9 av världens konstigaste maträtter (som inte ingår i våra resor)
Matupplevelserna som får surströmming att verka… helt okej!
Att resa är inte bara ett äventyr för ögonen, utan också för smaklökarna.
I många länder är det som kan uppfattas som "konstigt" av en besökare helt normalt för lokalbefolkningen. Och som ni vet är maten ofta resans höjdpunkt, men ibland kan den också vara en riktig utmaning (”Surströmming är gott”, sa ingen någonsin utanför Nordens gränser).
I den här listan har vi samlat 9 udda och unika maträtter från hela världen. Från fermenterad haj på Island till fransk inälvskorv som doftar allt annat än rosor. Smaker som kanske inte passar just din magsäck – och maträtter du inte skulle vilja ha med i din matsäck – men som definitivt väcker nyfikenhet.
Och skulle frestelsen falla på och du känner: ”Det här måste jag testa!”, har vi givetvis resor till alla 9 länder som serverar din nya (mar)dröm på tallrik.
Men låt dig inte avskräckas, ingen av dessa maträtter ingår i våra måltider under resorna. Du behöver alltså inte oroa dig för att ovetandes bli serverad tjurpungkulor eller levande ostar. Det får du köpa (och äta) på egen hand – och eget bevåg…
1. Hákarl (fermenterad haj) – Island
Island bjuder på dramatiska landskap – och lika dramatiska smaker. Många turister som reser hit utmanar sig själva med att äta islänningarnas traditionella rätt hákarl – fermenterad grönlandshaj som först grävs ner i marken i flera månader och sedan hängs upp för att torka i den friska isländska luften.
Lukten är stark, smaken starkare, och du behöver ha de starkaste smaklökarna för att första gången – om ens någon gång? – uppskatta denna högst annorlunda rätt från havets djup.
Sugen? Boka din nästa resa till Island med oss och unna dig en smak av hákarl. Men var beredd på att äta ensam, såvida du inte packat med dig klädnypor till dina medresenärers näsor…
Shirako, eller fiskens mjölke (spermasäckar), serveras i Japan som en exklusiv delikatess. Ofta rå eller lätt tillagad i soppa. Konsistensen är len och smaken mild. Men tanken på vad man äter kan vara en utmaning (inklusive undertecknad…).
Shirako ingår inte i våra Japanresor, men under en dag med fri tid för egna aktiviteter kan du – om nyfikenheten tar över – ta dig till en lokal restaurang och beställa något… tja, extra spe(rm)ciellt.
Vågar du?
Osten är inte ökänd för att den kommer från ön Sardinien, utan för att den bokstavligen lever sitt eget liv. Casu marzu är en pecorino som fått jäsa tills den invaderas av levande larver. De sägs förhöja smaken. Och det kan mycket väl stämma, om du nu vågar smaka!
Vill du nedgradera uppgradera din Quattro Formaggi till en unik, levande Cinque Formaggi-pizza, kan du på våra Sardinienresor ta en avstickare till närmaste osthandlare som håller sig lite undan lagens långa arm (osten är nämligen förbjuden att sälja enligt EU-lagstiftning) och unna (?) dig en bit.
4. Rocky Mountain oysters (testiklar från tjur) – USA
Ostron från Klippiga bergen? Hur är det möjligt?
Svaret är: det är det inte!
Trots namnet är det inte riktiga ostron som serveras i delarna vid Amerikas allra klippigaste berg. Utan Rocky Mountain oysters är friterade tjurtestiklar (bor man långt från havet får man ta till med drastiska… nej, kreativa åtgärder för att kunna titulera sig som ostronkännare).
Denna cowboyklassiker serveras ofta som snacks på marknader och festivaler, och sägs faktiskt vara ganska god – så länge du inte börjar visualisera vad det är du äter!
Välkommen till The Wild West states och upplev bollformade ostron, if you have the balls!
I den finska rätten kalakukko (testa att säga det snabbt tio gånger) bakas fisk – ofta sik eller abborrfilé – in i en deg gjord av rågmjöl. Därefter långbakas den tills brödet blir mörkt och fyllningen smälter samman.
Konstigt? Nja.
Gott? Ja! I alla fall om du frågar våra finska guider på andra sidan Östersjön.
Rätten finns att köpa på många restauranger i Finland. Så oavsett vilken Finlandsresa du gör tillsammans med oss, är chansen stor att du kan hitta och prova denna klassiker om du fått nog av lax, lakrits eller Karl Fazer-choklad.
"Skulle vi inte bara bada bastu? Nej, jag ska äta kalakukko. Perkele!"
Lika underligt som vissa tycker det är att vi i norr äter kräftor, tycker vi att det är att man i söder äter larver. Men precis som kräftor idag är en delikatess för oss, ses Mopane worms som en proteinrik delikatess i södra Afrika.
Dessa stora larver äts ofta torkade eller friterade. De är krispiga, näringsrika och har blivit en del av det moderna sydafrikanska köket där de ofta serveras som snacks. Och vem vet, det snack(s)as ju om att även vi i norr kan behöva börja äta insekter i framtiden, för planetens skull. Så varför inte testa det under en resa till Sydafrika med oss?
Indien är känt för sina kryddor i regnbågens alla färger, smaker och Scovillegrader. Men Bhut Jolokia, även kallad Ghost Pepper, tar hetta till en helt ny nivå!
I delar av nordöstra Indien lagas curry på denna extremt starka chili och tillsätts i olika maträtter.
Resultatet? En smakupplevelse som kräver både mod – och en, två eller tjugotvå kannor yoghurt för att överleva känslan av att andas ut eld efter bara en tugga (jag har testat och ja, det brinner verkligen!).
Denna chili finns inte med på menyn under våra gemensamma måltider på Indienresan. Men trots att hettan var en obeskrivligt stark upplevelse vill jag ändå rekommendera den våghalsiga – och lite galna – resenären att testa, om tillfälle ges.
En unik upplevelse väntar i så fall, det lovar jag!
”Har du sett ett spöke?”
”Nej, bara någon som åt en Ghost Pepper!”
Om du efter smakprovet känner ett behov av att springa långt bort från hettan, så ligger bergsriket Bhutan inte långt bort. Ett betydligt svalare resmål, både i smak och temperatur. Och ja, vi har också resor dit – långt ifrån chilin som får dig att spruta eld!
”Om det är så här det känns att spruta eld, förstår jag varför alla drakar alltid är så arga på film!”
Frankrike är gastronomins högborg. Men vissa rätter här utmanar även de mest erfarna gourmanderna. Andouillette är en fransk korv gjord på gristarmar.
Smakrik? Oui.
Men smaken är mycket intensiv och doften är ännu mer… ska vi säga karaktärsfull?
Cuisine de caractère – ja, det låter finare!
Står andouillette på din måste-smaka-lista i Frankrike? Eller håller du dig till trygga klassiker som Bœuf bourguignon, Ratatouille och Coq au vin?
På våra resor till Frankrike får du uppleva fantastiska smaker i kanske världens mest gastronomiska land. Om du vill prova Andouillette avgör du själv. Vi dömer inte (men vi kanske håller för näsan).
Som jag tidigare nämnde: ingen utanför Norden kan säga att den uppskattar denna rätt (mejla mig gärna på surstromming4life@rolfsbuss.se om jag har fel).
Surströmming är Sveriges mest omtalade maträtt internationellt. Den jästa fisken är känd för sin… hmm… unika doft, men älskas av många svenskar (särskilt i norr) när den serveras på tunnbröd med potatis och lök.
”Surströmming – när du vill äta ifred för en lång stund!”
Att våga smaka på det okända är att resa med hela kroppen. I varje udda rätt finns en tradition, en historia och en stor lokal stolthet. Kanske också en ny favoriträtt, om du bara vågar ta första tuggan.
Vilken av dessa maträtter skulle du vilja – eller aldrig någonsin – prova?
Jag hade helst velat testa hákarl – samtidigt som det också är det jag minst hade velat prova…