Dag 1. Hemorten – Hannover
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. I Rödby tar vi färjan över till Puttgarden. Färjan tar 45 minuter och det finns möjlighet att äta lunch ombord. Därefter fortsätter vi till vårt hotell i utkanten av Hannover. Vi äter middag tillsammans på kvällen.

Dag 2. Hannover – Rüdesheim am Rhein
Dagens mål är den lilla staden Rüdesheim am Rhein. Här börjar den del av Rhendalen som är upptagen på Unescos världsarvslista och som slutar i Koblenz. Allt längs dalen tillhör världsarvet: floden, byggnader, byar och städer. Vi checkar in på Central Hotel Ringhotel mitt i centrum, där vi ska sova i två nätter. Rüdesheim är en pittoresk stad med knappt 10 000 invånare. Trots sin ringa storlek erbjuder den flera olika attraktioner, här finns till exempel ett medeltida tortyrmuseum och Siegfrieds mekaniska musikkabinett med ovanliga instrument. Här finns också intressant arkitektur, bland annat två borgar och en medeltida katolsk kyrka. Stora delar av staden förstördes i ett bombanfall 1944, men de flesta äldre byggnaderna klarade sig. En trevlig aktivitet är att åka linbana över vingårdarna som omger staden. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 3. Mainz – Rüdesheim am Rhein
Första etappen av vår cykelresa börjar med en bussresa från Rüdesheim till Mainz där vi hämtar våra cyklar. Vi cyklar sedan tillbaka till Rüdesheim. På vägen gör vi en kort avstickare till vin-, sekt- och rosenstaden Eltville. Efter att ha utforskat denna lilla pärla som även är känd för sina korsvirkesbyggnader, cyklar vi vidare mot Rüdesheim. Under sen eftermiddag gör vi en vinprovning på välrenommerade Weingut Adolf Störzel. Vi provar fyra olika viner och får under tiden lära oss om vinhusets odling och produktion. Sedan är vi fria att på egen hand botanisera bland de olika restauranger som ligger strax intill, på den festliga lilla gatan Drosselgasse i gamla stan.
Cirka 35 km.

Dag 4. Rüdesheim am Rhein – St. Goar
På dagens cykling besöker vi en av resans höjdpunkter, den 132 meter höga klippan Lorelei, vid Rhens strand. Enligt legenden satt Lorelei, en vacker men sorgsen älva, och sjöng medan hon kammade sitt långa blonda hår längst uppe på klippan. Hennes skönhet och sång fick sjömännen att glömma både de starka strömmarna och de farliga klippreven, och deras skepp krossades mot klipporna. Från toppen på Lorelei har man en hisnande utsikt över Rhen och byarna och städerna runtomkring. Vi checkar in på Romantik Hotel Schloss Rheinfels och har kvällen ledig för middag på egen hand. Det finns flera restauranger i närheten.
Cirka 35 km.

Dag 5. St. Goar – Koblenz
Under dagens cykeltur passerar vi flera magnifika slott. I synnerhet Marksburg, det enda slottet som är helt i originalskick bland alla slott och borgar i Rhendalen, och det sagolika Stolzenfels är sevärda. Koblenz ligger precis där floderna Rhen och Mosel möter varandra vid det så kallade tyska hörnet, Deutsches Eck, och är en lite större stad med cirka 106 000 invånare. Den anses vara en av Tysklands vackraste och mest romantiska städer med pittoreska gågator och trånga gränder. Staden har en lång historia och om denna vittnar dess borgar, fästningsmurar och slott. Vi checkar in för två nätter på Diehls Hotel som ligger alldeles vid Rhen, nedanför den imponerande fästningen Ehrenbreitstein. Under sen eftermiddag besöker vi vingården Göhlen, belägen i vindistriktet Mittelrhein som karakteriseras av branta sluttningar med terrasserade vinodlingar. Här provar vi fyra olika viner. Senare äter vi middag tillsammans på hotellet.
Cirka 40 km.

Dag 6. Koblenz – Bad Godesberg
Än en gång tar vår cykelrutt oss genom romantiska vingårdar och inbjudande små byar upp till Bad Godesberg. Tidigare var det en kurort, känd för sin kolsyrehaltiga, starkt radioaktiva mineralkälla i Alt-Godesberg. Bebyggelsen vittnar om att detta varit ett populärt ställe för den välmående överklassen. Denna numera mångkulturella förort till Bonn var också diplomaternas hemvist tills huvudstaden flyttades till Berlin. Här lämnar vi våra cyklar och åker buss tillbaka till Koblenz. På kvällen intar vi middag på egen hand. Cirka 60 km.

Dag 7. Koblenz – Hannover
Efter frukost och utcheckning från hotellet kör vi norrut mot Hannover. Vi checkar in på vårt hotell i utkanten av Hannover där vi också äter en gemensam middag.

Dag 8. Hannover – Hemorten
Vi lämnar hotellet efter frukost för avresa till Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknas vara åter i Malmö 16.45, Göteborg 21.00 och Stockholm 21.45.   

Ingår: Buss t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 4 middagar · 2 vinprovningar · cykel · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 475 :- · Det finns möjlighet att hyra elcykel för 595:-, antalet är begränsat och de behöver förbokas inför resan.
Resevaluta: Euro
Speciellt: Cykelhjälm och cykelväskor (utan extra kostnad) måste föranmälas vid bokningstillfället.

Andra liknande resor:

Nyårskryssning Rhen

Cykel Rhen & Mosel

Rüdesheim

Rüdesheim

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se