Inga fler avgångar i år

Dag 1. Hemorten – Kathmandu
Vi påbörjar vår flygresa mot Kathmandu i Nepal.

Dag 2. Kathmandu
Vi anländer till flygplatsen i Kathmandu, där vi välkomnas av vår reseledare som följer oss till vårt hotell Manaslu eller Royal Singi. Därefter inleder vi vår resa med en guidad rundtur till Nepals fascinerande huvudstad Kathmandu. Vi kommer bland annat att besöka Dubartorget där vi får se de vackra palatsen, gårdarna och templen som byggdes av urtida kungligheter mellan 1200- och 1800-talet. Vi kommer även att besöka Thamel - det livliga turistområdet som kryllar av mysiga restauranger och butiker. Efter rundturen går vi igenom vad vi har att vänta under de kommande dagarnas vandring. Vi avrundar dagen med en härlig välkomstmiddag på hotellet samtidigt som vi får ta del av traditionell dans.

Dag 3. Kathmandu – Lukla – vandring till Phakding
Under morgonen tar vi inrikesflyget från Kathmandu till Lukla, en flygresa som tar ungefär 40 minuter. Här äter vi frukost, och påbörjar sedan äntligen vår vandring. Redan i Lukla befinner vi oss på närmare 3 000 meters höjd, och under den första delen av vandringen är vi omgivna av vackra grönklädda bergsluttningar. Vi sluter så småningom upp med huvudleden i Churi Kharka och följer den östra stranden av floden Dudh Kosi, varifrån vi överblickar typiska nepalesiska terrasser och skiffertak. Härifrån har vi också en intagande vy över berget Kusum Kanguru. Efter tre till fyra timmars lätt vandring når vi Phakding som ligger på drygt 2 600 meters höjd, där vi övernattar i vår lodge.

Dag 4. Vandring till Namche Bazaar
Från Phakding antar vi idag en sex timmar lång utmanande vandring till Namche Bazaar. Vi börjar med att klättra upp för Dudh Kosis västra flodbank tills vi når den lilla byn Toktok, och får snart en första glimt av den 6 600 meter höga bergstoppen Thamserku. När vi når byn Benkar, stannar vi upp och begrundar klipporna över byn som är vackert dekorerade med målningar av buddhistiska gudar. Vi går sedan över den färgglada hängbron som leder in i nationalparken Sagarmatha, varifrån vi når den lilla byn Jorsale, som ligger inbäddad bland höga skogsklädda toppar. Vi följer sedan flodbädden som tar oss genom tallskogar tills vi når ännu en hängbro där vi korsar Dudh Kosi. Nu har vi en cirka två timmar lång vandring genom tät tallskog framför oss innan vi når byn Namche Bazaar där vi ska spendera natten. Där den ligger bland Himalayas dimhöljda toppar på cirka 3 500 meters höjd.

Dag 5. Namche Bazaar
Idag vilar vi upp oss i vackra Namche. Passa på att ströva omkring och njut av vyerna. Från bergsluttningen där byn ligger har man en magnifik utsikt över de omkringliggande bergstopparna. För de som vill finns det möjlighet att följa med på en dagsvandring till Khumjung som man inte bör missa.

Dag 6. Vandring till Tengboche
Idag företar vi oss en vandring på cirka sex timmar till Tengboche, som ligger på drygt 3 800 meters höjd. Den första delen av vandringen är ganska så smal och slingrande, men erbjuder en fantastisk vy över mäktiga Mount Everest, Thamserku och Ama Dablam. Därefter går leden neråt mot flodbädden, och vi gör en ganska så brant nedstigning till byn Tengboche. På vägen passerar vi genom en rhododendronskog, och om vi har tur kanske vi får en skymt av myskhjortar och bergsgetter. När vi kommer fram till vårt övernattningsställe i Tengboche, finns det tid till att begrunda vyerna över det drygt 6 700 meter höga Kantega-berget. Tengboche är även känt för sitt kloster som byggdes i början av 1900-talet.

Dag 7. Vandring till Dingboche
Dagens vandring går mot Dingboche som ligger på drygt 4 400 meters höjd, och kommer att ta mellan sex och sju timmar. Vi börjar med en nedstigning genom rhododendronskogar till den vackra bosättningen Deboche, som erbjuder ett tillfälle att se mäktiga Ama Dablam på nära håll. Vi passerar sedan över en hängbro varifrån vi kan blicka ner på floden Imja Kholas vita, virvlande vatten. Snart når vi även en vacker snövit buddhistisk stupa, som blickar upp mot Ama Dablam med sina allseendeögon – ett utmärkt fototillfälle. Därefter sluttar leden svagt neråt, och innan vi når Dingboche-dalen passerar vi flera charmiga gårdar som håller sig stora populationer av det långhåriga oxdjuret jak. Vi övernattar i Dingboche.

Dag 8. Dingboche
Idag vilar vi upp oss i Dingboche. Och för de som känner att de har gott om energi kvar, finns det även möjlighet att följa med på en dagsvandring upp till en strålande vacker utkiksplats.

Dag 9. Vandring till Lobuche
Dagens etapp är en cirka fem timmar lång vandring som går till Lobuche, på cirka 4 900 meters höjd. Vi börjar med att gå 150 meter upp till en väg där vi har en makalös utsikt över topparna Tawachee och Cholatse, och gör senare ett lunchstopp i baslägret Dughla. Vi gör sedan en timslång vandring över moränen från glaciären Khumbu, och kommer så småningom fram till ett antal minnesmonument över utländska vandrare och urinnevånare som har gått förlorade i bergen. Därefter börjar leden slutta nedåt och vi följer den västra delen av dalen mot den lilla byn Lobuche, där vi stannar över natten.

Dag 10. Gorakshep – Mount Everest Basecamp - Gorakshep
Idag ska vi vandra upp till Gorakshep som ligger på hela 5 160 meters höjd. Då vi tar oss över flera moräner, kommer vandringen nu att bli tuffare och brantare. Under den första delen av vandringen kommer vi att se ut över den 7 000 meter höga bergstoppen Pumori, och skymtar dessutom topparna tillhörande Nuptse, Kala Pattar och Mount Everest. Vid lunchtid når vi Gorakshep, som är en halvpermanent bosättning vid foten av isfallet Khumbu. Här gör vi oss redo för att ta oss vidare till Mount Everest Basecamp och det gäller att vara ute i god tid innan kylan kryper på. Vi vandrar sedan tillbaka till Gorakshep för övernattning

Dag 11. Kala Patthar och vandring till Pheriche
Vi går upp tidigt och vandrar upp till Kala Patthar, den svarta klippan, som ligger på hisnande 5 500 meters höjd. Härifrån har man en 360-graders vy över jättarna i Himalaya, från Pumori i väst till Nuptse, Lhotse and Everest. Man kan nog lugnt påstå att det är en av de mest häpnadsväckande vyerna i världen. På vägen tillbaka till Gorakshep får vi dessutom chansen att överblicka Everst och Pumoris gnistrande issjöar. Vi äter frukost och påbörjar sedan en fyra timmar lång vandring neråt mot Pheriche som ligger på 4 200 meters höjd. Här stannar vi över natten.

Dag 12. Pheriche
Idag finns det chans för vila, men de som har ork har möjligheten att följa med på en vandring ner genom floden Imja Kholas dalgång. Vi avslutar dagens vandring genom att återvända till Pheriche där vi spenderar natten.

Dag 13. Vandring till Namche Bazaar
Nu påbörjar nedstigningen på allvar. Från Tengboche kommer leden att slutta brant neråt mot Dudh Kosi och byn Phunki, där vi korsar floden. Därefter går det uppåt igen mot Namche Bazaar som tronar högt över floden med utsikt över den norra delen av Everest, Lhotse and Nuptse. Innan vi fortsätter vår vandring övernattar vi i Namche Bazaar.

Dag 14. Vandring till Lukla
Vi påbörjar dagens sex timmar långa vandringsetapp genom en brant nedstigning från Namche Bazaar till Dudh Kosi, vilket innebär en hel del hårt arbete för knän och ben. Därefter fortsätter leden upp till byn Monjo. Nu kan vi pusta ut, den hårdaste biten är över. Vägen genom Benkar, Phakding och slutligen Lukla, flyter på i behaglig takt. Vi stannar över i Lukla över natten.

Dag 15. Lukla – Kathmandu
Efter frukost gör vi oss redo att ta flyget tillbaka till Kathmandu, där vi blir upphämtade av buss som tar oss till vårt hotell. I Kathmandu finns det möjlighet att koppla av med spa och massage, vilket vi har gjort oss väl förtjänta av efter de senaste dagarnas prestation.

Dag 16. Kathmandu
Under resans sista dag har vi dagen fri till egna aktiviteter i Kathmandu, som också är Nepals politiska och kulturella centrum. Här blandas urtida nepalesisk arkitektur och religiösa tempel med storstadens moderniteter. Några platser som är väl värda ett besök är till exempel Swayambhunath – den buddistiska stupan ligger som en jättelik näckros ovanför Kathmandu, den viktorianska drömlika parken Garden of Dreams eller varför inte strosa runt på någon av de färgstarka basarerna. [Notera att detta är en backup-dag om flyget från Lukla blir försenat/inställt]

Dag 17. Hemfärd
Efter frukost blir vi upphämtade av vår buss som tar oss till flygplatsen. Vi påbörjar vår flygresa mot Sverige.

Ingår: Flyg t/r · inrikesflyg · 15 övernattningar · 15 frukostar · välkomstmiddag · lunch & middag under vandringsdagarna · engelsktalande vandringsledare · svensk färdledare · dricks till vandringsguide & bärare (200 usd) · sovsäck · parktillstånd
Tillägg: Enkelrum i Kathmandu 1995:- · Visum · reseförsäkring
Resevaluta: Nepalesisk rupie
Speciellt: Vi reserverar oss att kunna ändra i programmet pga väder, vind & oförutsägbara händelser. Under vandringsdagarna bor vi i enklare boenden.
Andra liknande resor:

Kryssning Donau Main

Island och Grönland

Kryssning Rhen

Kryssning Holland

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se