Inga fler avgångar i år

tid

Avgångstider 07.30 Göteborg, 07.55 Kungälv, 08.10 Stenungsund och 08.40 Uddevalla.

Dag 1. Hemorten – Strömstad – Tanumstrand
Vi åker norrut till Strömstad där vi stiger ombord på den drygt hundra år gamla båten M/S Nya Skärgården. Vi intar vår frukostmacka med kaffe ombord på båten under färden mot Sydkoster, där vi ska göra dagens strandhugg. Vi åker med guide och Kosterbussen runt ön och gör stopp vid en av öns kyrkor, Kosters trädgårdar samt naturum Kosterhavet som ligger ett stenkast från Ekenäs brygga. Här kan du ta del av bland annat fotoutställningar och klappakvariet, där du får se och känna på några av Kosterhavets invånare. Efter vårt strandhugg stiger vi åter ombord på M/S Nya Skärgården för att äta lunch tillsammans. Med Bohusläns vackra natur som kuliss kryssar vi genom Tjurpannans naturreservat. Vid Skagerraks strandkant, emellan Grebbestad och Fjällbacka, ligger Tanumstrand. Här checkar vi in på mysiga Hotell Tanumstrand. Middag på kvällen.

Dag 2. Tanumstrand – Smögen – Uddevalla
Dagen börjar med en härlig hotellfrukost innan vi lämnar Tanumstrand och kryssar vidare mot Smögen, ofta kallad Västkustens hjärta. Vi befinner oss i granitens och de gamla stenhuggarnas rike, och Fjällbackas vackra, idylliska skärgård hälsar oss välkomna när vi kryssar förbi. Skärgården som sträcker sig från Grebbestad i norr till Hamburgsund i söder har charmat många celebriteter, bland annat Ingrid Bergman. Från Hunnebostrand leder den handgrävda, fem kilometer långa Sotenkanalen fram till Smögen. Vi avnjuter lunch ombord innan vi tar sikte mot Smögens gästhamn, en av de mest besökta i Norden, och den kilometerlånga Smögenbryggan. Numera är Smögen en av Västsveriges mest populära turistorter men redan på 1500-talet nämns samhället i historiska skrifter.

När vi njutit av sommarmyllret på ”bryggan” tar eftermiddagsfärden oss mot Uddevalla. Överallt påminns vi om granitbrytningens historia och vi passerar bland annat Bohus-Malmön, en av de öar som var störst när det gällde att skeppa granit ut i världen. Vi rundar Stångehuvuds naturreservat, där bohusgraniten har sin sydligaste landfasta utlöpare, och från håll syns den mäktiga kyrkan i nygotisk stil sticka upp ovanför Lysekils samhälle. Under eftermiddagen njuter vi av de vackra vyerna och äter en räksmörgås ombord på båten . Vi passerar trakterna där Evert Taube mötte den man som är känd i hans visor som Handelsman Flink, men även visor som Maj på Malö och Vals på Ängön har sitt ursprung här. När vi når Uddevalla hamn möter en buss oss och tar oss till Hotel Bohusgården. Middag på kvällen.

Dag 3. Uddevalla – Marstrand – Hemorten
Efter frukost, och kanske ett morgondopp i havet, inleder vi vår sista dag tillsammans på M/S Nya Skärgården med att bege oss mot Marstrand för ett strandhugg. Vi passerar gamla fiskesamhällen och pittoreska orter med de typiska bohuslänska husen.

Marstrandsön med sin historia och ett aldrig sinande folkliv välkomnar oss och vi gör en guidad rundtur. Öns största och äldsta ”kändis”, Carlstens fästning, visar sig i sin prakt. Sedan byggstarten 1658, samma år som Marstrand blev svenskt efter freden i Roskilde, kan man säga att själva ön gjort en egen klassresa. Från fängelseö, där Lars ”Lasse-Maja” Molin var en av dem som fick avtjäna sitt straff som tjuv, till populär semesterö. Kung Oscar II kom till ön första gången som fjortonårig sjökadett. Det var 1843 och han uppskattade sommarön redan då. Som vuxen kom han tillbaka i stort sett varje sommar, vilket lockade societeten till ön som blev en klassisk badort. Numera är Marstrand en av världens bästa seglingsarenor. Sista biten på våra härliga dagar i Bohuslän går genom Göteborgs norra skärgård och genom hamninloppet mot vår sluthamn. Cirka 18.00 avslutar vi vår resa med M/S Nya Skärgården. 

Ingår: Busstransport från Göteborg till Strömstad · 3 dagars kryssning · 2 övernattningar i dubbelrum · 3 frukostar · 3 luncher · 2 middagar · guidad tur Koster · guidad tur Marstrand · guidning och underhållning ombord
Tillägg: Enkelrum 600:-
Speciellt: Svenska Västkustlinjen Kulturbåtarna är teknisk arrangör. Resan startar och avslutas i Göteborg. Om man vid avresa ansluter vid någon av upphämtningsplatserna, ansvarar man själv för hemfärd efter avslutad kryssning.

73 personer ger den här resan
helhetsomdömet 4.5 av 5
Läs omdömen här

stjärna stjärna stjärna stjärna stjärnaAndra liknande resor:

Julkryssning

Kryssning

Kryssning

Oslo

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se