Världsarv

7 vackra platser på Unescos världsarvslista


Unescos världsarvslista består av kultur- och naturmiljöer runt om i världen som anses vara enastående och viktiga för mänskligheten. I listan återfinns byggnader, landskap, städer och andra platser. Nedan hittar ni några av dessa platser som vi besöker på våra resor.


Grand-Place

Belgiens huvudstad Bryssel är vacker som den är, men skönheten blir förstås extra påtaglig av stora torget Grand-Place, som omgärdas av mäktiga byggnader, däribland Bryssels stadshus. Årliga festivaler och händelser arrangeras på torget. Extra utmärkande är det i juletider då torget lyses upp av tusentals lampor."
Besök Grand-Place på vår resa "Normandie"
Besök Grand-Place på vår julmarknadsresa "Bryssel Antwerpen"


Yosemite nationalpark

Parken är över 3 000 kvadratkilometer stor och ligger på Sierra Nevadas västra sluttningar. Nationalparken rymmer enorma skogsområden, vattenfall, forsar och stora klippväggar, så kallade big walls. Området beskrivs ofta som en av USA:s vackraste platser.
Besök Yosemite nationalpark på vår resa "Västra USA"


Tågsträckan mellan Kalka och Shimla

Tågsträckan i Indien, som är 96 kilometer lång, började byggas 1898 och stod klar 1903. Omgivningen består av byar och dramatiska bergsvyer. 107 tunnlar och 864 broar byggdes för att tågsträckan skulle koppla samman städerna Kalka och Shimla, vilket har gjort tågresan mellan städer en unik upplevelse för passagerarna.
Åk tågsträckan på vår resa "Norra Indien"


Peterhofs palats

Strax utanför Sankt Petersburg ligger Peterhof, vars palatskomplex med tillhörande parkanläggningar utgör ett populärt turistmål. Peter den store, som 1711 grundade anläggningen, planerade till stor del både palatset och parken själv. Inspiration till utformningen hämtades från ett besök i Versailles, varefter viljan att skapa något vackrare uppstod.
Besök Peterhofs palats på vår 7-dagarsresa till Sankt Petersburg
Besök Peterhofs palats på vår 5-dagarsresa till Sankt PetersburgEdinburgh

Både Edinburghs "Old Town" och "New Town" är listade i Unescos världsarv. I "Old Town" har man lyckats bevara stadsdelens medeltida gator och många av stadsdelens gamla byggnader, vilket gör området till en riktig sevärdhet.
Besök staden på vår 5-dagarsresa "Edinburgh"
Besök staden på vår 8-dagarsresa till Skottland
Besök staden på vår 10-dagarsresa till SkottlandSukhothais historiska park

Sukhothais historiska park i Thailand utgörs av ruiner från den tidigare huvudstaden Sukhothai. Här återfinns 193 ruiner av varierande storlek, varav den största är palatset Wat Manhathat. Parken är ett väldigt populärt turistmål och kan utforskas både till fots eller på cykel.
Besök Sukhothais historiska park på vår resa till Thailand