Nyhet Franska slott - Loiredalens sagolika slott och vackra trädgårdar
Under denna resa som går från Paris i norr till Marseille i söder får vi smaka på dijonsenap, chablis- och rhôneviner samt traditionella maträtter. Vi gör också guidade rundturer i storstäderna Paris, Lyon och Marseille.
Vi flyger till Paris och checkar vi in på Hotel Ibis Montmartre som ligger i stadsdelen Montmartre, inte långt från Sacré-Cœur. På kvällen äter vi gemensam middag på en närliggande restaurang.
Dag 2Paris
Vi inleder dagen med en guidad rundtur där vi får se stadens viktigaste monument. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter i La Ville Lumière, ljusets stad. Det är härligt att bara strosa runt och insupa atmosfären bland gator, gränder och torg, men det finns också en uppsjö av museer och monument att besöka. Louvren är ett av världens främsta konstmuseer med berömda verk som Mona Lisa och Nike från Samothrake. Ett annat museum som kan rekommenderas är Musée Jacquemart-Andrée, byggt som privatpalats på 1800-talet, där man kan njuta av vackert inredda salar och familjen Jacquemart-Andrées konstsamlingar. Den som gillar höjder kan ta sig upp till någon av Eiffeltornets tre våningar med hiss eller via trappa. På kvällen kan man på egen hand utforska Paris stora restaurangutbud.
Dag 3Paris – Nuits-Saint-Georges
Efter frukost lämnar vi huvudstaden och åker i sydöstlig riktning mot vinregionen Chablis, i den nordligaste delen av Bourgogne. De torra vita chablisvinerna görs av druvan chardonnay och känns igen på sin krispighet och mineralkaraktär. Vi gör ett besök på vingården La Chablisienne, belägen i utkanten av den lilla orten Chablis, där vi får provsmaka tre olika viner. Därefter fortsätter vi till staden Auxerre för att inta lunch på en restaurang som ligger precis vid floden Yonne. Dagens mål är
Nuits-Saint-Georges, en pittoresk och vingårdstät liten stad i hjärtat av Bourgogne. Vi checkar in för en natt på hotell Ibis Nuits-Saint-Georges som är beläget nära centrum och dess smala gränder med mysiga stenhus. Här är det är enkelt att hitta trevliga restauranger med välsmakande burgundiska rätter till kvällens middag på egen hand.
Dag 4Nuits-Saint-Georges – Lyon
Dagen inleds med ett besök hos senapstillverkaren Moutarderie Fallot i den närliggande och välkända staden Beaune. Under en rundtur får vi en inblick i senapens historia och framställningen av den berömda dijonsenapen, som här tillverkas enligt traditionella metoder. Turen följs av en senapsprovning. Vi åker sedan vidare söderut genom vinregionen till Frankrikes tredje största stad Lyon, vackert belägen vid floderna Rhônes och Saônes sammanflöde. Här checkar vi in för två nätter på hotell Ibis Lyon Centre Perrache som ligger nära stadens centrum. Kvällen är fri.
Dag 5Lyon
Efter frukost är det dags för en guidad rundtur i staden som är känd som Frankrikes gastronomiska centrum och som vartannat år står värd för både den internationella matlagningstävlingen Bocuse d’Or och Konditor-VM. Lyon grundades som romersk koloni under första århundradet f.Kr. Här finns betydande lämningar från romartiden, bland annat en välbevarad teater som ligger i den högt belägna stadsdelen Fourvière som nås med en bergbana. Under vår tur med buss och till fots i den Unescolistade staden passerar vi många av dess sevärdheter. Vi promenerar i gamla stan, Vieux Lyon, med pittoreska kvarter från medeltid och renässans, där man finner de historiska så kallade traboules – passager som leder genom husen över till gatan på andra sidan. Efter turen äter vi gemensam lunch på en typisk ”bouchon lyonnais”, en kvarterskrog med traditionella rätter. Eftermiddagen och kvällen är fri för egna aktiviteter. Stadens centrum är trevligt att strosa runt i, shoppingutbudet är stort och det finns gott om mysiga restauranger. Staden har många museer, som hyser allt från sidenhantverk och marionettdockor till fynd från romartiden och konst från olika epoker.
Dag 6Lyon – Marseille
Dagens mål är storstaden Marseille, belägen vid medelhavskusten och Frankrikes största hamnstad. Vi följer floden Rhônes lopp söderut genom vindistriktet Côtes-du-Rhône, Rhônedalen, där vi gör ett besök på vingården Domaine de Corps de Loup. Här tillverkar familjen Daubrée bland annat det röda vinet Côte-Rôtie och det vita vinet Condrier. Efter en intressant rundtur som ger en inblick i gårdens produktion får vi provsmaka flera av deras viner. Framåt tidig kväll anländer vi till Marseille där vi ska bo i två nätter på centralt belägna hotell Best Western Hotel Marseille Bourse Vieux Port, nära huvudgatan La Canebière och de mysiga gatorna i stadens äldsta kvarter Le Panier. Kvällen är fri.
Reseinformation
IngårIngårFlyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · 1 lunch · 2 middagar · alla utflykter och besök enligt program · reseledare
TilläggTilläggEnkelrum från 3 275:-
ValutaValutaEuro
Just nu har vi inga planerade avgångar för Franska slott