Dag 1. Hemorten – Barcelona
Vi flyger till Barcelona och blir upphämtade av vår buss som tar oss till vårt hotell. Gemensam middag på kvällen. 

Dag 2. Barcelona
Frukost och utcheckning. Dagen är fri för eget upptäckande fram tills det är dags att åka mot ombordstigningsplatsen på eftermiddagen.

Kataloniens huvudstad är ett av Spaniens mest populära resmål. Här finns allt från museer i världsklass till fashionabla restauranger, barer, gallerier och butiker. De gotiska kvarteren, Barri Gòtic, hyser många av stadens äldre byggnadsverk, från tidig medeltid och framåt. Här finns bland annat Barcelonas mäktiga 1200-talskatedral och katedraltorget där man fortfarande kan se delar av den romerska stadsmuren. Bland stadens många intressanta museer kan nämnas Picassomuseet och MACBA, museet för samtida konst.  Man kan strosa i folkmyllret på huvudgatan Las Ramblas, smaka katalanska läckerheter på någon tapasbar och njuta av alla färger och dofter i den stora saluhallen La Boqueria. En promenad i den berömde arkitekten Antoni Gaudís fotspår kan inkludera ett besök i den vackra parken Güell och vid kyrkan La Sagrada Familia, som började byggas 1882 och ännu inte är färdigbyggd. Den som önskar gå in i kyrkan behöver förboka entrébiljett, se nedan.

Framåt eftermiddagen stiger vi ombord på fartyget MSC Seaview som avgår från hamnen klockan 18.

Dag 3. Ajaccio, Korsika
Korsika är den fjärde största ön i Medelhavet och fransmännen kallar den ofta ”skönhetens ö”. Vid lunchtid angör vi den charmiga staden Ajaccio som är Korsikas administrativa huvudstad. Ajaccio är mest känt för att vara Napoleons födelsestad, och den forne kejsaren gör sig påmind på många platser runtom i staden. Hans födelsehem Maison Bonaparte är idag omgjort till museum. Ajaccio är en relativt lugn och avslappnad stad där gamla stan och hamnområdet är de mest populära platserna att besöka tillsammans med strandpromenaden. Place Foch, som är gamla stans hjärta, ligger i närheten av färjeläget. Torget kallas ”palmtorget” i folkmun tack vare sina skuggande palmer. Övre delen av torget domineras av en vacker fontän med fyra lejon och givetvis en staty av Napoleon. I de pastellfärgade gamla husen finns såväl bistros som små charmiga butiker att besöka och vid citadellet i närheten ligger en sandstrand som sträcker sig hela vägen förbi det stora torget Place de Gaulle och Ajaccios mer moderna områden.


Klockan 19 lättar vi ankar och fortsätter mot Italien.

Dag 4. Genua
Tidigt på morgonen angör vi Liguriens huvudstad Genua. Under medeltiden var staden en av de fyra historiska sjörepublikerna jämte Venedig, Pisa och Amalfi, och den är idag Italiens främsta hamnstad.  Hamnen bombades hårt under andra världskriget men har sedan dess restaurerats, och idag stoltserar den med panoramahissen Bigo, Europas största akvarium och sjöfartsmuseet Museo Galata. Museet har en hel avdelning tillägnad Genuas mest berömda son, Christofer Columbus, som föddes och bodde här innan han lämnade Italien för Spanien och Amerika. Genua gör också anspråk på att ha den största medeltida stadskärnan i Europa. Här finns pittoreska gränder, små mysiga torg och intressanta kyrkor, såsom San Lorenzo-katedralen. Längs de ”nya gatorna” som anlades under mitten av 1500-talet ligger många imponerande renässans- och barockpalats som ingick i det så kallade Rollisystemet, ett lottdragningssystem bland adliga familjer för att stå värd för statsbesök. Inte mindre än 42 av dessa palats finns upptagna på Unescos världsarvslista.

Dag 5. La Spezia
Vi fortsätter längs Italiens kust till La Spezia som är en av Italiens största och viktigaste hamnstäder och hyser stora delar av den italienska flottan. Vi angör tidigt på morgonen och har hela dagen på oss att utforska staden och det närbelägna området. La Spezia ligger mitt i vad som brukar kallas för ”Poeternas bukt” och ses som porten till det vackra kustområdet Cinque Terre, känt för sina vandringsleder. Staden är också en utmärkt bas för utflykter till populära platser som Pisa och Lucca. I La Spezia finns bland annat en bred och fin hamnpromenad och ett intressant konstmuseum. Museo Amedeo Lia hyser en av Liguriens förnämsta samlingar av konst från medeltiden och renässansen. I La Spezia finns också Italiens äldsta och viktigaste sjöfartsmuseum, Museo Tecnico Navale, där man bland annat kan se olika galjonsfigurer, kanoner och morseapparater.

Bara 30 minuters buss- eller båtresa bort ligger den charmiga lilla byn Portovenere med sina många gamla befästningar och byggnadsverk. Till de olika pittoreska byarna i natursköna Cinque Terre tar man sig lätt med tåg.

Vårt fartyg lämnar La Spezia kl 19.

Dag 6. Civitavecchia
Tidigt på morgonen anländer vi till hamnstaden Civitavecchia, belägen cirka sju mil norr om Rom och en utmärkt utgångspunkt för en tur till Italiens huvudstad och dess många sevärdheter. Härifrån går det tåg till Roms centralstation Termini minst en gång i halvtimmen. Under årtusenden har den eviga staden formats till vad den är idag, med mängder av storslagna monument från olika epoker. Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi, Piazza Navona och Peterskyrkan är bara några exempel. Det är också härligt att strosa bland de pittoreska gränderna i centrum, njuta av folklivet på de många torgen eller beundra utsikten över Forum Romanum från Kapitoliumhöjden. Önskar man besöka Vatikanmuseerna med Sixtinska kapellet är det en god idé att förboka biljetter för att undvika de långa köerna, se nedan.

Föredrar man att stanna i Civitavecchia kan man besöka det mäktiga Michelangelo-fortet, som byggdes av Bramante på 1500-talet, hamnens antika murar och den charmiga gamla stadskärnan.

Några kilometer utanför staden ligger resterna av Terme Taurine som var en stor, romersk badanläggning med termiska bad.

Vid 18-tiden lämnar fartyget Civitavecchia och styr norrut mot Cannes.

Dag 7. Cannes
Kring halv nio på morgonen angör vi den glamorösa hamnstaden Cannes som är en av de lyxigare badorterna på den franska rivieran. På Promenade de la Croisette, eller ”Croisetten” som många svenska Cannes-resenärer kallar gatan, avlöser de palatsliknande hotellen och privatstränderna varandra, men det finns också många sandstränder i staden som är helt gratis att besöka. Cannes är mest känt för sin årliga filmfestival, och på l’Allée des étoiles du cinéma, Filmstjärnornas väg, finner man handavtryck och signaturer från många av de berömda skådespelare som besökt staden genom åren. Festival- och kongresspalatset byggdes 1947 och har över 44 000 kvadratmeter utställningsyta. Med 50 internationella fackevenemang per år är Cannes Frankrikes näst populäraste stad för den typen av aktiviteter. Gamla stan, Le Suquet, ligger ovanför hamnen. Här finns trånga gränder, ett slott från 1200-talet och underbar utsikt över staden och havet.

Från Cannes finns det möjlighet att göra utflykter till exempelvis den historiska badorten Nice eller de pittoreska Lérins-öarna ute i bukten.

Vi lämnar Cannes kl 17.30.

Dag 8. Palma de Mallorca
Efter lunch anländer vi till den populära semesterön Mallorcas huvudstad Palma. Ett bra ställe att börja sin upptäcktsfärd kan vara den enorma, gotiska katedralen ovanför hamnen som byggdes med anledning av det kristna återtagandet från morerna. Katedralen tog över 400 år att färdigställa och insidan har vissa moderna tillägg av Spaniens favoritarkitekt Gaudí. Mitt emot katedralen står det kungliga palatset l’Almudaina, med grunden i morisk stil. Palatset är restaurerat och används för officiella funktioner i staden. Bakom katedralen ligger de gamla moriska baden, Banys Arabs, som utgör den mest välbevarade moriska arkitekturen i staden. Runt dessa byggnader sprider gamla stan ut sig med ett virrvarr av smala gator och gränder. Precis i utkanten av Palmas stadskärna ligger utomhusmuseet Pueblo Espanyol där man har återskapat kända byggnader från olika delar av Spanien i liten skala.

Sent på kvällen kryssar vi vidare mot Barcelona.

Dag 9. Barcelona – Hemorten
På morgonen angör vi Barcelona. Efter frukost åker vi till flygplatsen för vidare färd hemåt.

Hyttinformation
Samtliga hytter har dubbelsäng som omvandlas till två enkelsängar (på begäran), luftkonditionering, badrum med dusch, interaktiv TV, telefon, trådlös internetuppkoppling (mot avgift), minibar och säkerhetsbox.

Det finns två hyttkategorier; Bella och Fantastica.
Bella – standard kategori
Fantastica – uppgraderat hyttläge och val av däck högre upp samt rumsservice dygnet runt med gratis servering av frukost i hytten.

Insideshytt Bella ingår i resans pris, Insideshytt Fantastica från 1 995:-

Utsideshytt Bella från 3 695:-, Utsideshytt Fantastica från 5 895

Balkonghytt Bella från 7 295:-, Balkonghytt Fantastica från 9 795:-

Information om bokning av utflykter med mera ombord
Inför er kryssning kan ni på egen hand boka tillval som t.ex. utflykter, dryckespaket med mera. Det görs via följande länk och ger på vissa tillval ett lägre pris jämfört med att boka ombord. Tillvalen kan bokas online när ni har fått era färdhandlingar från oss där det bokningsnummer ni behöver framgår och kan användas genom att skapa ett inlogg på hemsidan. Era färdhandlingar skickas till er ca 3 veckor före avresa.

Ingår: Flyg t/r · övernattning i dubbelrum · en middag · en frukost · 7 nätter ombord i 2-bädds insideshytt · helpension ombord · dricks och skatter under kryssningen · reseledare
Tillägg: Uppgradering av hyttkategori · tillvalsutflykter · enkelhytt pris och tillgänglighet på förfrågan
Resevaluta: Euro
Speciellt: Förbokning av entrébiljett till La Sagrada Familia görs via https://tickets.sagradafamilia.org/. Entrébiljett utan guide heter ”Basic ticket”. Förbokning av entrébiljett till Vatikanmuseerna görs via http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html. Entrébiljett utan guide heter ”Open tour of the Vatican Museums and Sistine Chapel”.

Andra liknande resor:

Barcelona

Barcelona

Vandring Costa Brava

Lloret de Mar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se