Dag 1. Hemorten – Rüdesheim am Rhein
Vi flyger till Frankfurt och åker sedan vidare till Rüdesheim am Rhein. Här börjar den del av Rhendalen som är upptagen på Unescos världsarvslista och som slutar i Koblenz. Allt längs dalen tillhör världsarvet: floden, byggnader, byar och städer. Vi checkar in på centralt belägna Hotel Lindenwirt, där vi ska sova i två nätter. Rüdesheim är en pittoresk stad med knappt 10 000 invånare. Trots sin ringa storlek erbjuder den flera olika attraktioner, här finns till exempel ett medeltida tortyrmuseum och Siegfrieds mekaniska musikkabinett med ovanliga instrument. Här finns också intressant arkitektur, bland annat två borgar och en medeltida katolsk kyrka. Stora delar av staden förstördes i ett bombanfall 1944, men de flesta äldre byggnaderna klarade sig. En trevlig aktivitet är att åka linbana över vingårdarna som omger staden. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Mainz – Rüdesheim
Första etappen av vår cykelresa börjar med en bussresa från Rüdesheim till Mainz där vi hämtar våra cyklar. Vi cyklar sedan tillbaka till Rüdesheim. På vägen gör vi en kort avstickare till vin-, sekt- och rosenstaden Eltville. Efter att ha utforskat denna lilla pärla som även är känd för sina korsvirkesbyggnader, cyklar vi vidare mot Rüdesheim. Sent på eftermiddagen gör vi en vinprovning på välrenommerade Weingut Adolf Störzel. Vi provar fyra olika viner och får under tiden lära oss om vinhusets odling och produktion. På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.
Cirka 35 km.

Dag 3. Rüdesheim – Boppard
På dagens cykling besöker vi en av resans höjdpunkter, den 132 meter höga klippan Lorelei, vid Rhens strand. Enligt legenden satt Lorelei, en vacker men sorgsen älva, och sjöng medan hon kammade sitt långa blonda hår längst uppe på klippan. Hennes skönhet och sång fick sjömännen att glömma både de starka strömmarna och de farliga klippreven, och deras skepp krossades mot klipporna. Från toppen på Lorelei har man en hisnande utsikt över Rhen och byarna och städerna runtomkring. Därefter fortsätter vi till dagens slutmål Boppard. Vi checkar in på fina Bellevue Rheinhotel, alldeles intill flodstranden, där vi också äter middag på kvällen. På några minuters gångavstånd finns flera av Boppards mest intressanta sevärdheter, bland annat det gamla romerska Bodobricakastellet, en av de bäst bevarade försvarsanläggningarna från denna tid norr om Alperna. Det byggdes omkring år 360 och fungerade då som både militäranläggning och handelsplats. Sankt Severuskyrkan, en basilika i senromansk stil från början av 1200-talet med väggmålningar som skildrar den helige Severus liv, och den vackra karmelitkyrkan från 1300-talet är också värda ett besök.
Cirka 45 km.

Dag 4. Boppard – Koblenz – Alken
Vi äter frukost, checkar ut från hotellet och cyklar norrut, mot Koblenz som ligger precis där floderna Rhen och Mosel möter varandra vid det så kallade tyska hörnet, Deutsches Eck. Den anses vara en av Tysklands vackraste och mest romantiska städer. Staden har en lång historia och om denna vittnar dess borgar, fästningsmurar och slott. Nu lämnar vi floden Rhen för att istället följa Mosel. Vi cyklar söderut tills vi når Alken, där vi checkar in på Moselhotel Burg-Café. På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet som ligger precis vid Mosels strandkant i natursköna omgivningar.
Cirka 45km.

Dag 5. Alken – Ellenz
Efter frukost fortsätter vi söderut mot den pittoreska lilla staden Cochem vars främsta landmärke, den kejserliga borgen, man inte kan missa där det ståtar på ett berg ovanför staden. Här besöker vi vinkällaren Weingut J.Koll & Cie för en vinprovning. Sedan fortsätter vi till vår sista destination innan vi lämnar tillbaka våra cyklar, Ellenz. Det är en liten idyllisk by vid Mosels strand med vackra omgivningar, typiska för den här delen av Tyskland. Här checkar vi in på Weinhaus Fuhrmann. På kvällen äter vi middag tillsammans på hotellet.
Cirka 35km.

Dag 6. Ellenz – Hemorten
Frukost. Efter utcheckning har vi tid på egen hand i Ellenz. På eftermiddagen åker vi till flygplatsen i Frankfurt för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 5 middagar · 2 vinprovningar · cykel · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 975:- · Det finns möjlighet att hyra el-cykel för 675:-, cykelväska och cykelhjälm finns att hyra utan extra kostnad. Behöver förbokas inför resan.
Resevaluta: Euro
Speciellt: Antalet el-cyklar att hyra på resan är begränsat.

Andra liknande resor:

Rüdesheim

Rhendalen

Cykel Rhendalen

Cykel Moseldalen

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se