Dag 1. Hemorten – Rom
Vi flyger till Rom. Vår reseledare tar oss till vår buss och vidare till Hotel Caravel

Dag 2. Stadsrundtur Rom
Efter frukost möter vi vår lokalguide som tar oss med på en heldagstur i den italienska huvudstaden. Roms mer än 2 500-åriga historia har satt sin prägel på staden, vilket de många storslagna monumenten från olika epoker vittnar om. Under rundturen ser vi bland annat Piazza Navona, Pantheon, Fontana di Trevi, Spanska trappan, Colosseum och Petersplatsen. Gemensam middag på kvällen.

Dag 3. Rom – Ischia
Efter frukost och utcheckning lämnar vi Rom och beger oss söderut. När vi anlänt till hamnen i Neapel tar vi båten över till Neapelbuktens gröna ö Ischia. Vi checkar in för tre nätter på Hotel Continental Mare, beläget i öns huvudort Ischia som domineras av den medeltida fästningen Castello Aragonese. Ischias charmiga centrum med huvudgatan Corso Vittoria Colonna, kantad av butiker och kaféer, ligger på gångavstånd. Eftermiddagen är fri för egna upptäcktsfärder. På kvällen äter vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4. Rundtur Ischia
Vi inleder vår vistelse på Ischia med en rundtur längs öns vindlande vägar. Vårt första stopp blir i den idylliska fiskebyn Sant’Angelo, känd för sina pastellfärgade hus och sitt vackra läge vid en hög tuffstensklippa. I närheten av Sant’Angelo finns en strand med så kallade fumaroler, utströmningar av varma gaser och ånga orsakade av vulkanisk aktivitet. Vi fortsätter sedan genom det natursköna landskapet med fantastiska vyer över havet och mot öns högsta topp Monte Epomeo. Under rundturen gör vi ytterligare ett stopp i någon av öns många pittoreska byar. Gemensam middag på kvällen.

Dag 5. Ischia, tillvalsutflykt Capri
Idag har vi en fri dag för egna upptäcktsfärder på Ischia. Man kan också välja att följa med på en tillvalsutflykt med lokalguide till den vackra klippön Capri. Från Ischias hamn tar vi båten till den berömda ön. Väl framme åker vi med minibussar till städerna Anacapri och Capri. Vi passerar bland annat Villa San Michele som byggdes av Axel Munthe, nära vän och livläkare till drottning Victoria som var gift med Gustaf V. Den som önskar kan betala inträdesbiljett och besöka villan och dess berömda trädgård (entré cirka 8 euro). Vi får också tid för strövtåg på egen hand innan vi återvänder till Ischia. Pris 995:-. Gemensam middag på kvällen.

Dag 6. Ischia – Pompeji – Castellammare
Efter frukost och utcheckning tar vi båten till Kampaniens pulserande huvudstad Neapel, vars historia sträcker sig 2 700 år tillbaka i tiden. Vi gör en panoramisk tur med fotostopp ovanför Neapel innan vi åker vidare till den fascinerande staden Pompeji, som i augusti år 79 e.Kr. begravdes under pimpsten och aska från vulkanen Vesuvius utbrott. Under vår guidade promenad i det arkeologiska utgrävningsområdet får vi en god bild av det dagliga livet i en romersk stad. Vi ser pompejanernas torg, offentliga byggnader, tempel, badanläggningar, teatrar och privathus. Vi promenerar på deras gator med den ursprungliga stenläggningen och ser hur deras vattenförsörjning fungerade. Efter denna fascinerande resa 2 000 år tillbaka i tiden åker vi till Castellammare där vi checkar in för de två sista nätterna på Hotel Dei Congressi. Gemensam middag på kvällen.

Dag 7. Neapel
Idag tillbringar vi dagen i Neapel där vi möter vår lokalguide som tar oss med på en rundtur i staden. Den har ett vackert läge vid Neapelbukten och klättrar uppför höjderna med sin täta färgglada bebyggelse som liknar en mosaik. Under de senaste åren har turismen fått ett rejält uppsving, inte minst tack vara Elena Ferrantes populära romansvit. Vi ser Neapels monumentala del med det kungliga slottet, Galleria Umberto I och operahuset San Carlo. Vi gör också en promenad i centro storico, den Unescolistade historiska stadskärnan där gatunätet är detsamma som under den grekisk-romerska tiden. Här finns den pittoreska gatan Via San Gregorio Armeno, som kantas av lokaler där man tillverkar och säljer de berömda neapolitanska julkrubborna med tillhörande figurer. Under eftermiddagen kan de som vill besöka det arkeologiska museet i Neapel. Museet, som är ett av världens främsta i sitt slag, är inhyst i ett pampigt palats från slutet av 1500-talet och utgörs av flera olika samlingar. Här finns framför allt mängder av fynd från Pompeji, Herculaneum och andra platser som förstördes av Vesuvius utbrott. Vi ser antika golvmosaiker, väggmålningar, brons- och marmorskulpturer, vardagsföremål och mycket mer. Entrén kostar cirka 12 euro per person (ingår ej). Gemensam middag på kvällen.

Dag 8. Castellammare – Hemorten
Frukost och därefter avresa till flygplatsen för hemfärd.

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 6 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1495:- · tillvalsutflykt · entréer
Speciellt: På resorna 8/4 och 16/9 bor vi dag 3-6 på Hotel Continental Terme. På avresan 16/9 bor vi dag 1-3 på Hotel Aran Mantegna i Rom.

Andra liknande resor:

Rom Sorrento Capri

Rom

Rom

Cykel Lazio

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se