bordighera och Dolceacqua
Vi följer delar av den gamla romerska vägen idag när vi färdas från Bordighera till Camporosso Mare. Sedan följer vi Nervia-floden norrut till Camporosso Alto och når till slut den pittoreska vinmakarbyn Dolceacqua. Här njuter vi av ett välförtjänt glas vin hos en av de lokala vintillverkarna innan vi cyklar ner genom dalen till Ventimiglia och vidare på cykelvägen tillbaka till Bordighera. Det här är resans mest krävande cykeltur på 50 kilometer med en stigning på ungefär 330 höjdmeder.

Dag 7. Imperia
Vi lämnar hotellet och cyklar österut mot San Lorenzo al Mare och sedan norrut inåt landet. Den här sträckan bjuder på väldigt fina landskapsvyer när vi passerar blommande fält och ekologiska odlingar på väg mot den charmiga medeltida byn Dolcedo. Härifrån fortsätter vi till den större staden Imperia där vi besöker hamnen, San Maurizio-basilikan och den högt belägna gamla stan som erbjuder fantastiska vyer över havet.  I Imperia gör vi också ett besök på olivoljemuseet där vi provsmakar regionens oljor innan vi återvänder till vårt hotell på cykelvägen förbi San Lorenzo al Mare. Dagens cykeltur är cirka 40 kilometer med en stigning på ungefär 300 höjdmeter.

Dag 8. Santo Stefano al Mare – Hemorten
Idag lämnar vi den italienska rivieran och åker till flygplatsen i Nice för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en picknicklåda · 7 middagar · utflykter enligt program · cykelhyra · cykelguider · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 395:- · hyra av cykelhjälm 95:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Italienska rivieran

Italienska rivieran

Alassio

Franska rivieran

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se