Dag 1. Hemorten – Chianciano Terme
Vi flyger till Italien. Vår reseledare tar oss till vår buss som kör oss till provinsen Siena i Toscana. När vi når staden Chianciano Terme checkar vi in på Hotel President, där middag serveras på kvällen.

Dag 2. Stadsrundtur i Siena
Efter frukost åker vi till konststaden Siena där vår lokalguide tar oss med på en guidad förmiddagstur. Sedan 1995 är staden med på Unescos världsarvslista. Under vår promenad ser vi bland annat Piazza del Campo, det snäckformade torget mitt i staden där den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum, samt katedralen i romansk-gotisk stil. Efter turen har vi tid på egen hand för att äta lunch och strosa runt bland stadens medeltida gränder kantade av byggnader i det karakteristiska röda teglet. Middag på kvällen.

Dag 3. Heldagsutflykt i Umbrien
Idag besöker vi två av Umbriens mest berömda städer. I pittoreska Assisi föddes och verkade den helige Franciskus och dagens höjdpunkt blir besöket i kyrkan där han är begravd. Efter vår stadspromenad tillsammans med en lokalguide har vi tid på egen hand för lunch. På eftermiddagen åker vi till Perugia som är huvudstad i regionen Umbrien. Här gör vi en kortare stadspromenad tillsammans med vår lokalguide innan vi återvänder till vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 4. Chianciano Terme
Vi ägnar dagen åt avkoppling. I Chianchiano Terme finns spaanläggningen Theia Thermal Pools som vi kan nyttja mot en inträdesavgift. Det är ett komplex med uppvärmda bassänger där vattnet håller en temperatur på 33–36 °C och det finns pooler både utom- och inomhus. På kvällen äter vi gemensam middag på en lokal restaurang.

Dag 5. Orvieto och vinprovning
Vi reser söderut för ett besök i Orvieto, ytterligare en av Umbriens berömda städer. Orvieto är en unik stad i bemärkelsen att den tornar upp sig över ett isolerat tuffberg. Tuff är en porös bergart som består av vulkaniska utbrottsprodukter. Under staden finns en labyrint av utgrävda grottor och tunnlar, som länge var hemliga. Teorin är att de delvis lät byggas av adliga släkter som skulle använda dem som lönngångar i händelse av belägring. Tillsammans med en lokalguide gör vi en promenad i Orvieto och avslutar vid stadens domkyrka med sin utsmyckade fasad. Efter lunch och lite tid på egen hand åker vi vidare till vingården Tenuta Decugnano dei Barbi, belägen på en kulle i närheten av Orvieto. Där får vi en rundvandring och provsmakning av några av gårdens viner. Middag på kvällen.

Dag 6. Montefalco och olivoljeprovning
Dagens utflykt inleds med ett besök i den idylliska lilla staden Montefalco där vinrankorna växer även innanför stadens medeltida murar. Under dagen får vi också en inblick i framställningen av olivolja, traktens främsta produkt jämte vinet. På olivgården Antico Frantoio Nunzi får vi en rundvandring som avslutas med olivoljeprovning. På eftermiddagen gör vi ett stopp i Umbriens keramikhuvudstad Deruta där vi får lite tid att botanisera bland de många hantverksbutikerna innan vi åker tillbaka till Chianciano Terme och vårt hotell. Middag på kvällen.

Dag 7. Vinprovning i Montepulciano
Vi åker till grannstaden Montepulciano, vackert belägen uppe på en kulle cirka 600 meter över havet. Här får vi lite fri tid innan vi åker vidare till vingården Bindella Tenuta Vallocaia som bland annat producerar det berömda vinet Vino Nobile di Montepulciano. Här odlas många olika typer av druvor, men det är Sangiovese som dominerar. Vi får provsmaka fyra olika sorters vin med tilltugg. Middag på kvällen.

Dag 8. Chianciano Terme – Hemorten
Avresa till flygplatsen för hemfärd. 

Ingår: Flyg t/r · 7 övernattningar i dubbelrum · 7 frukostar · 7 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 995:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Toscana mat & vin

Lazios sjöar

Chianti med vinfest

Toscanas sydvästkust

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se