Dag 1. Hemorten – Santander
Vi flyger till Bilbao. Vår reseledare tar oss till vår buss för vidare färd på snabba motorvägar genom ett kuperat landskap till regionen Kantabriens huvudstad Santander. Här checkar vi in för två nätter på Hotel Santemar, som ligger nära den långa Sardinerostranden. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Utflykt Bilbao
Idag återvänder vi till Baskiens största stad Bilbao, belägen på båda sidor om floden Nervión. Vi inleder med en guidad rundtur i den spännande staden, som har gått från grå industristad till färgglad kulturpärla där gammalt och nytt samsas sida vid sida. Vi har sedan tid för lunch på egen hand, då man kan passa på att prova pintxos, smårätter av olika slag som är baskernas motsvarighet till tapas. På eftermiddagen besöker vi det berömda Guggenheimmuseet, med modern och samtida konst. Den unika byggnaden ritades av arkitekten Frank O. Gehry och invigdes 1997. Under tidig kväll kommer vi tillbaka till Santander och serveras middag på hotellet.

Dag 3. Santander – Oviedo
När vi ätit frukost och checkat ut gör vi en guidad rundtur i Santander, som ligger på en halvö vid Biscayabukten. Arkitekturen präglas av att stora delar av innerstaden förstördes vid en förödande brand 1941. Efter lunch på egen hand lämnar vi Santander och reser västerut mot regionen Asturiens huvudstad Oviedo. På vägen stannar vi för ett besök på ostfabriken Quesería Vega de Tordín, naturskönt belägen mellan två bergskedjor. Under en rundvisning får vi en inblick i produktionen av den ursprungsskyddade blåmögelosten Cabrales, som vi också får provsmaka. Därefter fortsätter vi genom det vackra kuperade landskapet till Oviedo. Vi checkar in för två nätter på centrala NH Principado där vi äter gemensam middag.

Dag 4. Oviedo
Dagen inleds med en guidad rundtur i Oviedo. Under vår promenad i centrum, upptaget på Unescos världsarvslista, ser vi bland annat den berömda katedralen i gotisk stil, de många torgen med imponerande byggnader från olika epoker och delar av den gamla stadsmuren från 1200-talet. Efter turen har vi resten av dagen till eget förfogande, i denna forna huvudstad i kungariket Asturien. Huvudgatan Calle Uría kantas av butiker av alla de slag och ligger nära Oviedobornas favoritpark Campo de San Francisco med vackra promenadstråk. På kvällen samlas vi för gemensam middag på ett ciderhus i Oviedos pittoreska centrum. En av regionen Asturiens mest berömda produkter är cider som görs på äppelmust, och Oviedo brukar kallas ciderns huvudstad.

Dag 5. Oviedo – Santiago de Compostela
Idag lämnar vi Asturien och beger oss till regionen Galicien. Längs vägen gör vi en avstickare till stranden As Catedrais, katedralstranden, känd för sina spektakulära klippformationer som har skulpterats av hav och vindar. Under sen eftermiddag anländer vi till Galiciens huvudstad Santiago de Compostela, slutmålet för pilgrimsleden El Camino de Santiago. Här checkar vi in för två nätter på fyrstjärniga Gran Hotel Los Abetos och äter middag på hotellet.

Dag 6. Santiago de Compostela, utflykt Finisterre
Att promenera i Santiago de Compostelas historiska stadskärna, upptagen på Unescos världsarvslista, är som att stiga rakt in i historien. Medeltida stenbelagda gator, pittoreska små torg, kloster och kyrkor vart man vänder sig. Och så den fantastiska katedralen från 1000-talet, uppförd över aposteln Jakobs grav och en av Spaniens finaste romanska byggnader. Med sina två höga torn och imponerande fasad dominerar den Praza do Obraidoiro, det största av de fyra torg som finns runt katedralen. Tillsammans med en lokal guide gör vi en förmiddagstur i denna fascinerande stad och har därefter fri tid för lunch. På eftermiddagen åker vi på en utflykt till Kap Finisterre, en udde som skjuter ut i Atlanten. Under antiken ansågs den utgöra världens ände – finis terrae på latin. Efter denna naturupplevelse återvänder vi till vårt hotell där vi på kvällen äter middag.

Dag 7. Santiago de Compostela – Combarro – Porto
Efter frukost och utcheckning lämnar vi Santiago de Compostela och åker söderut. Vid en av Rías Baixas, fyra flodmynningar vid Galiciens södra västkust, ligger den förtjusande fiskebyn Combarro. Under en promenad i byns gamla del kan man se de typiska fiskarhusen med vackra balkonger i sten eller trä samt de många stenkorsen med Kristus avbildad på ena sidan och jungfru Maria på andra. Men det som Combarro är mest berömt för är de så kallade hórreos, små visthusbodar som vilar på stenpelare. Vi fortsätter sedan mot Portugal och portvinsstaden Porto, där vi ska bo en natt på Holiday Inn Porto Gaia. Tillsammans med en lokal guide utforskar vi med buss och till fots Portugals andra största stad, belägen vid floden Douro. Vi ser bland annat tvåvåningsbron Dom Luís I, de färgglada husen i kvarteret Ribeira vid Douros strand, det pampiga börshuset och katedralen Sé do Porto. På kvällen serveras middag på hotellet.

Dag 8. Porto – Hemorten
Vi checkar ut från vårt hotell och åker till Portos flygplats för vidare färd hemåt.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 895:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På avresan 3/6 bor vi på hotell Eurostars Oporto dag 7. På avresan 23/9 bor vi på Hotel Silken Rio i Santander dag 1-3 och på hotell Cuidad de Oviedo dag 3-5.

Andra liknande resor:

Baskien

Vinvandring Rioja

Pilgrimsvägen

Bordeaux Cognac

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se