Dag 1. Hemorten – Kampala
Vi landar runt midnatt på Entebbe International Airport där vi möts av vår lokala guide och åker till vårt hotell Cassia Lodge. Övriga dagar under vår resa ingår frukost, lunch och middag utom sista dagen då bara frukost ingår.

Dag 2. Kampala – Murchison Falls National Park
Efter frukost kör vi genom Kampala mot Ziwas noshörningsreservat. Här ska vi gå på safari till fots och se vita noshörningar. Både svarta och vita noshörningar har förekommit naturligt i Uganda, men på grund av olyckliga omständigheter var de helt utrotade i början på 1980-talet. Sedan 2005 arbetar flera organisationer här tillsammans för att skapa en hållbar population av och på sikt placera ut vita noshörningar i Ugandas olika nationalparker. Området på sjuttio kvadratkilometer inhägnas av ett två meter högt elstängsel, och noshörningarna bevakas tjugofyra timmar om dygnet. På eftermiddagen åker vi till Murchisonfallet som gett nationalparken dess namn. På kvällen checkar vi in på Paraa Safari Lodge där vi ska bo i två nätter.

Dag 3. Safari och båttur Murchison Falls National Park
Efter en tidig frukost ger vi oss ut en vacker åktur över savann, genom palmdungar och över grässlätter till Lake Albert. Här på den öppna savannen gör vi en safari och letar lejon, leopard, hyena, buffel, elefant och olika antiloper. Här finns också ett mycket rikt fågelliv, till exempel sekreterarfågel, svartbröstad ormörn, savannörn, stridsörn, svalstjärtad biätare och många fler. På eftermiddagen tar vi en båttur uppför Nilen till Murchisonfallet, som vi först beundrar från båten. Sedan vandrar vi upp till toppen av fallet, där Nilen pressar sig genom en sju meter bred klyfta. Vid flodkanten ser vi enorma nilkrokodiler, som kan bli över fyra meter långa

Dag 4. Resa till Kibale National Park
Efter frukost åker vi mot Kibale nationalpark. Längs resvägen ser vi många teplantager, en viktig gröda i det här området. Vi besöker en plantage och lär oss mer om hur man odlar te. På eftermiddagen checkar vi in på Mountains of the Moon Hotel för två övernattningar.

Dag 5. Kibale National Park och Bigiditräsket
Idag njuter vi av en av Ugandas vackraste och artrikaste tropiska skogar i Kibales nationalpark. Här finns tretton olika primater inklusive vår närmaste släkting i djurvärlden, schimpansen. Parkens guider kommer att göra sitt yttersta för att vi ska få uppleva dessa på nära håll. På eftermiddagen går vi en guidad tur i Bigoditräsket, ett område känt för sin biologiska mångfald där man driver ett kommunalt naturskyddsprojekt. Här finns bland annat flera olika primatarter och nära 150 fågelarter. Efteråt kan du välja mellan att stanna på hotellet eller gå en gemensam promenad i en närliggande by. Det finns också möjlighet att besöka en skola, tala med lärare och elever och delta i lektionerna.

Dag 6. Kibale National Park – Queen Elizabeth National Park
Efter frukost reser vi mot Drottning Elizabeth nationalpark som är landets mest populära och natursköna med många skilda ekosystem, som savann, våtmarker och låglänt skog. På vägen korsar vi ekvatorn. I denna vackra nationalpark gör vi sedan en kvällssafari. Vi bor på Mweya Safari Lodge två nätter.

Dag 7. Safari Drottning Elizabeth nationalpark
Tidigt denna morgon åker vi på safari i Drottning Elizabeth nationalpark. Här finns mer än hundra sorters däggdjur, bland annat lejon, flodhäst, buffel, leopard, fläckig hyena, elefant och skogssvin. Här finns också ett antal primater, till exempel schimpanser, colobusapor, svartkindad vitnäsa och anubisbabian. På eftermiddagen fortsätter vi att utforska nationalparken från en båt på Kazingakanalen. Här lever flodhästar, elefanter, bufflar, krokodiler och en mångfald av olika fåglar sida vid sida.

Dag 8. Ishasha
Idag utforskar vi Ishasha, den södra delen av Drottning Elizabeth nationalpark som ligger nära Edwardsjön och gränsen mot Kongo. Det här området är mest känt för sina trädklättrande lejon som vi hoppas få se idag.

Dag 9. Ishasha
Vi gör ännu en safari genom Ishashaområdet för att sedan fortsätta mot Bunyonyisjön. Längs vägen har vi en hisnande utsikt över Kabales terrasserade berg. Landskapet här är väldigt kuperat och kallas ibland Ugandas Schweiz. Vi checkar in på hotell Bird Nest Resort, där vi ska bo i två nätter, och gör sedan en båttur på Bunyonyisjön.

Dag 10. Bwindi ogenomträngliga nationalpark med gorillaspårning
Idag går vi upp tidigt för att åka till Bwindi och spåra gorillor. Bwindi Impenetrable National Park finns med på Unescos världsarvslista och hyser hälften av världens population av bergsgorillor. Detta är definitivt en av de mest spännande naturupplevelserna alla kategorier. Vandringen tar mellan två och sex timmar men är väl värd besväret. Vi guidas av en erfaren parkvakt som har mycket att berätta om flora, fauna och om hur gorillorna lever här.

Dag 11. Rwanda, Volcanoes nationalpark
Efter frukost beger vi oss mot Rwanda. Vägen går längs terrasserade kullar och ger oss en uppfattning om hur en stor del av Rwandas landskap ser ut. Vi kör uppför foten av Virungabergens vulkaner och ser på vissa sträckor fem bergstoppar samtidigt. I Virungabergen ligger Volcanoes nationalpark som är allra mest känd för sina bergsgorillor. Den berömda primatologen Dian Fossey verkade här. Genom sina fältstudier och boken ”De dimhöljda bergens gorillor” har hon breddat vår kunskap om dessa primater väsentligt. Hon hittades mördad 1985 i sitt läger. Vi checkar in för två nätter på Mountain Gorilla View Lodge.

Dag 12. Tillvalsaktiviteter eller ledig dag
Idag kan man välja mellan att ta en ledig dag på egen hand eller åka på några av våra tillvalsutflykter.

Om man väljer att bestiga Visokevulkanen, börjar man tidigt på morgonen och vandrar guidad av en parkvakt till vulkanens topp. En klar dag ser man den vackra kratersjön och flera av de andra Virungavulkanerna. Pris från 795:-

Ett annat alternativ är att spåra guldmarkattor i bambu djungel. Pris från 995:-

Besöka gorillavännen Dian Fosseys grav. Där vilar hon bredvid sin favoritgorilla Digit och tjugo andra bergsgorillor. För att komma dit krävs en ganska utmanande vandring. Pris från 995:-

På eftermiddagen kan man välja att följa med till den närliggande staden Ruhengeri där vi tar en promenad och besöker marknaden.

Dag 13. Kigali – Hemresa
Idag besöker vi det vackra minnesmonumentet över offren för folkmordet i Rwanda 1994. Här är över 250 000 tutsier begravda, och det finns en minneslund och en mur med namnen på offren. Detta är ett pågående arbete då nya offer fortfarande hittas och flyttas hit. Här finns tre permanenta utställningar om folkmordets bakgrund och händelseförloppet. Rwandiska ungdomar driver ett kafé vars intäkter hjälper till att finansiera hela verksamheten, och det finns även en souvenirbutik med specialtillverkad konst från ett kooperativ bestående av änkor till offer för folkmordet. Vi hinner också med en kort stadsrundtur innan vi åker till flygplatsen för hemfärd.

Dag 14. Hemorten
Vi når hemorten

Ingår: Flyg t/r · 12 övernattningar i dubbelrum · 13 frukostar · 12 luncher · 11 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 5 595:- · tillvalsutflykter · två visum
Resevaluta: Ugandisk shilling, rwandisk franc
Speciellt: Visum kan ansöka om vid ankomst till Uganda eller online mot en kostnad av cirka 50 USD per person. Krav är att ditt pass är giltigt minst sex månader framåt och att det har minst tre tomma sidor för stämplar. Även Rwanda kräver visum för inresa. Kostnad cirka 50 USD.

Andra liknande resor:

Uganda

Kenya

Tanzania Zanzibar

Etiopien

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se