Dag 1. Hemorten – Thailand
Vi flyger till Chiang Mai i Thailand. 

Dag 2. Chiang Mai – Chiang Rai
Vi landar i Chiang Mai där vi välkomnas av vår guide och transferbuss som tar oss vidare till Chiang Rai. Semesterkänslan infinner sig snabbt när vi stannar till vid en varm källa på vägen och besöker Suan Jarin Resort där den som vill kan köpa sig något att dricka. Härifrån fortsätter vi till Chiang Rai där vi checkar in på hotell Maryo Resort och tar det lugnt en stund. Kvällen bjuder på gemensam välkomstmiddag på en lokal restaurang och en mysig promenad runt nattbasaren.

Dag 3. Chiang Rai
Efter frukost besöker vi den lokala marknaden och Chiang Rais vackra blå tempel. Vill du svalka dig i värmen så är kokosglassen ett hett tips innan vi åker vidare till Gyllene Triangeln. Namnet kommer sig av att Laos, Myanmar och Thailand här delar en naturlig gräns, men många känner nog igen det på grund av den ökända droghandeln i trakten som vi lär oss mer om på Opiummuseet.  Vi äter gemensam lunch på en restaurang vid Mekongflodens strand med utsikt över Laos. På eftermiddagen besöker vi gränsstaden Mae Sai med sina myllrande marknader samt Hilltribe Villages där många av invånarna fortfarande följer traditionen att töja ut sina halsar och öron med hjälp av smycken. Härifrån tar vi oss vidare till hantverksbyn Ban Pa Ao innan vi återvänder till hotellet.

Dag 4. Chiang Rai – Chiang Khong
Efter frukost tar bussen oss till Chiang Khong och på vägen besöker vi det fantastiska Vita templet med sin förtrollande arkitektur samt avnjuter ännu en god lunch tillsammans på en lokal restaurang. Chiang Kong har varit ett viktigt handelsnav genom historien och även idag fungerar den lilla staden som en port och transitstation till norra Laos. Här tillbringar vi natten på hotell Fortune River View innan vi fortsätter vår resa mot Laos.

Dag 5. Chiang Khong – Huayxay – kryssning till Pak Beng
Vi avnjuter en god frukost innan vi checkar ut från hotellet och beger oss till Vänskapsbron vid gränsen mellan Thailand och Laos. När vi tagit oss igenom gränskontrollen väntar guiden med en tuktuk-transfer till båtpiren för en traditionell båttur längs Mekongfloden. Det här är en fantastisk sträcka av Mekong med väldigt vackra vyer, och vi stannar också till vid de charmiga små byarna Hmong, Yao och Khmu. Väl i Pak Beng besöker vi den färgglada marknaden innan vi checkar in på hotell Le Grand Pakbeng. Gemensam middag på kvällen.

Dag 6. Pak Beng och vidare kryssning till Luang Prabang
Vi fortsätter vår långsamma färd nedför Mekongfloden och njuter av den fantastiska utsikten över flodlandskapets stillsamma skogar och byar. Kanske har vi till och med turen att få syn på en och annan elefant! Vi besöker en fiskeby och en by som tillverkar det inhemska risvinet Lao Rice som vi kan passa på att provsmaka innan vi seglar vidare. En höjdpunkt på resan är Pak-Ou, både bokstavligt och bildligt talat. Tar man sig uppför de höga trapporna finns tusentals Buddhastatyer till beskådan i de heliga grottorna. Vid solnedgången styr vi in mot den världsarvslistade staden Luang Prabang och tar oss till hotell Santi Resort & Spa för incheckning och gemensam middag.

Dag 7. Luang Prabang – Kuang Si Waterfall
Idag vaknar vi med solen och förbereder oss att ta del av en av Laos heligaste traditioner, den dagliga allmoseceremonin. Under denna stillsamma promenad går över 200 buddhistmunkar och samlar in sin måltid för dagen från de troende invånarna. Efter ceremonin besöker vi morgonmarknaden vid det gamla kungliga palatset. Marknaden kan bjuda på lite allt möjligt i matväg beroende på vad lokalbefolkningen har kommit för att byta bort och är ett perfekt tillfälle att ta del av deras dagliga liv.

Vi återvänder till hotellet för frukost och fortsätter därefter till UXO besökscenter för att upptäcka en hemlig del av Laos historia. Härifrån beger vi oss till Kuang Si-fallen som är områdets största vattenfall. Fallen går i flera nivåer och däremellan finns azurblå pooler att svalka sig i. Beroende på hur länge man badar finns det också möjlighet att promenera till den närbelägna byn Ban Thapene och upptäcka de mindre kände vattenfallen där. Man kan också besöka det närbelägna björnreservatet där björnar som räddats undan tjuvjägare lever och frodas.

På vägen tillbaka till Luang Prabang besöker vi Ock Pop Tock Living Craft Center där skickliga hantverkare skapar de traditionella Lao-textilierna, och vi får se hur silkesmask blir till silkesväv och sidenprodukter. Sent på eftermiddagen klättrar vi sedan upp till toppen av Mount Phousi för att upptäcka den heliga förgyllda stupan och njuta av en helt spektakulär panoramautsikt i solnedgången. På kvällen äter vi middag på hotellet. 

Dag 8. Luang Prabang – Pha Tad Ke trädgårdsutflykt
Efter frukost beger vi oss till centrum och båten till Ban Wat That som avgår kl 9. Pha Tad Ke Botanical Garden ligger bara 15 minuter bort och efter en kort presentation av trädgårdarna är vi fria att upptäcka ingefärsträdgården och den etnobotaniska trädgården liksom den fantastiska utsikten över det bergiga Mekonglandskapet på egen hand. Lär dig tälja i bambu, beundra palmer och all möjlig växtlighet, besök dimhuset eller lyssna på en fascinerande föreläsning om orkidéer.
Lunchen intar vi på kaféet innan vi tar båten tillbaka till Luang Prabang. Nu finns det möjlighet att upptäcka lite av staden på egen hand innan vi beger oss till upplevelsecentret The Bamboo Experience. Här tar vi bland annat del av en Baci-ceremoni som ska rena oss från eventuella synder. Middagen bjuder på traditionell underhållning i form av sång och dans innan vi återvänder till hotellet.

Dag 9. Luang Prabang – flyg till Hanoi
Efter vår sista frukost i Luang Prabang beger vi oss ut på upptäcktsfärd. Vi besöker bland annat det vackra templet Wat Mai och det närbelägna kungliga museet som byggdes under den franska kolonialtiden kring förra sekelskiftet. Vi besöker också det gamla Wate Sene-templet och promenerar till det magnifika templet Wat Xiengthong. Efter vår rundtur finns det gott om tid att strosa runt i staden på egen hand innan det är dags att bege sig till flygplatsen och vidare till Hanoi i Vietnam. Vi checkar in på hotell O`Gallery Premier Hotel & Spa i Hanoi på kvällen och äter gemensam middag.

Dag 10. Hanoi stadsrundtur – Traditionell vattenshow
Förmiddagen bjuder på historia. Efter frukost besöker vi Ho Chi Minh-komplexet, inklusive mausoleet, stylthuset och den märkliga Enpelarpagoden. Efter det besöker vi Litteraturens tempel som är Vietnams första universitet. Det grundades redan på 1000-talet till Konfucius ära och är prestigefullt än idag. Efter tid för lunch på egen hand besöker vi bland annat etnologiska museet samt the berömda fängelset Hoa Lo, som döptes till Hanoi Hilton av amerikanska krigsfångar. Innan dagen är över passar vi på att ta del av en genuint vietnamesisk ”vattendockteater” där man spelar upp ett teaterstycke över vattnet med marionettdockor på långa pinnar. Middag och övernattning på hotellet.

Dag 11. Hanoi – Hoa Lu – Tam Coc
Efter frukost ger vi oss ut på en vacker färd bland vidsträckta fält och pittoreska byar längs Vietnams Highway 1. Vårt första stopp för dagen är den gamla staden Hoa Lu som var Vietnams huvudstad under 1200-talet. Här besöker vi tempel från Dinh- och Le-dynastierna och lär oss mer om Vietnams historia. Efter en gemensam lunch åker vi ut på en vacker båtfärd längs floden och passerar både risfält och hisnande bergsformationer innan vi når Tam Coc och dess tre grottor som vi glider igenom. Övernattning på hotell Hidden Charm i vackra Ninh Binh.

Dag 12. Ninh Binh – kryssning Ha Long-bukten
Efter en härlig frukost på hotellet beger vi oss till det världsarvslistade naturområdet Ha Long-bukten. Längs vägen får vi njuta av fler av Vietnams vackra vyer innan vi når stranden och vår båt i bukten. Kryssningen tar oss bekvämt mellan olika bergsformationer och flytande öar och allt vi behöver göra är att beundra landskapet. Middagen serveras i tid för den magiska solnedgången och vi tillbringar natten ombord.

Dag 13. Ha Long-bukten – Hanoi
Ställ väckarklockan tidigt så du inte missar att se dagens första strålar leta sig fram genom dimman över buktens kalkstensklippor. Njut av en härlig frukost ombord och kanske en Tai Chi-lektion ute på däck innan det är dags att lämna skeppet och återvända till Hanoi.
I Hanoi har du tid att upptäcka mer av staden på egen hand. Natten tillbringas på hotell  O`Gallery Premier Hotel & Spa.

Dag 14. Hanoi – Hemorten
Efter en sista hotellfrukost är det dags att bege sig till flygplatsen och tillbaka till Sverige.

Dag 15. Hemkomst
Vi anländer till vår hemort. 

Ingår: Flyg t/r · 12 övernattningar i dubbelrum · 11 frukostar · en brunch · 8 luncher · 8 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 6 195:- · visumkostnad Laos (35 USD) · dricks till guider och chaufförer (betalas i lokal valuta och motsvarar ca 40 sek per person och dag)
Resevaluta: Thailändsk baht, Lao Kip, vietnamesisk dong
Speciellt: Visum till Thailand och Vietnam behövs ej för svenska medborgare. Visum till Laos utfärdas vid inresa. Medtag ett passfoto till detta. På avresan 2/2 bor vi på hotell Silk Path Luxury i Hanoi.

Andra liknande resor:

Stora Vietnam

Sydostasien

Vietnam

Yunnan

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se