Dag 1. Hemorten – Fiuggi
Vi flyger till Rom. Vår buss tar oss till den kända kurorten Fiuggi, vackert belägen omgiven av gröna berg. Vi checkar in på hotell Ambasciatori Place där vi ska bo i sex nätter. Samtliga dagar har vi frukost och middag på vårt hotell. Fiuggi består av två delar: den medeltida staden som ligger på en kulle 700 m ö.h. och den nyare delen nedanför, där vårt hotell ligger. Denna del har vuxit upp kring brunnsanläggningarna Fonte Anticolana och Fonte Bonifacio VIII, vars vatten anses särskilt effektivt mot njursten och gikt. Under vår resa använder vi oss av praktiska elcyklar som gör cyklingen till en fröjd. Cyklarna är enkla att hantera och kräver ingen tidigare erfarenhet. Cykelhjälm finns att hyra mot en extra kostnad och behöver förbokas inför resan.

Dag 2. Nationalparken Circeo och Odysseus riviera
Dagens cykeltur går längs den vackra kusten i nationalparken Circeo och den så kallade Odysseus riviera. Med buss åker vi genom Lepinibergen västerut till det mytomspunna området, omnämnt i såväl Odyssén som Aeneiden. Vi cyklar längs långa sandstränder och passerar Circeoberget, en både macchia- och skogklädd kalkstenskulle vars högsta punkt är 541 m ö.h. Det var vid detta berg som trollkvinnan Kirke enligt Homeros förvandlade Odysseus män till svin. Under dagen äter vi en lättare fisklunch på en restaurang med havsutsikt. Cirka 34 km.

Dag 3. Rom
Vi åker buss från Fiuggi till den eviga staden Rom, där vi under dagens cykeltur passerar många av stadens främsta monument från olika epoker. Antika byggnader, medeltida gränder, renässanspalats och barockfontäner – detta och mycket mer finner vi i en av världens mest fascinerande städer. Rom byggdes på sju kullar och det är inte utan att man är tacksam för sin elcykel när man ska upp och ner för dem. Vi ser bland annat Colosseum, antikens hästkapplöpningsbana Cirkus Maximus, Capitoliumplatsen utformad av Michelangelo och den vackra Aventinhöjden med det berömda nyckelhålet. Under dagen gör vi ett stopp på en traditionell romersk restaurang där vi intar en välförtjänt pastalunch. Cirka 17 km.

Dag 4. Ciociaria
Fiuggi ligger i det geografiska område som kallas Ciociaria, ett namn som härrör från ”ciocia”, en slags sko som traditionellt användes av traktens herdar och bönder. Området utgörs av floderna Liris och Saccos dalgångar och de omgivande bergen, vars högsta toppar når 2 000 m ö.h. Idag ska vi utforska Ciociarias natursköna landskap och några av områdets pittoreska städer. Vi inleder med att cykla till det medeltida Anagni, påvarnas stad. Här gör vi en liten tur och ser bland annat katedralen från slutet av 1000-talet och påve Bonifatius palats byggt på 1200-talet. I staden finns även en byggnad med svensk anknytning: det medeltida Casa Barnekow. Vi fortsätter sedan längs vackra vägar kantade av olivlundar till nästa stad Ferentino, belägen på en kulle 400 m ö.h. Staden var viktig redan under antiken och har en imponerande stadsmur som till stora delar är antik, byggd av oregelbundna kalkstensblock. I Ferentino äter vi en lättare lunch bestående av lokala specialiteter på en typisk trattoria. Cirka 30 km.

Dag 5. Certosa di Trisulti och Canternosjön
På slingriga landsvägar åker vi buss till klostret Certosa di Trisulti, grundat på 1200-talet och känt för sitt apotek. Klostret ligger på 800 meters höjd, omgivet av ek- och granskogar. Här inleder vi dagens cykeltur som till att börja med följer den gamla kulturvägen Via Benedicti, den helige Benediktus väg, och tar oss genom medeltida byar som pittoreska Collepardo, belägen i hjärtat av Ernicibergen. Vi fortsätter genom det intagande landskapet till byn Fumone, som har ett strategiskt läge uppe på en höjd med en fantastisk utsikt över floderna Saccos och Cosas dalgångar. Härifrån cyklar vi nedåt mot karstsjön Canterno, som ingår i naturskyddsområdet med samma namn. Under dagen avnjuter vi en pastalunch. Cirka 42 km.

Dag 6. Vintur
Dagens cykeltur går i Cesanesevinets tecken. Vinodlingen i norra Saccodalen har gamla anor och vinet härifrån uppskattades redan under romartiden. Området är även känt för sin fina olivolja, och vi cyklar förbi många olivlundar på vår väg genom det vackra kuperade landskapet. Dagens tur erbjuder många hänförande vyer, inte minst uppifrån vinhuvudorten Piglio, som ligger på 620 meters höjd. Vi gör ett besök på en av områdets främsta vinkällare där vi får veta mer om det rubinröda vinet Cesanese del Piglio, som år 2008 var det första vinet i Lazio som fick kvalitetsbeteckningen DOCG. Givetvis får vi också provsmaka vin tillsammans med lokala specialiteter. På vår återfärd mot Fiuggi cyklar vi bland olivlundar och vinodlingar längs en cykelväg som följer sträckningen för en gammal järnvägslinje. Cirka 50 km.

Dag 7. Fiuggi – Hemorten
Under förmiddagen checkar vi ut från vårt hotell och har sedan fri tid fram till dess att vår buss kommer och hämtar oss för att köra oss till flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 4 luncher · 6 middagar · utflykter enligt program · vinprovning · elcykel · lokala guider · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 325:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Möjlighet finns att på plats hyra hjälm för en kostnad av ca 85 kr per person.

Andra liknande resor:

Italien sol & bad

Rom Sorrento Capri

Rom Ischia Neapel

Rom

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se