tid

Avgångstider 06.30 Ulricehamn, 07.00 Borås, 08.00 Göteborg, 08.40 Alingsås, 09.00 Vårgårda, 09.55 Skara och ytterligare ett fåtal orter i södra och mellersta Sverige.

Dag 1. Hemorten – Västerås
Vi reser till Västerås där vi checkar in för två nätter på högklassiga Elite Stadshotellet, som ligger i en av Sveriges vackraste byggnader i jugendstil. Vi fortsätter dagen med en guidad rundtur i Västerås. Staden har många intressanta sevärdheter som exempelvis Kyrkbacken, Västerås äldsta stadsdel. Den består av charmiga äldre trähus i ett virrvarr av slingriga gränder och ger oss en inblick i hur det var att bo här för flera sekel sedan. På kvällen äter vi en tvårätters middag i hotellets restaurang, som är Sveriges första The Bishops Arms.

Dag 2. Västerås
På morgonen njuter vi av hotellets härliga frukost, innan det är dags att upptäcka nya delar av Mälardalen. Vi inleder dagen med ett besök på Gripsholms slott, som ligger omslutet av Mälarens vatten. Under en guidad rundtur får vi ta del av slottets fyrahundraåriga historia och vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Några höjdpunkter är Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet.

Vi ger oss därefter ut på en resa genom tid och rum när vi går ombord på ett äkta ångtåg som tillhör Östra Södermanlands museijärnväg. Tågresan tar oss mellan Mariefred och Taxinge. Vissa av tågen är mer än hundra år gamla, och vagnarna och nästan alla lok har en gång i tiden gått i trafik på någon av de sju svenska smalspårsjärnvägarna.

Vi avrundar dagen med en skönskimrande räkkryssning genom Mälarens vackra skärgård. Under en tre timmar lång båtresa kan vi njuta av havets läckerheter och  landskapet som passerar förbi. När vi går i land blir vi upphämtade av vår buss som tar oss tillbaka till vårt hotell i Västerås.

Dag 3. Mälardalen – Hemorten
På morgonen äter vi frukost på hotellet och gör oss redo för nya upplevelser. Vi börjar med att besöka Sala silvergruva som är Sveriges silverrikaste gruva genom tiderna. I mer än fyrahundra år bröt man silver i storgruvan som lades ner 1908. Vi gör en guidad rundtur i gruvans vackra underjord och lär oss om dess historia.

Lagom till lunch återvänder vi ovan jord och njuter av en god lunch i Sala Värdshus. Här serveras maten i en historisk och annorlunda miljö, då värdshuset är beläget i den gamla gården där gruvans konstmästare bodde. Konstmästaren hade till uppgift att bygga och övervaka mekaniska anordningar (konster) i gruvan.

Vi avslutar dagen med ett besök på Skultuna Messingsbruk, som sedan fyrahundra år tillbaka i tiden ligger i en förtrollande dalgång längs Svartån. Här finns en rad intressanta historiska byggnader som idag är fyllda med olika aktiviteter. Efter en presentation av bruket och dess historia bjuds vi på fika i det trevliga kaféet som har utsikt mot den porlande Svartån. När vi är klara med dagens sista besöksmål stiger vi på vår buss som tar oss tillbaka till hemorten. Vi beräknas vara tillbaka i Göteborg cirka 21.00.

Ingår: Buss t/r · 2 övernattningar i dubbelrum · 2 frukostar · en lunch · en middag · en räkkryssning · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 595:-
Speciellt: På avresan den 6/6 åker vi på räkkryssning dag 1 och äter middag på hotellet dag 2. Vi får en guidad tur i Västerås på förmiddagen dag 2. Därefter besöker vi Gripsholms slott, och avslutningsvis gör vi tågresan mellan Mariefred och Taxinge.

Andra liknande resor:

Hjalmars revy

Glada änkan

Saturday Night Fever

Scalarevyn

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se