tid

Avgångstider 06.30 Borås, 07.30 Göteborg, 08.50 Falkenberg, 06.15 Stockholm, 08.00 Linköping, 08.10 Växjö, 11.40 Malmö och ytterligare 85 orter i mellersta och södra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Bremen
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Rödby–Puttgarden som tar 45 minuter. I Tyskland passerar vi Lübeck och Hamburg och når Bremen framåt kvällen. Vi bor fyra nätter på fyrstjärniga Atlantic Hotel Universum, beläget i stadens universitetskvarter. När vi kommit fram äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Stadsrundtur i Bremen och båttur på Weser
Efter frukost träffar vi vår lokalguide som tar oss med på en två timmars rundtur i Bremen. Bremen var en av Hanseförbundets viktigaste städer och är ett viktigt kulturellt centrum med en spännande historia. Vid gamla stans marknadstorg ligger domkyrkan som började byggas på 1000-talet, och i närheten står statyn av stadsmusikanterna som gestaltar en saga av bröderna Grimm. Här finns också det medeltida rådhuset och Rolandsstatyn som är en symbol för stadsrättigheter. Dessa är båda utnämnda till världsarv av Unesco. Efter lunch på egen hand finns det tid att strosa runt i gamla stan och kanske upptäcka några trevliga butiker och gallerior. Senare på eftermiddagen gör vi tillsammans en båttur på den vackra floden Weser som makligt flyter fram genom det natursköna landskapet. Weser är sedan länge en viktig sjöfartsled, och längs hela floden finns åtta slussar och lika många vattenkraftverk. Vi gör en rundtur som tar oss förbi den gamla hamnen och låter oss uppleva staden från vattnet. Det finns sittplatser både ute och inne, och ombord på båten finns ett kafé. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 3. Jever och ölprovning
Idag åker vi till staden Jever som ligger drygt 10 mil nordväst om Bremen. Vi gör först en stadsrundtur med en lokalguide. Staden har ett spännande förflutet och har under historiens gång varit omväxlande tysk, dansk, rysk och holländsk. Jever har även haft nära band till sjörövarna Vitaliebröderna under 1400-talet. Idag är staden nog mest känd för sitt öl, som också heter Jever. Efter lunch på egen hand gör vi ett besök på det välkända bryggeriet Friesisches Brauhaus och får en inblick i öltillverkningen där. Produktionen omfattar fyra olika ölsorter, varav Jever Pilsener med tydlig humlebeska utmärker sig. Slutligen provsmakar vi två glas Jever-öl. På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 4. Helgoland
Vi inleder dagen med en bussresa till hamnstaden Bremerhaven. Därifrån åker vi båt till ön Helgoland som ligger cirka 70 km väster om den tyska kusten. Ön är ett populärt turistmål med runt 1 500 bofasta som årligen tar emot 350 000 turister. Helgoland har en spännande historia, inte minst från andra världskriget, och dessutom en mycket speciell natur, ett rikt fågelliv och ett marinbiologiskt centrum. Sedan länge tillåts endast elbilar på ön. Vi har dagen till vårt eget förfogande. Kanske väljer vi att strosa längs hamnen och titta på de gamla charmiga fiskebodarna, där hummerfiskarna tidigare höll till. Numera hyser de mest gallerier och små souvenirbutiker, men här kan vi även hitta mysiga restauranger med nyfångad hummer! Kanske lockar naturen i orörda Oberland med trevliga promenadvägar. Längs Klippenrandweg kommer vi fram till ett naturreservat och Helgolands berömda landmärke, stenkolossen Långa Anna. Olika havsfåglar häckar också här. Framåt kvällen återvänder vi till Bremen och äter middag på hotellet.

Dag 5. Bremen – Hemorten
Frukost på vårt hotell och avresa hemåt. Vi passerar Hamburg och Lübeck innan vi når färjeläget i Puttgarden. I mån av tid stannar vi för inköp vid en gränshandel. Vi beräknar vara i Malmö 16.15, Göteborg 20.30 och Stockholm 21.45.

Ingår: Buss t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · 4 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 975 :-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Samtliga utflykter ingår i resan men kan komma att genomföras i olika ordning beroende på avresedatum. På avresan 11/5 avgår båtturen från Cuxhaven till Helgoland.

Andra liknande resor:

Tyska trädgårdar

Bremen

Bremen

Bremen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se