tid

Avgångstider 05.30 Borås, 06.30 Göteborg, 07.30 Varberg, 07.50 Falkenberg och ytterligare ett tiotal orter i västra Sverige.

Dag 1. Hemorten – Bayern
Vi åker genom södra Sverige och Danmark. Därefter tar vi färjan Gedser–Rostock. I Tyskland övernattar vi på ett övernattningshotell som ligger i Bayern.

Dag 2. Bayern – Lido di Jesolo
Vi äter frukost på hotellet, och därefter fortsätter resan. Under dagen når vi vår slutdestination, Lido di Jesolo, där vi checkar in för sju nätter på fyrstjärniga Hotel Croce di Malta. Hotellet ligger precis intill det gnistrande Medelhavet och har en stor pool för hotellets gäster. På kvällen avnjuter vi en middag i hotellets mysiga restaurang där det serveras mat som är inspirerad både av det klassiska italienska köket och av rätter från regionen.

Dag 3. Lido di Jesolo
Frukost. Idag har vi dagen fri till att utforska Lido di Jesolo på egen hand. Staden ligger på en smal udde endast några mil utanför Venedig i Venetoregionen. Ofta kallas den bara ”Jesolo” för att undvika sammanblandning med ön Lido som tillhör Venedig. Lido di Jesolo erbjuder något för alla – upptäck till exempel vattenlandet Aqualandia, akvariet Tropicarium Park, nöjesparken Jesolandia, eller besök något av stadens museer. Allra mest lockar förmodligen den 15 kilometer långa sandstranden med sitt utmärkta badvatten. På kvällen serveras middag i hotellets restaurang.

Dag 4. Venedig
Vi äter frukost och tar sedan båten mot Venedig, som avgår från Punta Sabbioni lite längre ut på samma udde som hotellet. Venedig grundades redan på 400-talet e.Kr. och är ett tusenårigt världsarv fyllt av kulturskatter byggt på pålar. Här stiger pärlemorskimrande och förgyllda palats upp ur kanalens mörka vatten, och det är inte helt lätt att hitta bland de trånga gränderna och de små undangömda torgen.

Vi kliver av nära Markusplatsen, Venedigs hjärta, där vi möts av vår lokalguide som tar oss med på en guidad tur. Markusplatsen, Piazza San Marco, är ett av Venedigs absoluta måsten. Här ligger den mäktiga Markuskyrkan med sin speciella arkitektur samt kampanilen, det nästan 100 meter höga klocktornet. Efter stadspromenaden och lite tid på egen hand åker vi båt till den konstgjorda ön Tronchetto och vidare tillbaka till Lido di Jesolo. Vi avrundar dagen med middag i hotellets restaurang.

Dag 5. Lido di Jesolo
Efter frukost på hotellet har vi dagen fri att ägna åt egna aktiviteter. Koppla av och njut av solen och havet vid hotellets privata strand. Utforska staden eller delta i någon av de utomhusaktiviteter som det finns gott om i Lido di Jesolo, såsom exempelvis cykling, ridning eller djuphavsfiske. Gemensam middag på kvällen.

Dag 6. Treviso
Vi inleder dagen med frukost på hotellet och sedan ger vi oss iväg till Treviso. Treviso ligger på en slätt mellan Alperna och Venedigbukten och är känt för att vara platsen där den italienska dessertklassikern tiramisù blev till. Treviso kallas ofta för ”lilla Venedig” på grund av alla de kanaler som löper genom staden. Vi inleder besöket med en guidad stadsrundtur. Bland stadens största sevärdheter finns katedralen, som är byggd ovanpå ruiner från romartiden. Den har sedan dess blivit ombyggd i både romansk och nyklassisk stil och innehåller ett konstverk av den berömda renässansmålaren Tizian. Under dagen åker vi till vingården Castello di Roncade som ligger på den vackra landsbygden i den lilla byn Roncade, mellan Venedig och Treviso. Här får vi en rundtur i den venetianska villan som är ett unikt exempel på renässansarkitektur i norra Italien. Under rundturen ser vi bland annat vinodlingarna och vinkällaren, och får dessutom provsmaka fem utsökta viner. Vi återvänder till Lido di Jesolo och äter middag i hotellets restaurang.

Dag 7. Lido di Jesolo
På morgonen serveras frukost på hotellet, och därefter har vi dagen fri till att njuta av sol och bad eller ge oss ut på utflykter efter eget önskemål. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 8. Udine
Frukost. Vi ger oss av på en dagsutflykt till Udine dit vi ankommer lagom till lunch som intas på egen hand. Udine ligger i Friulien nära den slovenska gränsen. Det är en livlig universitetsstad med ett charmigt historiskt centrum. Här finns massor av kaféer och mysiga matställen. Regionen är ett av Italiens mest spännande vin- och matområden, vilket vi utforskar efter lunch då vi gör besök hos en lokal ost- och skinkproducent i San Daniele. Här blir vi visade runt och får provsmaka ost och lufttorkad skinka som är typiska för regionen. Vi åker vidare till vinproducenten Pitars som tillverkar viner enligt friuliansk tradition. Vi får en rundvisning i vinkällaren och provsmakar några av deras fina viner. På kvällen avnjuter vi en sista middag på hotellet.

Dag 9. Lido di Jesolo – Leipzig
Efter frukost lämnar vi vårt hotell och påbörjar vår resa norrut i Europa. På vägen hem övernattar vi en natt i utkanten av tyska Leipzig.

Dag 10. Leipzig – Hemorten
Vi äter frukost och fortsätter sedan vår resa norrut. Vi beräknas vara i Malmö 17.45, Göteborg 21.45 och Stockholm cirka 23.45.

Observera att denna resa går i lite snabbare tempo än andra resor eftersom vi kör med två chaufförer. Vi kör i ungefär tretimmarsintervaller mellan rasterna. Detta innebär även att vi inte har någon reseledare.

Ingår: Buss t/r · 9 övernattningar i dubbelrum · 9 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program
Tillägg: Enkelrum från 1 595:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: Resan går i snabbare tempo med två chaufförer och utan reseledare

Andra liknande resor:

Lido di Jesolo

Venedig

Kryssning Grekland

Rom Florens Venedig

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se