Dag 1. Hemorten – Fiuggi
Vi flyger till Rom. Vår buss tar oss till den kända kurorten Fiuggi, vackert belägen omgiven av gröna berg. Vi checkar in på hotell Ambasciatori Place där vi ska bo i sex nätter. Samtliga dagar har vi frukost och middag på vårt hotell. Fiuggi består av två delar: den medeltida staden som ligger på en kulle 700 m ö.h. och den nyare delen nedanför, där vårt hotell ligger. Denna del har vuxit upp kring brunnsanläggningarna Fonte Anticolana och Fonte Bonifacio VIII, vars vatten anses särskilt effektivt mot njursten och gikt. Under vår resa använder vi oss av praktiska elcyklar som gör cyklingen till en fröjd. Cyklarna är enkla att hantera och kräver ingen tidigare erfarenhet. Cykelhjälm finns att hyra mot en extra kostnad och behöver förbokas inför resan.

Dag 2. Nationalparken Circeo och Odysseus riviera
Dagens cykeltur går längs den vackra kusten i nationalparken Circeo och den så kallade Odysseus riviera. Med buss åker vi genom Lepinibergen västerut till det mytomspunna området, omnämnt i såväl Odyssén som Aeneiden. Vi cyklar längs långa sandstränder och passerar Circeoberget, en både macchia- och skogklädd kalkstenskulle vars högsta punkt är 541 m ö.h. Det var vid detta berg som trollkvinnan Kirke enligt Homeros förvandlade Odysseus män till svin. Cirka 34 km, höjdskillnad 230 meter.

Dag 3. Rom
Vi åker buss från Fiuggi till den eviga staden Rom, där vi under dagens cykeltur passerar många av stadens främsta monument från olika epoker. Antika byggnader, medeltida gränder, renässanspalats och barockfontäner – detta och mycket mer finner vi i en av världens mest fascinerande städer. Rom byggdes på sju kullar och det är inte utan att man är tacksam för sin elcykel när man ska upp och ner för dem. Vi ser bland annat Colosseum, antikens hästkapplöpningsbana Cirkus Maximus, Capitoliumplatsen utformad av Michelangelo och den vackra Aventinhöjden med det berömda nyckelhålet. Cirka 17 km, höjdskillnad 80 meter.

Dag 4. Fiuggi
Idag har vi hela dagen ledig för egna upptäcktsfärder. Cyklarna står till vårt förfogande och en god idé är att ta sig de knappt två kilometerna upp till Fiuggis medeltida del med smala kullerstensgränder, trappor, pittoreska hus och många kyrkor. På vårt hotell finns en spa- och wellnessanläggning som man kan besöka mot avgift.

Dag 5. Certosa di Trisulti och Canternosjön
Dagens cykeltur tar oss först på slingrande vägar genom Torre Cajani, en av områdets äldsta medeltidsbyar, till klostret Certosa di Trisulti, grundat på 1200-talet och känt för sitt apotek. Klostret ligger på 800 meters höjd, omgivet av ek- och granskogar. Vi fortsätter längs den gamla kulturvägen Via Benedicti, den helige Benediktus väg, och cyklar genom medeltida byar som pittoreska Collepardo, belägen i hjärtat av Ernicibergen. Vi fortsätter genom det intagande landskapet till byn Fumone, som har ett strategiskt läge uppe på en höjd med en fantastisk utsikt över floderna Saccos och Cosas dalgångar. Härifrån cyklar vi nedåt mot karstsjön Canterno, som ingår i naturskyddsområdet med samma namn. Under dagen avnjuter vi en lätt pastalunch. Cirka 47 km, höjdskillnad 450 meter.

Dag 6. Vintur
Dagens cykeltur går i Cesanesevinets tecken. Vinodlingen i norra Saccodalen har gamla anor och vinet härifrån uppskattades redan under romartiden. Området är även känt för sin fina olivolja, och vi cyklar förbi många olivlundar på vår väg genom det vackra kuperade landskapet. Dagens tur erbjuder många hänförande vyer, inte minst uppifrån vinhuvudorten Piglio som ligger på 620 meters höjd. Vi gör ett besök på en av områdets främsta vinkällare där vi får veta mer om det rubinröda vinet Cesanese del Piglio, som år 2008 var det första vinet i Lazio som fick kvalitetsbeteckningen DOCG. Givetvis får vi också provsmaka vin tillsammans med lokala specialiteter. På vår återfärd mot Fiuggi cyklar vi bland olivlundar och vinodlingar längs en cykelväg som följer sträckningen för en gammal järnvägslinje. Cirka 50 km, höjdskillnad 400 meter.

Dag 7. Fiuggi – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och har sedan fri tid fram till dess att vår buss kommer och hämtar oss för att köra oss till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · en lunch · 6 middagar · utflykter enligt program · hyra av elcykel · cykelguider · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 325:- · hyra av cykelhjälm 85:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: För er som flyger från Göteborg på avresan 23/9 har vi hemresa mycket tidig morgon dag 7 och ni kommer därför få ett enkelt frukostpaket från hotellet vid utcheckning. Bokningar som görs efter 12/2 bor under avresan 13/5 på det närliggande Hotel San Giorgio.

Andra liknande resor:

Rom Sorrento Capri

Rom Ischia Neapel

Rom

Rom

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se