Dag 1. Hemorten – Lido di Jesolo
Vi flyger till Italien och tar oss sedan vidare till Lido di Jesolo. Vi checkar in på fyrstjärniga Hotel Croce di Malta, beläget vid havet. Hotellet har både pool och privat strand. Samtliga dagar ingår frukostbuffé och middag.

Dag 2. Lido di Jesolo
Idag finns möjlighet att utforska Lido di Jesolo på egen hand. Staden ligger på en smal udde endast några mil utanför Venedig i Venetoregionen. Ofta kallas den bara ”Jesolo” för att undvika sammanblandning med ön Lido som tillhör Venedig. Lido di Jesolo erbjuder något för alla – upptäck till exempel vattenlandet Aqualandia, akvariet Tropicarium Park, nöjesparken Jesolandia, eller besök något av stadens museer. Allra mest lockar förmodligen den 15 kilometer långa sandstranden med sitt utmärkta badvatten.

Dag 3. Udine
Vi åker på en dagsutflykt till Udine som ligger i regionen Friulien nära gränsen till Slovenien. Det är en livlig universitetsstad med ett charmigt historiskt centrum. Här finns massor av kaféer och mysiga matställen. Efter lunch på egen hand åker vi vidare till San Daniele, där vi gör ett besök hos en lokal ost- och skinkproducent. Här blir vi visade runt och får provsmaka ost och lufttorkad skinka som är typiska för regionen. Vi fortsätter till vinproducenten Pitars som tillverkar viner enligt friulisk tradition. Vi får en rundvisning i vinkällaren och provsmakar några av deras fina viner.

Dag 4. Venedig
Efter frukost tar vi båten mot Venedig, som avgår från Punta Sabbioni lite längre ut på samma udde som hotellet. Venedig grundades redan på 400-talet e.Kr. och är ett världsarv fyllt av kulturskatter byggt på pålar. Vi kliver av nära Markusplatsen, Venedigs hjärta, där vi möts av vår lokalguide som tar oss med på en guidad tur. Markusplatsen, Piazza San Marco, är ett av Venedigs absoluta måsten. Här ligger den mäktiga Markuskyrkan med sin speciella arkitektur samt kampanilen, det nästan 100 meter höga klocktornet. Efter stadspromenaden och lite tid på egen hand åker vi båt till den konstgjorda ön Tronchetto och vidare tillbaka till Lido di Jesolo.

Dag 5. Strada del Prosecco
Idag tar vi oss norrut och åker längs den vackra vinvägen Strada del Prosecco i området kring Conegliano och Valdobbiadene, ett böljande landskap med grönskande natur. Vi stannar till på ett par vingårdar där vi provsmakar både vin och prosecco samt får en lektion i hur man framställer denna bubblande dryck. Vi äter en lättare lunch tillsammans på en av vingårdarna. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell.

Dag 6. Treviso
Vi åker runt fem mil inåt landet till Treviso, som ligger på en slätt mellan Alperna och Venedigbukten. Staden är känd för att vara platsen där den italienska dessertklassikern tiramisù blev till och för alla sina kanaler som löper genom staden. Vi inleder besöket med en guidad rundtur. Bland stadens största sevärdheter finns katedralen, som är uppförd ovanpå ruiner från romartiden. Den har sedan dess blivit ombyggd i både romansk och nyklassisk stil och innehåller ett konstverk av den berömda renässansmålaren Tizian. Under dagen åker vi också till vingården Castello di Roncade som ligger på den vackra landsbygden i den lilla byn Roncade, mellan Venedig och Treviso. Här får vi en rundtur i den venetianska villan som är ett unikt exempel på renässansarkitektur i norra Italien. Under rundturen ser vi bland annat vinodlingarna och vinkällaren och får dessutom provsmaka fem utsökta viner.

Dag 7. Trieste
Efter frukost är det dags att åka österut till Trieste eller porten till Balkan som staden ibland kallas. Historiskt sett har denna plats varit enormt viktig för handel och kulturutbyte i området. Staden var en av de viktigaste hamnstäderna i kejsardömet Österrike–Ungern, som den tillhörde fram till 1918 då den tillföll Italien. Vi börjar vårt besök med en rundtur tillsammans med en lokalguide och har sedan resten av dagen fri för egna strövtåg. Här finns flera gågator som kantas av vackra byggnader och butiker av alla de slag. Under eftermiddagen återvänder vi till Lido di Jesolo.

Dag 8. Lido di Jesolo – Hemorten
Frukost och avresa mot flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 295:-
Resevaluta: Euro
Speciellt: På resan 3/10 så byter besöket vid Castello Di Roncade och den guidade turen i Treviso på dag 6 plats med varandra i programmet.

Andra liknande resor:

Lido di Jesolo

Venedig

Kryssning Grekland

Rom Florens Venedig

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se