Cykel Södra Toscana
omgivna av cypresser, ost och vin
Vi flyger till Italien och möts av vår buss som tar oss till den lilla staden Todi. Här checkar vi in på Hotel Europalace där vi bor under hela vår vistelse. Samtliga kvällar äter vi gemensam middag med ett glas vin på hotellet.
Idag besöker vi två av Umbriens mest berömda städer. I pittoreska Assisi, som är upptaget på Unescos världsarvslista, gör vi en stadspromenad med en lokalguide. Här föddes och verkade den helige Franciskus och dagens höjdpunkt blir besöket i kyrkan där han är begravd. Både den undre och den övre kyrkan är dekorerade med fresker utförda av mästare som Cimabue och Giotto. Från Assisi åker vi vidare till Perugia som är huvudstad i regionen Umbrien. Staden har kommit att ha stor betydelse som turist- och kulturcentrum i och med Università per Stranieri, där många utländska studenter läser italienska och tar del av italiensk kultur på plats. Här gör vi en gemensam promenad med vår lokalguide. Perugia är också känt för sin chokladtillverkning, och givetvis avslutar vi vårt besök med att provsmaka handgjord choklad.
Idag besöker vi två av Umbriens mest berömda städer. I pittoreska Assisi, som är upptaget på Unescos världsarvslista, gör vi en stadspromenad med en lokalguide. Här föddes och verkade den helige Franciskus och dagens höjdpunkt blir besöket i kyrkan där han är begravd. Både den undre och den övre kyrkan är dekorerade med fresker utförda av mästare som Cimabue och Giotto. Från Assisi åker vi vidare till Perugia som är huvudstad i regionen Umbrien. Staden har kommit att ha stor betydelse som turist- och kulturcentrum i och med Università per Stranieri, där många utländska studenter läser italienska och tar del av italiensk kultur på plats. Här gör vi en gemensam promenad med vår lokalguide. Perugia är också känt för sin chokladtillverkning, och givetvis avslutar vi vårt besök med att provsmaka handgjord choklad.
Dagen är fri för egna aktiviteter i trevliga Todi. Staden ligger på en höjd, har cirka 15 700 invånare och ett intressant historiskt centrum med medeltida bebyggelse. Man kan också välja att följa med på en tillvalsutflykt till populära Trasimenosjön som är omgiven av låglänta vassområden, böljande kullar med vin- och olivodlingar och pittoreska byar. Vi inleder med ett besök i medeltida Panicale, beläget på 400 meters höjd, och fortsätter sedan till sjöns huvudort Castiglione del Lago. Den ligger på en halvö som sticker ut i sjön och domineras av sin medeltida borg. Efter lite tid på egen hand åker vi vidare längs sjön till den andra större orten, Passignano sul Trasimeno. Här i närheten besegrade Hannibal romarna i ett stort slag 217 f.Kr. Från Passignano gör vi en båttur till en av sjöns öar, Isola Maggiore. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris från 695:-
Dagen är fri för egna aktiviteter i trevliga Todi. Staden ligger på en höjd, har cirka 15 700 invånare och ett intressant historiskt centrum med medeltida bebyggelse. Man kan också välja att följa med på en tillvalsutflykt till populära Trasimenosjön som är omgiven av låglänta vassområden, böljande kullar med vin- och olivodlingar och pittoreska byar. Vi inleder med ett besök i medeltida Panicale, beläget på 400 meters höjd, och fortsätter sedan till sjöns huvudort Castiglione del Lago. Den ligger på en halvö som sticker ut i sjön och domineras av sin medeltida borg. Efter lite tid på egen hand åker vi vidare längs sjön till den andra större orten, Passignano sul Trasimeno. Här i närheten besegrade Hannibal romarna i ett stort slag 217 f.Kr. Från Passignano gör vi en båttur till en av sjöns öar, Isola Maggiore. Utflykten behöver förbokas inför resan. Pris från 695:-
Vi inleder dagen med att åka till ytterligare en av Umbriens berömda städer, Orvieto, som tornar upp sig på ett isolerat tuffberg. Tuff är en porös bergart som består av vulkaniska utbrottsprodukter. För att komma upp i staden tar vi bergbanan, den så kallade funicolaren. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad längs de medeltida gatorna och avslutar vid den berömda domkyrkan från slutet av 1200-talet med sin utsmyckade fasad. Sedan åker vi vidare till en lantgård där vi äter lunch och provar vin. Dagens sista besök blir i den förtrollande lilla byn Civita di Bagnoregio, kallad ”den döende staden”. Byn reser sig på toppen av en tuffstenskulle som är starkt utsatt för erosion, och den nås endast till fots via en lång bro. Den medeltida bebyggelsen är mycket välbevarad, och när man strosar runt på de smala gatorna kantade av blomsterprydda stenhus känns det som om tiden har stått stilla.
Vi inleder dagen med att åka till ytterligare en av Umbriens berömda städer, Orvieto, som tornar upp sig på ett isolerat tuffberg. Tuff är en porös bergart som består av vulkaniska utbrottsprodukter. För att komma upp i staden tar vi bergbanan, den så kallade funicolaren. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad längs de medeltida gatorna och avslutar vid den berömda domkyrkan från slutet av 1200-talet med sin utsmyckade fasad. Sedan åker vi vidare till en lantgård där vi äter lunch och provar vin. Dagens sista besök blir i den förtrollande lilla byn Civita di Bagnoregio, kallad ”den döende staden”. Byn reser sig på toppen av en tuffstenskulle som är starkt utsatt för erosion, och den nås endast till fots via en lång bro. Den medeltida bebyggelsen är mycket välbevarad, och när man strosar runt på de smala gatorna kantade av blomsterprydda stenhus känns det som om tiden har stått stilla.
Efter frukost på hotellet är det dags för tryffeljakt. Umbrien är känt för sina tryffelsvampar, och här finns flera olika sorter. Tillsammans med lokala tryffelexperter och specialtränade tryffelhundar ger vi oss ut på jakt efter denna ”kökets diamant”. Därefter får vi provsmaka tryffel och får många bra tips om hur man använder denna delikatess i matlagning. Vi fortsätter till en lantgård där man tillverkar vin och olivolja. Här får vi en inblick i produktionen och gör en provsmakning av deras specialiteter.
Efter frukost på hotellet är det dags för tryffeljakt. Umbrien är känt för sina tryffelsvampar, och här finns flera olika sorter. Tillsammans med lokala tryffelexperter och specialtränade tryffelhundar ger vi oss ut på jakt efter denna ”kökets diamant”. Därefter får vi provsmaka tryffel och får många bra tips om hur man använder denna delikatess i matlagning. Vi fortsätter till en lantgård där man tillverkar vin och olivolja. Här får vi en inblick i produktionen och gör en provsmakning av deras specialiteter.
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen.
Fantastiska guider och jättetrevliga utflyktsmål!
Reseledaren var mycket bra! Ambitiös och påläs!. Även lokalguiderna bra.