Dag 1. Hemorten – Turckheim
Vi flyger till Frankfurt. Vår reseledare tar oss till vår buss och vi fortsätter söderut över gränsen till Frankrike. Strax utanför Colmar ligger Turckheim, en charmig by med korsvirkeshus som sägs vara en av de mest betydande vinbyarna i Alsace. Vi checkar in på Hôtel Des Deux Clefs mitt i byn och äter gemensam middag på hotellet.

Dag 2. Vandring Eguisheim
Vi äter frukost och åker sedan till närliggande Eguisheim som är medlem i den oberoende föreningen Frankrikes vackraste byar som syftar till att främja just små pittoreska byar med rikt kulturarv. Här gör vi en lättare vandring på vinvandringsleden ”sentier viticole d’Eguisheim”, som slingrar sig fram mellan vingårdarna i området. Vid många gårdar finns informationsskyltar om druvtyper, geologi, mikroklimat och vinodlarens arbete. Lunch äter vi idag på en lokal restaurang. I Alsace tillverkas främst torra vita viner med mycket smak, och under eftermiddagen är det dags för resans första vinprovning. Vi återvänder sedan till Turckheim och tillbringar kvällen på egen hand.

Dag 3. Vandring längs vinvandringsleden Grand Crus
Efter frukost tar vi bussen norrut till den förtjusande lilla staden Riquewihr där dagens vandring startar och slutar. Vår vandringsled brukar kallas Grand Crus eller ”vingårdens pärlor” då den går längs ett pärlband av vingårdar som har just denna klassificering. Beteckningen Grand Cru får de vingårdar som är av allra högsta klass, och i dagsläget är det 51 vingårdar i Alsace som har erhållit denna status. Grand Cru-marker ligger ofta på solexponerade sluttningar, och det finns strikta regler för produktion, druvsorter och skördeuttag.Under vandringen njuter vi av det böljande landskapet fyllt av hänförande vackra vingårdar och små vinbyar. Vi får tid för lunch på egen hand i Riquewihr innan vi gör en vinprovning. Under eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell. Gemensam middag.

Dag 4. Bergheim–Ribeauvillé
Frukost och avfärd mot pittoreska staden Bergheim, som omges av en medeltida stadsmur. 1500- och 1600-talen var en mörk tid i stadens historia, då mer än 40 häxprocesser ägde rum här. Vår vandring tar oss på slingrande stigar längs vinfälten till staden Ribeauvillé, belägen vid foten av Vogeserna. Staden omges av grönskande sluttningar och domineras av ruinerna av tre medeltida borgar uppe på kullarna. Här får vi tid att på egen hand äta lunch och strosa runt i den mysiga staden. Även idag besöker vi en vinkällare för en vinprovning innan vi återvänder till Turckheim och vårt hotell. Middag äter vi på egen hand.

Dag 5. Colmar
Idag beger vi oss till staden Colmar med sin vackra stadskärna, där korsvirkeshusen står tätt längs floden La Lauch. Här blir det extra tydligt att området tillhört Tyskland och Frankrike om vartannat. Vi gör en stadsrundtur tillsammans med en lokalguide och har sedan resten av dagen till eget förfogande. Vi återvänder till vårt hotell för gemensam avskedsmiddag.

Dag 6. Turckheim – Hemorten
Frukost och utcheckning. Därefter fri tid tills bussen hämtar oss för att köra oss till Frankfurts flygplats för vidare färd hemåt.

Våra vandringar i Alsace är medelsvåra. Det är viktigt att man har normal grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. Alla vandringar görs gemensamt och dagsetapperna går inte att dela upp.  

För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.


Ingår: Flyg t/r · 5 övernattningar i dubbelrum · 5 frukostar · en lunch · 3 middagar · utflykter enligt program · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 1 695:-
Resevaluta: Euro

Andra liknande resor:

Tyskland & Frankrike

Freiburg julmarknad

Strasbourg

Franska vinvägar

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se