Dag 1. Hemorten – Montaione
Vi flyger till Italien. Vår buss tar oss till byn Montaione, belägen bland kullarna mellan Florens och Volterra. Vi checkar in på hotell Palazzo Mannaioni som är inhyst i en byggnad från 1500-talet. Montaione är en liten by men har en förtjusande medeltida stadskärna med flera butiker. Cirka 3 kilometer söderut finns rester av en romersk vattencistern från 200-talet e.Kr. På turistbyrån kan man få information om de vandringsleder som finns runt byn. Det är också möjligt att hyra cykel om man på lediga dagar vill göra en tur i det vackra området utanför byn. På kvällen äter vi middag på hotellet.

Dag 2. San Gimignano och Certaldo
Efter frukost är det dags för resans första utflykt. Vi börjar med att åka söderut genom det natursköna kuperade landskapet till San Gimignano, staden som är känd för sina medeltida torn. Vi gör en promenad i den välbevarade pittoreska stadskärnan, klassad som världskulturarv av Unesco. På egen hand kan man besöka stadens domkyrka där väggarna är dekorerade med fresker från 1300-talet. Vi fortsätter sedan till en lantgård där man odlar saffran. Efter en tur på egendomen äter vi en gemensam lätt lunch som består av rätter smaksatta med saffran. På vackra vägar kantade av olivträd och vinodlingar åker vi vidare till Certaldo, födelseplats för författaren Giovanni Boccaccio som på 1300-talet skrev novellcykeln Decamerone. För att komma upp till Certaldos övre medeltida centrum åker vi bergbana. Vi gör en promenad bland de smala gränderna och avslutar med ett besök i en liten keramikverkstad, där vi får se hur man målar keramiken med traditionella motiv. På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 3. Lari och Vinci
Idag beger vi oss västerut. På slingrande landsvägar genom små byar når vi Lari, en liten stad som en gång i tiden var huvudort i det område som kallas Pisas kullar. Staden domineras av en medeltida fästning som nu inrymmer ett museum. I Lari gör vi ett besök på en pastafabrik där familjen Martelli har tillverkat pasta sedan 1926. Man använder fortfarande traditionella metoder, och under en intressant tur får vi en inblick i pastaproduktionens olika moment. Pastadegen görs av durumvetemjöl, och man använder matriser av brons vilket resulterar i en pasta med sträv yta som lättare tar upp pastasåsen. Vi fortsätter sedan till staden Vinci, där den store konstnären, arkitekten och uppfinnaren Leonardo föddes 1452. I stadens medeltida borg finns ett museum, där man kan beskåda modeller av många av Leonardos uppfinningar som har konstruerats enligt hans egna ritningar (inträde tillkommer). Därefter återvänder vi till Montaione och äter middag på hotellet.

Dag 4. Rundtur i Chiantiområdet
Chianti är ett historiskt område mellan Siena och Florens. De skogklädda Chiantibergen som löper genom området når en högsta höjd på cirka 800 meter. Vinodlingar och olivlundar kantar de natursköna vägarna. Denna dag åker vi på en tur genom Chianti Classico-distriktet, berömt för sitt vin som främst görs på druvan sangiovese. Den svarta tuppen, gallo nero, är symbolen för Chianti Classico-vinerna och finns alltid på vinetiketten. Under dagens lopp stannar vi till i några av områdets mest kända orter, och vi gör även en vinprovning i en lokal vinkällare. Väl tillbaka i Montaione serveras vi middag på vårt hotell.

Dag 5. Tryffeljakt och olivoljeprovning
Idag får vi prova på två av Toscanas specialiteter. Vi börjar med att åka till Villa Machiavelli, belägen i Chianti Classico-distriktet. Här skrev den florentinske statsmannen Niccolò Machiavelli sitt mest berömda verk Fursten, en politisk skrift där han beskriver den ideale härskaren. Vårt besök inleds med en välkomstdrink i trädgården där personalen presenterar programmet för dagen. Vi gör en guidad tur i museet, inrymt i Machiavellis rum, och tar en promenad i den vackra trädgården. Sedan ger vi oss ut på tryffeljakt med hund och avnjuter därefter en tryffelprovning tillsammans med lokalt vin och tilltugg. Vi åker vidare västerut till landsbygden utanför staden San Miniato för att besöka en olivkvarn. Här producerar man kallpressad extra jungfruolivolja, och vi gör en provsmakning av de dyrbara dropparna. På kvällen äter vi gemensam middag på vårt hotell.

Dag 6. Tillvalsutflykt Florens
Dagen är fri för egna aktiviteter. Den som så önskar kan åka på en tillvalsutflykt till Toscanas huvudstad Florens, känd för sin arkitektur, konst och kultur. Tillsammans med en lokalguide upptäcker vi de främsta sevärdheterna i denna berömda renässansstad. Vi ser bland annat Piazza del Duomo med den mäktiga katedralen, klocktornet och dopkyrkan samt Rådhustorget med rådhuset uppfört i början på 1300-talet. Efter turen har vi tid för lunch och strövtåg på egen hand. Florens ligger på båda sidor om floden Arno, och den mest kända bron är Ponte Vecchio med sina många guldsmedsbutiker. I staden finns flera intressanta museer och bra shopping. Under eftermiddagen återvänder vi till Montaione. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris fr. 695:-
På kvällen serveras middag på vårt hotell.

Dag 7. Montaione
Efter frukost har vi förmiddagen till eget förfogande. På eftermiddagen är det dags för vinprovning på vårt hotell. Guidade av en vinexpert får vi nere i vinkällaren smaka de bästa lokala vinerna. På kvällen intar vi middag på hotellet.

Dag 8. Montaione – Hemorten
Frukost och därefter avresa till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 695:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Toscana

Toscana

Cykel Toscana

Musik i Toscana

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se