Dag 1. Hemorten – Trezzo
Vi flyger till Milano. Väl framme möter vi vår buss som tar oss till det mysiga hotellet Best Western Villa Appiani, där vi bor i två nätter. Hotellet ligger i ett historiskt 1700-talshus i den lilla staden Trezzo sull’Adda, nära slottet och det gamla kraftverket vid Addafloden. Gemensam middag på kvällen.

Dag 2. Utflykt Milano
Idag beger vi oss till metropolen Milano, Italiens ekonomiska hjärta och regionen Lombardiets huvudstad. Här ligger världsberömda modehus sida vid sida med historiska monument. Under en guidad rundtur ser vi några av stadens främsta sevärdheter, såsom operahuset La Scala och gallerian Vittorio Emanuele II med butiker, restauranger och kaféer. Stadens mest berömda byggnad är den storslagna gotiska katedralen Duomo i vit marmor, dekorerad med tusentals statyer och spiror. Vi avslutar vår tur med en uppfriskande aperitif på ett av Milanos populäraste kaféer och har sedan lite fri tid för egna strövtåg innan vi återvänder till vårt hotell. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Milano – Turin
Vi lämnar Trezzo sull’Adda och Milano bakom oss och reser vidare till regionen Piemontes huvudstad Turin. På den flacka Poslätten har man odlat ris i över femhundra år, och hos en av områdets många risproducenter gör vi ett intressant besök. Vi blir visade runt anläggningen och får en inblick i tillverkningsprocessen innan vi äter en lunch där ris givetvis är en huvudingrediens. I Turin checkar vi in för två nätter på hotell Holiday Inn Turin Corso Francia. Middag i hotellets restaurang på kvällen.

Dag 4. Utflykt Turin och Langhe
Efter frukost är det dags för en guidad rundtur i Turin, som var Italiens första huvudstad efter enandet 1861. Vi passerar bland annat stadens hjärta, torget Piazza Castello med det storslagna kungliga palatset, det imponerande torget Piazza San Carlo samt domkyrkan som hyser den berömda Turinsvepningen. Efter turen har vi tid att upptäcka denna intressanta stad på egen hand. Man kan till exempel titta in i de övertäckta vackert utsmyckade galleriorna, promenera under de kilometerlånga arkaderna, prova den typiska varma drycken bicerin, som är en blandning av espressokaffe, varm choklad och ångvispad mjölk, och besöka den gamla judiska synagogan Mole Antonelliana som idag är Italiens officiella filmmuseum. Med hiss kan man ta sig upp till toppen av denna byggnad och njuta av panoramavyn över staden. Missa inte heller att handla hem lite utsökt choklad här i Italiens chokladhuvudstad.

På eftermiddagen åker vi ut till ett av världens mest berömda vindistrikt, det förtrollande Langhe där bland annat det världskända vinet Barolo produceras. På kullarna i detta böljande natursköna landskap ligger medeltida städer och borgar, och runtom breder vinodlingarna ut sig. Givetvis gör vi en vinprovning innan vi återvänder till hotellet. Gemensam middag.

Dag 5. Turin – Arenzano
Idag lämnar vi Piemonte och beger oss mot kustregionen Ligurien. På vägen stannar vi först till i den pittoreska staden Asti där vi gör en rundtur. Asti var en gång i tiden känd som staden med hundra torn. Idag finns ett femtontal torn kvar i den historiska stadskärnan, uppförda under medeltiden av adliga familjer. Staden är också centrum i vindistriktet Monferrato, där de ljuva Moscato- och Barberadruvorna odlas. Nästa stopp på färden är den lilla staden Canelli som domineras av 1600-talsslottet Castello Gancia, ursprungligen byggt på medeltiden för att säkra vintransporterna från Asti till hamnen i Savona. Vi provsmakar områdets kända grappa innan vi far vidare till Arenzano som ligger cirka tre mil väster om Genua. Där checkar vi in för tre nätter på Grand Hotel Arenzano. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 6. Utflykt Genua och Casella
Liguriens huvudstad Genua var under medeltiden en av de fyra historiska sjörepublikerna jämte Venedig, Pisa och Amalfi, och är idag Italiens främsta hamnstad. Vi gör en intressant rundtur där vi bland annat besöker den medeltida stadskärnan, som lär vara Europas största till ytan. Längs de ”nya gatorna” som anlades under mitten av 1500-talet ligger många imponerande renässans- och barockpalats som ingick i det så kallade Rollisystemet, ett lottdragningssystem bland adliga familjer för att stå värd för statsbesök. Inte mindre än 42 av dessa palats finns upptagna på Unescos världsarvslista. Efter turen tar vi tåget, känt som ”Il trenino di Casella”, från Genua till den lilla byn Casella, belägen 410 m ö.h. Vi åker 25 kilometer på smalspårig järnväg genom den frodiga dalen Valle Scrivia med underbara vyer över berg, skogar, slott och små byar. Efter ett kort besök i Casella återvänder vi till hotellet. Gemensam middag.

Dag 7. Arenzano, tillvalsutflykt Tigulliobukten
Dagen är fri för egna aktiviteter i Arenzano. Vi erbjuder även en tillvalsutflykt till Tigulliobukten som måste bokas och betalas i förväg. På kvällen äter vi gemensam middag.

Tillvalsutflykt Tigulliobukten
Med bussen tar vi oss till Rapallo som ligger längs den del av liguriska kusten som kallas levante, soluppgångens riviera. Efter en promenad genom stadens centrum med sina smala gränder tar vi båten till den berömda turistorten Portofino. Denna lilla by med bara runt 400 invånare har ett underbart läge vid en liten vik på den södra spetsen av en udde som skjuter ut i Tigulliobukten. Portofino var ursprungligen en fiskeby men är numera ett exklusivt jetsetparadis, och i den lilla naturhamnen samsas färgglada fiskebåtar med lyxyachter. Hamnen kantas av pittoreska pastellfärgade hus med butiker, restauranger och kaféer, och bakom bebyggelsen reser sig grönskande kullar. Efter lunch på egen hand i Portofino tar vi båten till Santa Margherita, där vi har tid att strosa i hamnen och längs strandpromenaden innan det är dags att återvända till hotellet. Pris 595:-

Dag 8. Arenzano – Hemorten
Frukost och sedan har vi fri tid tills bussen hämtar oss för avfärd mot flygplatsen.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · en lunch · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 195:- · tillvalsutflykt
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Milano

Italiens sjöar

Italienska sjöar

Piemonte

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se