Dag 1. Hemorten – Baku
Vi landar på flygplatsen och åker genom ett myllrande Baku till hotell Sapphire Bayil, nära Flaggtorget och Kristallhallen där Melodifestivalen hölls 2012. Här checkar vi in och på kvällen avnjuter vi en välkomstmiddag tillsammans.

Dag 2. Baku – Shamakhi – Lahij – Gabala
Idag checkar vi ut och börjar vår upptäcktsfärd genom Azerbajdzjan. Målet för dagen är Gabala i nordväst. På vägen stannar vi till vid bland annat Diri-Baba-mausoleet, en muslimsk helgedom från 1400-talet. Det sägs att helgonet Diri-Baba ligger begravt här och platsen besöks av många pilgrimer. I närbelägna Shamakhi besöker vi sedan Jumamoskén, eller Fredagsmoskén som den också kallas, en av de största muslimska kyrkorna i området, med en historia som sträcker sig 1200 år bakåt i tiden. Färden fortsätter sedan mot den pittoreska lilla byn Lahij. Här har man bevarat sina gamla hantverkstraditioner med mattvävning och kopparsmide och vi bjuds även på en vacker utsikt över Girdiman-flodens kanjon. Dagen avslutas med en vinprovning på ASPI Savalan Qabala innan vi anländer till Hotel Qafqaz Karvansaray i Gabala där vi checkar in.

Dag 3. Gabala – Sheki – Gjandzja
Efter frukost lämnar vi Gabala och kör mot Sheki som med sina 2 500 år är en av de äldsta städerna i Kaukasusområdet. Sheki var en betydelsefull handelsstad under Sidenvägens guldålder, och här besöker vi bland annat basaren som än idag har ett fantastiskt utbud av allt från mat till husgeråd. Under en rundtur i området besöker vi det mäktiga Sheki Khans palats från 1700-talet, som liksom Shekis gamla historiska centrum är upptaget på Unescos världsarvslista. Det finns också möjlighet att besöka några av stadens många hantverksbutiker. Före lunch får vi lära oss mer om hur stadens vackra färgade glas tillverkas och har även möjlighet att skapa ett eget konstverk att ta med hem. Vår gemensamma lunch intar vi på en av de två gamla karavanserajerna som fortfarande finns kvar i området. Här bodde Sidenvägens många karavanresenärer under sina långa resor till Samarkand. Efter lunch besöker vi en av världens äldsta kristna kyrkor. Den ligger i byn Kish och kallas ibland för ”Alla kyrkors moder” då den grundades mindre än hundra år efter Kristi födelse. Härifrån åker vi vidare till en vingård där vi gör en vinprovning. Sedan fortsätter vi mot dagens slutmål Gjandzja, där vi checkar in på Hotel Ramada Plaza och äter gemensam middag.

Dag 4. Gjandzja – Göygöl – Gjandzja
Vi äter frukost på hotellet och åker sedan till den vackra nationalparken Göygöl i Kaukasusbergen, där vi får njuta av den fantastiska sjön med samma namn. Göygöl betyder ”den blå sjön”, och det klara vattnet skiftar i grönt och blått. Vi besöker också den närbelägna staden Göygöl som tidigare hette Helenendorf då den grundades av tyska emigranter på 1800-talet. Här kan man fortfarande se många fina exempel på gammal tysk arkitektur, bland annat i den lutheranska katedralen som byggdes 1854. Från nationalparksområdet återvänder vi till Gjandzja, och efter gemensam lunch går vi på upptäcktsfärd i staden. Gjandzja är Azerbajdzjans största stad efter Baku och bjuder på många sevärdheter, däribland den stora Fredagsmoskén som grundades av Abbas den store under 1600-talet. Vi får också se ett gammalt badhus från 1600-talet, frihetskämpen Javad Khans mausoleum, Alexander Nevskij-katedralen och det berömda Flaskhuset. Huset uppfördes på 60-talet av Ibrahim Jafarov, till minne av hans bror som försvann under andra världskriget, och består av cirka 50 000 glasflaskor. Vi besöker även mausoleet för den berömda 1100-talspoeten Nezami Ganjavi före vår gemensamma middag.

Dag 5. Gjandzja – Geoktschai – Gobustan – Baku
Efter frukost checkar vi ut från hotellet och börjar vår färd tillbaka till Baku. På vägen stannar vi för vinprovning och en sen lunch i granatäpplenas Geoktschai. Under eftermiddagen besöker vi utomhusmuseet i Gobustan med sina berömda hällristningar. Målningarna i detta Unescolistade område är över 10 000 år gamla och ger en ovärderlig inblick i mänsklighetens förflutna, med bilder på allt från människor till djur och båtar. Från hällristningarna åker vi vidare till lervulkanerna några mil utanför Baku. Här finns nästan hälften av jordens alla lervulkaner och det fascinerande fenomenet lockar många besökare, inte minst de som vill njuta av välgörande lerbad eller åka lerkana nedför slänterna. Tillbaka i Baku checkar vi in på Hotel Sapphire Bayil igen och avnjuter en gemensam middag på en fiskrestaurang i närheten.

Dag 6. Baku
Baku är Azerbajdzjans största stad och en smältdegel av olika kulturer och folkslag. Det finns väldigt mycket att se, däribland Martyrernas allé, som är ett monument till minne av januarimassakern 1990 när över 130 civila mördades av Sovjetunionens styrkor. Minnesparken innehåller flera byggnadsverk och monument och erbjuder panoramautsikt över Bakubukten. Vi går på en rundtur genom den Unescolistade gamla stan och besöker bland annat Jungfrutornet från 1100-talet, med sin tragiska kärlekshistoria, och Shirvanshah Khalilullahs mäktiga palatskomplex från 1400-talet. Vår tur inkluderar också vackra karavanserajer, moskéer och badhus. Efter lunch på egen hand gör vi ett besök på det vackra kulturcentret Heydar Aliyev Center som påminner om Sydneys operahus och är ett av stadens mest kända landmärken. Eftermiddagen inkluderar en liten båtresa om vädret tillåter. Middagen äter vi tillsammans på en trevlig restaurang.

Dag 7. Baku – Apsjeronhalvön – Baku – Hemorten
Efter frukost åker vi ut på en spännande resa till Apsjeronhalvön och Ateshgah, Den eviga eldens tempel. Templet uppfördes av indiska tillbedjare på 1800-talet, och i zoroastrisk lära symboliserar elden som brinner här guden Ahura Mazdas visdom och kraft. Bakus brinnande berg Yanardag matar lågorna med gaser från sitt inre och ser till att elden aldrig slocknar. Efter detta värmande besök hos en för många okänd religion återvänder vi till stadens centrum för gemensam lunch. Resten av dagen är fri att tillbringa på egen hand innan vi samlas på kvällen för en gemensam avskedsmiddag. Kanske vill du inhandla lite belugakaviar, lära dig mer om Formel 1-tävlingarna i staden eller bara njuta av denna smältdegel till stad och de fläktande vindarna från Kaspiska havet. Vi checkar ut sent på kvällen och tar oss till flygplatsen där vi påbörjar vår hemfärd. Vi har tillgång till våra hotellrum ända fram till avfärd.

Dag 8. Hemorten
Vi når vår hemort.

Visum
Visum krävs för inträde till Azerbajdzjan. Mer information kommer att skickas ut närmare avresa. Passet måste vara giltigt tre månader efter hemkomst.

Ingår: Flyg t/r · 6 övernattningar i dubbelrum · 6 frukostar · 6 middagar · 5 luncher · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 275:- · visum
Resevaluta: Azerbajdzjansk manat
Speciellt: Avresa sent på kvällen dag 7.

Andra liknande resor:

Georgien & Armenien

Georgien

Centralasien

Cypern

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se