Dag 1. Hemorten – Logroño
Vi flyger till Bilbao och åker vidare söderut till Logroño, som är huvudstaden i regionen La Rioja. Väl där checkar vi in på vårt fyrstjärniga hotell  Gran Vía Logroño, där frukost ingår samtliga dagar. Hotellet ligger fem minuters promenad från gamla staden, nära shopping och sevärdheter. Här finns även ett stort utbud av restauranger och tapasbarer, som serverar norra Spaniens bästa pinchos och tapas. På kvällen äter vi gemensam middag med vin från regionen.

Dag 2. Logroño – Ventosa, vinprovning och stadsrundtur
Resans första vandring tas oss till Ventosa, en liten by med rötter från 1000-talet. Här befinner vi oss på Jakobsleden, en välkänd pilgrimsled med många utgångspunkter som alla sammanstrålar i Santiago de Compostela. På vägen stannar vi på vingården Corral, som ligger bredvid ruinerna av ett gammalt pilgrimssjukhus. Vi får en rundvisning av vingården som producerat viner i flera hundra år. Avslutningsvis provar vi två av gårdens viner med tilltugg. Sedan fortsätter vi vandra några timmar genom det vackra landskapet bland vinodlingar och gröna kullar tills vi når Ventosa. 

Bussen tar oss tillbaka till Logroño, där vi tillsammans med vår guide gör en två timmars stadsrundtur. Staden är regionens ekonomiska och kulturella centrum och ligger vackert vid floden Ebro. Vi upptäcker gamla staden och de viktigaste sevärdheterna, som till exempel regionens parlament, San Bartolomékyrkan och marknadstorget.

Dag 3. Haro – San Vicente de la Sonsierra
Dagens vandring börjar i Haro, som betraktas som Riojavinernas huvudstad, och vi vandrar till den lilla staden San Vicente. Vi passerar många vinodlingar och får lära oss mer om förutsättningarna för vinstockarna vad gäller jordmån och klimat. Både Kantabriska bergen och floden Ebro är viktiga komponenter som i hög grad påverkar druvorna och vinet. Väl framme i San Vicente besöker vi den småskaliga vingården Abel Mendoza, som drivs av makarna Abel och Maite. Här framställer man viner med traditionella metoder där mycket görs för hand, och gårdens viner anses vara några av regionens mest intressanta och originella. Vi provar tre välsmakande viner och åker sedan tillbaka till Logroño.  Vandringstid drygt tre timmar, minimal höjdskillnad.

Dag 4. Samaniego – Laguardia, vinprovning
Idag tar vår buss oss till Samaniego och här börjar vi vandringen mot Laguardia. På vägen passerar vi byarna Lezo och Navarida som ligger vid foten av Kantabriska bergen, nära bergspasset Herrera och den kända utsiktsplatsen ”Riojas balkong”. Vi stannar till i Navarida och har egen tid för att upptäcka byn eller återhämta oss lite. Sedan fortsätter vi vandringen tills vi når Laguardia, där vi besöker vingården Casa Primicia. Vi får en rundvisning av gården vars huvudbyggnad är stadens äldsta, och lär oss mer om vinproduktionens historia. Producenten fokuserar på att ge vinerna möjlighet att utvecklas på bästa sätt. Visningen avslutas med vinprovning med tilltugg. Vi återvänder till hotellet med buss.

Dag 5. Logroño – Bilbao – Hemorten
Efter frukost och utcheckning åker vi till Bilbao, där vi får en guidad tur av staden. Första delen gör vi med panoramabuss och sedan går vi till fots genom gamla staden. Bilbaos historia sträcker sig bakåt till 1300-talet och är en av Spaniens viktigaste hamnstäder. Vid floden Nervión ligger saluhallen la Ribera, som är en av Spaniens största matmarknader. Kanske den främsta sevärdheten ändå är Guggenheimmuseet från 1997, som också ligger nere vid floden. Byggnadens originella och spektakulära arkitektur har blivit det moderna Bilbaos landmärke. Vi äter gemensam lunch med vin från regionen. Slutligen åker vi till flygplatsen för att resa hem.

Underlaget kan ibland vara stenigt och kräver koncentration. Det är viktigt att man har god grundkondition och är fullt frisk för att kunna njuta av vandringarna. För att underlätta kan vi rekommendera viss utrustning. Alla resenärer bör använda grova skor med rejäl sula eller allra bäst vandringskängor. Vandringsstavar kan även underlätta i många situationer (inte nödvändigt men kan ge extra stöd). Ytterligare exempel på användbar utrustning är ryggsäck, shorts, regnskydd, vattenflaska på minst 1,5 liter, någon form av solskyddsprodukt, enklare medicinkit med bland annat plåster.

Ingår: Flyg t/r · 4 övernattningar i dubbelrum · 4 frukostar · en lunch · en middag · vandringar och utflykter enligt program · vandringsledare · reseledare
Tillägg: Enkelrum från 2 125:-

Andra liknande resor:

Baskien

Spaniens nordkust

Spanska Höjdpunkter

Madrid

Rolfs Flyg & Bussresor AB · Hjalmar Brantingsgatan 1 · 417 06 Göteborg · Telefon 031-550000 · info@rolfsbuss.se