Dag 1. Hemorten – Cavaillon
Vi flyger till Nice, där vi hämtas av vår transferbuss som tar oss till den lilla staden Cavaillon, bland fransmän främst känd för sina olika typer av meloner. I Cavaillon, som ligger i den regionala naturparken Luberon, checkar vi in på centralt belägna The Originals Hotel du Parc. Middagen intas på en närliggande restaurang. 

Dag 2. Avignon, vinprovning och besök på chokladfabrik
Efter frukost beger vi oss till en av de mest kända städerna i Provence, påvarnas stad Avignon. Här gör vi en guidad tur i stadens Unescolistade centrum som omges av en cirka 4 km lång medeltida ringmur. Vi besöker bland annat det fästningslika påvepalatset från 1300-talet som fungerade som residens för flera påvar under deras så kallade babyloniska fångenskap. Efter lunch på egen hand fortsätter vi till vinslottet Domaines Mousset, beläget i vindistriktet Châteauneuf-du Pape där druvan grenache spelar huvudrollen. Här producerar familjen Mousset förstklassiga viner sedan fem generationer tillbaka. Vi gör en rundtur som följs av en vinprovning och åker sedan vidare till nästa smakupplevelse. På Chocolaterie Castelain får vi en presentation av chokladfabriken som grundades av Bernard Castelain 1994. Vi får också provsmaka två av de mest populära chokladsorterna innan vi framåt kvällen åker tillbaka till Cavaillon. Kvällen är fri.

Dag 3. Lavendelområdet kring Gordes
Under dagens utflykt njuter vi av böljande lavendelfält och medeltida platser. Vi inleder med ett besök på cistercienserklostret Sénanque, grundat redan på 1100-talet. Under en guidad tur får vi se de gamla byggnaderna i romansk stil och höra om klostrets långa historia. Idag bor här en kommunitet av munkar som lever efter mottot ora et labora, bed och arbeta, och bland annat bedriver lavendel- och biodling. Vi fortsätter till den förtjusande lilla bergsbyn Gordes, belägen på Vauclusebergens sluttningar och karakteriserad av smala kullerstensgränder kantade av stenhus. Här har vi tid för lunch på egen hand och en promenad genom byn som även erbjuder vackra vyer över den omkringliggande dalen och Luberonbergen. Dagens sista utflyktsmål är den familjeägda gården Aroma’ Plantes där man bedriver ekologisk odling av bland annat lavendel. Vi besöker gårdens museum och destilleri och får också prova på att skörda lavendel på traditionellt sätt med en skära. Vi återvänder sedan till Cavaillon där kvällen tillbringas på egen hand.

Dag 4. Glanum, Les Baux och Carrières de Lumières
Idag får vi uppleva tre berömda sevärdheter i hjärtat av Alpillesbergen. Vårt första besök är i den forntida staden Glanum, grundad av kelterna men erövrad av romarna på 100-talet f.Kr. Här har man grävt fram rester av den romerska stadskärnan, med bland annat tempel, privathus och två mycket välbevarade monument: Julii-mausoleet och triumfbågen. Från Glanum åker vi vidare till den pittoreska byn Les Baux-de-Provence som ligger högt uppe på en kalkstensklippa. Här finns gott om konstgallerier, hantverksbutiker, restauranger och kaféer längs byns smala gator. Efter lunch på egen hand fortsätter vi till närbelägna Carrières de Lumières, Ljusets stenbrott, för en annorlunda konstupplevelse. Inne i ett nedlagt kalkstensbrott skapas genom en multimedieshow en magisk värld av konst och musik som inte lämnar någon oberörd. När vi har njutit av detta spektakulära ljus- och ljudspel åker vi tillbaka till Cavaillon. Kvällen är fri.

Dag 5. Cavaillon – Hemorten
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och åker till flygplatsen i Nice för hemfärd. 

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · en middag · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 595:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Cykel Provence

Vandring Provence

Provence

Franska rivieran

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se