Dag 1. Hemorten – Terracina, Sperlonga och Gaeta
Vi flyger till Rom. Vår buss tar oss till våra boendeorter Terracina, Sperlonga och Gaeta. Det finns tre möjliga hotellalternativ, se nedan. Samtliga dagar har vi frukost och middag på vårt hotell.

Dag 2–7. Sol och bad
Kuststräckan söder om Rom kallas Odysseus riviera då Odysseus enligt traditionen kom hit under sin färd runt Medelhavet. Här finns flera mysiga städer med pittoreska stadskärnor, långa sandstränder och klart vatten. Vi tillbringar våra dagar i en solstol eller på egna strövtåg i områdena kring kustremsan och njuter av värmen.

Terracinas främsta sevärdhet är den medeltida katedralen som ligger högst uppe i stadens äldsta del. Här finns också rester av antika byggnader och av den romerska vägen Via Appia. Ovanför staden på berget Sant’Angelo ligger på 227 meters höjd ruinerna efter ett imponerande tempel från första århundradet f.Kr. Norr om Terracina finns Circeoberget, en både macchia- och skogklädd kalkstenskulle vars högsta punkt är 541 m ö.h. Det var vid detta berg som trollkvinnan Kirke enligt Homeros förvandlade Odysseus män till svin.

Sperlongas historiska centrum, beläget uppe på en höjd, utgörs av en labyrint av gränder och trappor kantade av vitkalkade hus, varav vissa pryds av väggmålningar. Vid havet nere i stadens moderna del är det mysigt att promenera längs strandpromenaden där det finns gott om glassbarer, kaféer och restauranger. I slutet av stranden som ligger söder om Sperlonga finns rester av en villa från kejsar Tiberius tid. I det närliggande arkeologiska museet kan man beundra de storslagna antika skulpturer som arkeologerna funnit i villan.

Gaeta ligger på en udde i Gaetabukten och är neapolitanarnas klassiska semesterort. Stadens äldsta del, längst ut på udden, domineras av en medeltida borg och nedanför den finns gator med medeltida bebyggelse. Inom stadens territorium ligger parken Monte Orlando på en skog- och macchiaklädd kulle 171 m ö.h. Här finns flera kilometer stigar i den vackra naturen och rester av monument från både antiken och de bourbonska kungarnas tid.

Vi erbjuder även följande tillvalsutflykter:
Utflykterna behöver förbokas inför resan.

Utflykt Neapel med pizzalunch
Vi åker buss till Kampaniens livliga och kontrastrika huvudstad Neapel. Här möter vi vår lokalguide som tar oss med på en rundtur i staden. Vi ser det monumentala Neapel med bland annat Castel Nuovo och sevärdheterna kring det kungliga slottet. Vi promenerar också i centro storico, den Unescolistade historiska stadskärnan där gatunätet är detsamma som under den grekisk-romerska tiden. Här finns den pittoreska gatan Via San Gregorio Armeno, som kantas av lokaler där man tillverkar och säljer de berömda neapolitanska julkrubborna med tillhörande figurer. Till lunch serveras vi förstås neapolitansk pizza. Pris 745:-

Utflykt Albanobergen
Söder om Rom ligger det natursköna kuperade området Albanobergen, skapat av vulkanisk aktivitet. Här finns en rad charmiga småstäder som går under samlingsnamnet Castelli Romani. Området har ända sedan antiken varit en populär tillflyktsort för romare som under heta sommarmånader söker sig hit för att få svalka. Under 1500- och 1600-talen byggde många adliga familjer pampiga sommarvillor här. Vårt första stopp blir i den lilla staden Ariccia, känd för sin porchetta, som är urbenad helstekt spädgris kryddad med örter, vitlök och rosmarin. Därefter besöker vi staden Frascati, berömd för sitt vita vin. Under dagen äter vi lunch på en fraschetta, en traditionell typ av enklare restaurang. Vi gör också ett besök på en vingård där vi får en rundvisning som avslutas med vinprovning. Pris 745:-

Dag 8. Terracina, Sperlonga och Gaeta – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och har sedan fri tid fram till dess att vår buss kommer och hämtar oss för att köra oss till flygplatsen.

Våra hotell
Vi erbjuder boende på tre olika hotell. Vilka hotell som erbjuds framgår vid respektive avresedatum. Nedan följer mer information om varje hotell.

Hotel Torre del Sole ****
Fint hotell beläget vid stranden. Till Terracinas centrum är det cirka 4 km från hotellet. På strandpromenaden nära hotellet finns en hållplats för den lokala bussen som går in till centrum. Hotellet erbjuder bland annat pool, strandbar och morgonaktiviteter på stranden.

Virgilio Grand Hotel ****
Hotellet ligger nära Sperlongas centrum och cirka 350 meter från stranden. Det finns även ett wellnesscenter som erbjuder olika spabehandlingar.

Hotel Mirasole International ****

Ett trevligt hotell med pool och nära till både Gaetas centrum och stranden. Parken Monte Orlando ligger precis intill hotellet.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 995:- · tillvalsutflykter
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Cykel Lazio

Ischia

Rom Sorrento Capri

Rom Ischia Neapel

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se